Artikel top billede

Mærsk-virus: Ansatte afleverer pc'en ved indgangen

Mandag morgen fik flere A.P. Møller-Mærsk-ansatte besked på at aflevere den bærbare pc, da de kom retur fra weekend eller ferie. Årsagen til pc-indleveringen er frygten for nye virusangreb.

Ansatte hos A.P. Møller-Mærsks hovedafdeling på Esplanaden i København fik sig noget af en overraskelse, da de mødte på arbejde mandag morgen.

For som et led i i virksomhedens kamp mod to ondsindede vira, stod virksomhedens it-afdeling klar til at tage imod de fremmødte medarbejdere.

Det fortæller global pressechef Birgitte Henrichsen til Computerworld.

"Da folk mødte på arbejde, fik de stukket en seddel i hånden, hvor der stod: Hvis du har haft din laptop med hjemme i weekenden, så skal du huske at aflevere den, så vi er sikre på, at den er opdateret med virusprogrammer, og at den er ren," siger pressechefen.

Lavere beredskab

Bortset fra dette tiltag har virksomheden sænket beredskabet over for virus-truslen, så der ikke længere er en hotline om it 24 timer i døgnet, fortæller Birgitte Henrichsen.

"Vi er kølet mere af i forhold til, hvor vi var i sidste uge," siger Birgitte Henrichsen.

Hun fortæller, at virksomheden ikke har oplevet flere inficerede computere siden sidste uge, daangrebet var på sit højdepunkt.

"Det er status quo i forhold til sidste uge. Vi har ikke haft nogen nye tilfælde. Vi har situationen under kontrol. Og vi er i gang med at rydde op," fortæller Birgitte Henrichsen.

Dobbelt angreb midt i ferien

Angrebet med en ny version af den ondsindede Sality-virus ramte containergiganten i forrige uge. Og det var midt i ferien, hvor mange medarbejdere var væk og derfor ikke til stede på arbejdspladsen på Esplanaden i København.

Alligevel blev omkring 300 maskiner hurtigt inficerede og efterladt ubrugelige af virussen, som en sikkerhedsekspert har kaldt "modbydelig."

300 inficerede maskiner i hovedkvarteret betød, at medarbejderne en overgang ikke kunne udføre deres arbejde, fordi maskinerne først skulle geninstalleres eller renses for Sality-virus.

Senere viste det sig, at virksomheden også var angrebet af industri-virussen Stuxnet, der er specialiseret i at gå efter SCADA-systemer (Supervisory Control and Data Acquisition-systemer) fra Siemens, som fra Windows-platforme typisk benyttes af forsyningsvirksomheder.

Forbød brug af usb-sticks

Mens Stuxnet gav "forstyrrelser" på Fillippinerne og i Indien, har A.P. Møller-Mærsk holdt Sality-angrebet i skak på Esplanaden i København.

Selvom angrebet i forhold til virksomhedens 60.000 computere ikke er spredt meget, er den tid, der skal bruges på oprydning, tilsyneladende vokset en del. Således er det nu på anden uge, at virksomheden arbejder på oprydningen.

En af måderne at forsøge at stoppe spredningen af den polymorfiske Sality-virus har derfor indtil videre været at forbyde medarbejderne at benytte usb-sticks, som infektionen menes at stamme fra. Et andet tiltag er tilsyneladende at holde godt øje med medarbejdernes computere.

"Fordi vi bruger mange laptops, kan folk have haft dem med hjemme henover weekenden eller med på ferie. Derfor er det vigtigt, at de lige kommer ind, så vi er sikre på, at der er de virusprogrammer på, som der skal være, og at de er rene, inden de logger dem på systemet," siger Birgitte Henrichsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere