Artikel top billede

(Foto: Sladjan Lukic/gratis /)

Ondsindet industri-virus fundet hos dansk virksomhed

I forrige uge stiftede en dansk virksomhed bekendtskab med den virus, der går målrettet efter produktionssystemer og forsyningsvirksomheder.

Ingen vand i hanen eller døde stikkontakter.

En hemmeligholdt dansk virksomhed har for ganske nyligt haft besøg af en virus, som kan gøre it-kriminelle i stand til at overtage kontrollen med forsynings- og produktionssystemerne og samtidig afskære virksomheden fra selv at gribe ind.

Det fortæller Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet Csis, som sammen med andre sikkerhedsfirmaer har analyseret den hidtil ukendte virus.

Han fortæller, at det er uklart om koden faktisk har været afviklet.

"Vi har modtaget koden fra en kunde i Danmark, som har bedt os analysere den. Og derved opdagede vi at der lå mere i denne kode end vi først kunne se," siger Peter Kruse.

Koden er målrettet et af de såkaldte SCADA-systemer (Supervisory Control and Data Acquisition-systemer), som typisk bruges af forsyningsvirksomheder, der er kritiske for samfundets opretholdelse. Simatic WinCC-systemet er udviklet af Siemens, som har leveret systemerne til forsyningsvirksomheder i en lang række lande.

Fuld kontrol med vandhanerne

"Du kan lave justeringer, så der er noget som kortslutter, eller du kan lukke det helt ned. Brugerne vil aldrig ane hvad der rammer dem. I værste fald kan du lukke brugerne helt ude, fordi du har det administrative password fra databasen," siger Peter Kruse.

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan samfundsvigtig infrastruktur er sårbar, fordi systemerne kører på gamle Windows-systemer, ofte mangler patches og ikke er forsvarligt konfigurererede.

Samme password til alle systemer

Ifølge Peter Kruse afslører koden, at det står slemt til med sikkerheden i SCADA-systemerne, som kontrollerer den kritiske infrastruktur. Blandt andet fordi systemet benytter et statisk password, som passer til samtlige systemer.

"Vi kan se, at med den sikkerhed som er i SCADA-systemerne, kan der ikke være noget it-sikkerhedsfirma med respekt for sig selv som har sagt ok for sikkerheden. Det er helt utænkeligt at man ville sige ok til en løsning, som er designet på denne her måde. Det er simpelthen ikke godt nok."

"Det løber mig koldt ned at ryggen, når jeg tænker på de konsekvenser det kan have. Hvis du har kontrol med to eller tre af disse SCADA-systemer i et land, kan du jo lamme det," siger Peter Kruse.

Sårbare maskiner

Problemet er, at SCADA-systemerne kører på Windows-maskiner, som opdateres og patches med stor forsigtighed af frygt for driftsforstyrrelser hos leveringsvirksomhederne.

Maskinerne står typisk isoleret i virksomheden og tilgås ofte af ganske få mennesker, men de manglende opdateringer gør maskinerne sårbare overfor angreb fra ondsindet kode, eksempelvis via en usb-nøgle.

Og inficeres Windows-maskinerne, så vil der højest sandsynligt være uhindret adgang til de SCADA-systemer, som håndterer et væld af samfundskritiske opgaver.

Samtidig gør SCADA-systemernes ofte nødvendige opkobling til netværket det muligt for de it-kriminelle at trække data ud af systemerne eller overtage kontrollen med forsyningsnetværk.

Peter Kruse har ikke noget bud på, hvem der står bag den farlige kode hos den danske virksomhed.

"Men det er folk som udmærket godt er klar over, hvad de har gang i. Man angriber ikke specifikt SCADA-systemer, uden at man har et mål med det," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere