Artikel top billede

NemID åbner ladeport til din computer

En sikkerheds-svaghed betyder, at din NemID-konto åbner et kæmpe hul, der giver adgang til dine personlige oplysninger på pc'en. Bankerne kan derved snage i dine oplysninger.

NemID blev sendt i luften torsdag 1. juli, og ikke færre end tre millioner danskere skal være forsynet med den nye digitale adgangsbillet til blandt andet banker og offentlige websider inden jul.

Men sikkerhedseksperter sætter nu spørgsmålstegn ved den måde, som NemID fungerer på.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Teknologien bag NemID gør ifølge dagbladet, at den enkelte bruger kan identificere sig selv overfor eksempelvis banken.

Men samtidig kan den institution, som brugeren er logget på, benytte teknologien den modsatte vej.

Det betyder i praksis, at en bank kan følge med i de transaktioner, brugeren tidligere har foretaget. Denne tilbagerulning kan foretages af alle, der er koblet til NemID-systemet.

"Når en bruger kobler sig op til en offentlig myndighed, sin bank, forsikringsselskab eller en anden virksomhed, der er tilsluttet NemID-systemet, har ikke blot den pågældende myndighed eller virksomhed adgang baglæns i systemet til brugerens computer, men det samme har alle de øvrige myndigheder, banker og andre virksomheder, der er koblet til systemet," siger ph.d. i datalogi Niels Elgaard Larsen, der er formand for IT-Politisk Forening til Børsen.

En bank kan således følge med i de transaktioner, en bruger eksempelvis har foretaget på en konto i en konkurrerende bank.

DanID: Det er ikke fejl
Der er ikke tale em en fejl i java-applet, der anvendes som adgangsplatform til NemID.

Forbindelsen står åben begge veje, når brugeren accepterer den automatiske installation på computeren, uanset om det er NemID, den enkelte bank eller en helt tredje type virksomhed, der benytter den, forklarer Niels Elgaard til Børsen.

"Det betyder først og fremmest, at brugeren har adgang til de funktioner, den enkelte applet giver adgang til, men også, at udstederen og dem, der er koblet sammen med udstederen kan kigge baglæns i systemet," siger han.

Leverandøren, PBS-datterselskabet DanID, afviser, at der skulle være en sikkerhedsbrist i NemID. Her anser man ikke den dobbeltrettede adgang som et sikkerhedsproblem.

"Serviceudbyderne kan ikke benytte applet til at udføre funktionalitet på brugerens computer," siger kommunikationschef Jette Knudsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere