Artikel top billede

Her er de mest populære Linux-distributioner

Det kan være nødvendigt at finde den store machete frem for at finde vej gennem junglen af hundredvis af Linux-distributioner. Her er de mest populære.

I Linux-verdenen skorter det ikke på kreativitet og opfindsomhed, hvilket har givet sig udslag i, at der i dag bogstavelig talt er hundredvis af forskellige distributioner.

Det er dog de færreste, der anvendelige som platform for masserne.

De mest populære distributioner listes på websiden Distrowatch.com.

Listen baserer sig på statistik fra egne rækker, som beskriver hvor mange besøgende, der leder efter information om de respektive distributioner.

Statistikken er således ikke den endegyldige sandhed, men den giver et solidt fingerpeg om, hvilke distributioner, der har den største bevågenhed.

Det er de samlede tal for hele 2009, der ligger ligger til grund for prioriteringen.

Læs også: Her har du otte solide Linux-styresystemer

#5 Debian

Debian GNU/Linux blev annonceret i 1993 af Ian Murdock, og er navngivet efter hans kæreste, der hed Deb.

Debian er sandsynligvis blevet det største stykke samarbejds-software, der nogensinde er blevet udviklet. Arbejdet omfattede mere end 1.000 frivillige udviklere, og der findes langt over 100 Debian-baserede Linux-udgivelser, herunder denne listes nummer et.

Den nyeste version af Debian understøtter ikke mindre end 12 forskellige arkitekturer, herunder ARM og IBM System Z. Der er mere end 25.000 programpakker til Debian.

Læs mere på web.

#4 OpenSUSE

OpenSuse drives i dag af firmaet Novell, og er et testmiljø til firmaets kommercielle Linux-distributioner.

OpenSUSE kan dateres til 1992, hvor fire tyske Linux-entisuaster lancerede et projekt under navnet SUSE (Software und System Entwicklung) Linux. SUSE-Linux blev dog først en uafhængig distribution i maj 1996, hvor version 4.2 blev lanceret. I 2003 overtog Novell.

OpenSuse inkluderer tre grafiske brugerflader KDE, Gnome og Xfce, og leveres med værktøjet Yast2, der bruges til håndtering af partitioner og opdateringer.

De hyppige udgivelser, solid dokumentation og nem adgang til at få fat i systemet, har giver stor popularitet.

Læs mere på web.

#3 LinuxMint

LinuxMint er baseret på - og fuld kompatibel med - Ubuntu. Den adskiller sig ved at have et (mint) grønt design, og så har den forinstallerede multimedie-codec som eksempelvis Java og Flash.

LinuxMint ses desuden som en af de mest brugerstyrede linux-distributioner på markedet, og har en række indbyggede værktøjer til eksempelvis til systemændringer.

Den findes i seks forskellige udgaver, der primært adskiller sig ved brugerfladen. Main Edition, som er hovedudgaven af LinuxMint, bruger Gnome som skrivebordsmiljø.

Læs mere på web

#2 Fedora

Fedora-projektet består af 75 procent frivillig udviklingsbistand, hvortil man skal lægge 25 procent kode fra Red Hat. Det er også Red Hat, der sponserer projektet, der anvendes til at teste software, der ikke er helt moden til firmaets kommercielle distribution.

Fedora blev formelt lanceret i september 2004, men distributionen havde sin oprindelse helt tilbage i 1995, hvor den blev udgivet netop under navnet Red Hat Linux.

Det frivillige miljø omkring distributionen er dog imponerende, hvilket understreges af, at den centrale software-arkitektur har modtaget bidrag fra 20 millioner IP-adresser siden udgave 7. Den nyeste version er version 13.

Læs mere på web.

Nummer et (og 15 andre)

#1 Ubuntu

Ubuntu så første gang dagens lys i september 2004, men på trods af den korte levetid er distributionen blevet en af de mest populære med over 13 millioner brugere.

Ubuntu har været medvirkende til, at Linux er blevet mere brugevenligt og enklere at installere, men har siden udgivelsen været kritiseret for en lidt brun og kedelig brugergrænseflade. Det er der lavet om på i den seneste version 10.04 LTS, der har hentet inspiration fra Mac OS X.

Bag distributionen står Mark Shuttleworth, en karismatisk idémand og tidligere Debian-udvikler. Hans firma Canonical ligger på den britiske ø Isle of Man, og herfra trækker man i trådene blandt andet med hensyn til en fast halvårlig udgivelsesplan.

Læs mere på web.

De næste 15 distributioner på distrowatch.coms top 20-liste er:

6 - Mandriva Linux
7 - Puppy Linux
8 - PCLinuxOS
9 - Sabayon Linux
10 - Arch Linux
11 - CentOS
12 - MEPIS
13 - Slackware
14 - Free BSD
15 - Kubuntu
16 - Tiny Core Linux
17 - Gentoo Linux
18 - VectorLinux
19 - Knoppix
20 - Zenwalk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere