Artikel top billede

(Foto: Foto: Mikael Rieck)

Morten Lund: De kan rende mig i ..... lige så langsomt

Sommerføljeton: Morten Lund mister alle sine penge efter et katastrofalt sats på at lave avis. Og han får sine første fjender.

Nyhedsavisen lukker og Morten Lund falder med et gigantisk økonomisk brag.

En nedtur af den størrelse sætter til gengæld tingene i perspektiv, mener han. Han har lært værdien af have gode venner.

Men han har også for en af de få gange i sit liv oplevet, hvad det vil sige at have fjender.

Den tidligere ledelse på Nyhedsavisen, Morten Nissen Nielsen og Svenn Dam, der fik ham erklæret konkurs, har han mindre end intet til overs for.

"Det værste ved at gå ned med avisen var, at ... Svenn og Morten. Dem stolede jeg sgu på. De brændte mit navn af og rendte rundt med et stykke papir om, at jeg skulle have modtaget penge under bordet. De to, de fuckede fuldstændig op. Så stå dog ved det. De havde ansvaret. Det var pisseærgerligt."

De har ikke snakket sammen siden.

Rend mig langsomt i røven

"De har prøvet med nogen sleske sms'er om, at 'skulle vi ikke lade være med at tale dårligt om hinanden.' Men de kan rende mig i røven, lige så langsomt, som man kan rende nogen i røven."

"Jeg har intet til overs for dem. Ham der Morten er et geni, han kunne blive stor, hvis han ikke havde ham den anden tosse som mentor."

"De er drevet af had, og det var forkert at lege med sådan nogle mennesker. Jeg skal ikke lege i den gamle industrielle verden, ikke før den er smeltet sammen med det, jeg ved noget om," erklærer Morten Lund.

De to har fået de penge, der tilkommer dem ifølge tvangsakkorden, siger han.

"Jeg skylder dem ikke en krone. Men hvis jeg en dag har pengene, vil jeg da overveje at lave en fond til noget, de ikke kan li'," griner han.

"Her er pengene, I må ikke ringe"

I de år, Morten Lund har lavet forretninger, har han aldrig været involveret i retssager. Det er lykkedes ham at skabe forretninger og tjene penge uden at pisse alle i sine omgivelser af, siger han.

"For mig er forretning også venskaber. Jeg kan ikke ha', at folk snyder hinanden eller gør selvhævdende ting, de selv kan profitere af, selvom de godt ved, at andre bliver sure eller kede af det. Jeg lever i en verden, hvor man kan agere uden."

"Grådighed og beregnende mennesker pisser mig af. Jeg tror på tillid. Tag min bil, hvis du vil, jeg skal ikke bruge den i weekenden. Bo i mit hus. Og hvis man kommer til at smadre tv'et, må man da lige sige det. Og så er den ikke længere. Det er nok meget normalt."

Under sin konkurssag har han fokuseret på at hjælpe to virksomheder.

Det er udover TradeShift, som han er rådgiver for, rejsebranchesøgemaskinen Everbread, som han er direktør for, der skal gøre det lettere for rejsebranchen at skaffe billige flyrejser.

Var det bjørnetjenester?

I sine velmagtsdage som iværksættermæcen havde han over 80 virksomheder at arbejde med.

"Jeg spredte mig for meget. Jeg har muligvis gjort en masse mennesker en bjørnetjeneste ved at investere i dem. Jeg har sagt: Her er pengene, I må ikke ringe til mig."

"Jeg har også lavet investeringer i virksomheder, der slet ikke var virksomheder, men bare et par gode drenge med en idé på et stykke papir, og som kunne finde ud af at drikke et glas rødvin med mig. Jeg var også lidt socialkontor," siger Morten Lund.

Han er vokset op med en stærk social bevidsthed, for i sit barndomshjem havde hans socialrådgivermor klienter med hjem hver tredje weekend.

"Det var totalt svigtede børn, så jeg har lidt af det der med, at jeg gerne vil redde verden."

Den evige skyld

Er der noget, der kan redde Mortens Lunds dag, er det, når han har været en tur i sin lille søns børnehaveklasse, og de siger, at sønnen er dygtig og vellidt.

"Han er skilsmissebarn, og jeg føler en ekstrem skyld ved den skilsmisse, der ikke forsvinder. Alt det gode, jeg fik fra mit barndoms-hjem, kan jeg ikke give videre. Skylden stopper ikke, jeg kan ikke have det. Så jeg bliver glad, når jeg hører fra andre, at han trives."

På den måde er der kun én ting, der er rigtig vigtig, og det er hans børn. Han har fire.

"Jeg kan virkelig blive ked af det, når forældre ikke er i stand til at sætte sig ud over deres egne behov. Man bliver nødt til som forælder at rydde op og tage sig sammen. Og lade være med at være sur hele livet og smitte dine omgivelser med sit lort. Tag ansvar for dig selv," siger han.

Det gælder også, når det ikke går, som man gerne vil.

"Jeg tror ikke på janteloven, den er dybt overvurderet. Den handler om, at nogen folk ikke synes, de får nok respekt for de fantastiske ting, de selv synes, de går og gør. Men hvis man stikker næsen frem og bliver kritiseret, er det noget, man må regne med. Det er logik, ikke en lov."

Penge er lagret energi

Morten Lund blev mere end bare almindeligt økonomisk vingeskudt, da avisen lukkede og forsvandt ned i det sorte hul sammen med alle hans penge.

Men tanken om at give op og få et job i KMD er ikke faldet ham ind.

"Ikke at jeg er for fin til det, men de vil nok ikke ha' mig, og det er nok ikke lige mig. Jeg vil stadig være med til at lave om på verden. Det stimulerer mig, og så har jeg selvtillid nok til at tro på, at jeg kan - uden at gøre den dårligere."

I den sammenhæng betyder penge kun én ting: Hvad du kan gøre med dem.

"Penge er bare et middel, det er lagret energi. Det kan være farligt for ego'et, javist, men verden havde det da sjovere, mens jeg var rig."

Dette er sidste afsnit i vores mini-føljeton om Morten Lunds karriere fra lykkeligt iværksætterbarn til i dag.

Læs første del af føljetonen her

Læs anden del af føljetonen her

Læs tredje del af føljetonen her

Læs fjerde del af føljetonen her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere