Artikel top billede

Millionerne vælter ud af Erik Damgaards pengetank

Erik Damgaards porteføljeselskab har tabt 376 millioner kroner. Den tidligere milliardformue er nu ved at være rundbarberet.

Millionerne vælter ud af den tidligere Navision-milliardær Erik Damgaards pengetank i et fortsat ganske højt tempo.

Erik Damgaard, der blev milliardær på - sammen med de fire øvrige ejere - at sælge Navision til Microsoft i 2002, måtte sidste år vinke farvel til 376 millioner kroner i sit holdingselskab Erik Damgaard Porteføljeinvest, som han bruger som investeringsselskaber til at pleje sin formue.

Mange hundrede millioner

Tabet kommer efter, at Erik Damgaard i 2008 tabte 712 millioner kroner som følge af finanskrisen og voksende krise og svære i en lang række af de selskaber, som han har investeret i.

Samlet tabte Erik Damgaard sammen med sin bror Preben Damgaard sidste år over en milliard kroner. Det kan du læse mere om her.

Den tendens er fortsat ind i 2009, hvor Erik Damgaards selskaber presses af en række dårlige sager og en lang række kautioner, der i regnskabet i vid udstrækning hensættes til tab.

De tæller blandt andet hensættelse af millionbeløb til mulige tab i selskaberne Lundtoftegaard, konkursramte Rialto Finans, Invest B 2 B og Gurrehus.

Også konkursramte Eurotrust har Erik Damgaard-selskaberne har ydet lån for flere hundrede millioner kroner.

Uenighed om aftale

Disse lån er afgivet med sikkerhed i to vindenergiselskaber, men der hersker hos kurator i skrivende stund imidlertid usikkerhed om gyldigheden af denne aftale.

Det betyder, at Erik Damgaard endnu ikke har hensat beløb til tab.

"Resultatet for 2009 har været negativt påvirket af hensættelser til imødegåelse af tab i forbindelse med afgivne kautioner samt nedskrivninger på aktier," hedder det.

Også Erik Damgaards ejendomsinvesteringer i Tyskland via datterselskabet "Investeringsselskabet Tyskland" er under pres. Selskabet fik sidste år et underskud på godt 90 millioner krnoer og kom ud af 2009 med en negativ egenkapital på 192 millioner kroner.

39 millioner kroner tilbage i egenkapital

Samlet betyder det dårlige regnskab,at egenkapitalen i Erik Damgaard Porteføljeinvest nu er nede på blot 39 millioner kroner.

Dette tal kunne endda have været betydeligt lavere, hvis det ikke havde været for en aftale om henstand, som Erik Damgaard har indgået med en række kreditorer.

Denn aftale betyder, at selskabets aktiver ikke er blevet nedskrevet til den aktuelle markedsværdi - en ting, der ifølge regnskabet ville have ført til "en meget betydelig reduktion af selskabets egenkapital".

Lever på bankens nåde

Ifølge regnskabsberetningen for selskabet "Erik Damgaard Porteføljeinvest" har Erik Damgaard indgået aftale med en række af selskabets væsentligste kreditorer om, at de skal lade ham være i fred, ligesom selskabet har fået henstand med at betale renter og afdrag på gæld.

Indtil sommeren 2011 skal de pågældende kreditorer ifølge aftalen ikke "forlange indfrielse" af kautioner, ligesom Erik Damgaards selskab ikke skal betale "renter og afdrag på lån".

Det betyder med andre ord, at Erik Damgaard-selskabet lever på bankernes nåde.

Ifølge regnskabet vurderer Erik Damgaard trods de store afskrivninger og hensættelser, at Erik Damgaard Porteføljeinvest er godt positioneret til at "kapitalisere på de muligheder", der byder sig fremover.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere