Artikel top billede

Her er mændene bag it-branchens største skandaler

Både i udlandet og herhjemme har it-branchen haft skandalesager. Nogle ligner drejebogen til en film med smukke kvinder, sex og hurtige biler, snedige plot, spionage, vold og masser af penge.

Computerworld News Service: Mark Hurds overraskende fratrædelse som Hewlett-Packards koncernchef i fredags efter offentliggørelsen af en retssag mod ham angående sexchikane gør blot Hurd til den seneste i en lang række af CEO'er fra it-verdenen, der har været tvunget til at gå af i forbindelse med den ene eller den anden form for skandale.

Der har faktisk været relativt få skandaler på topchef-niveau i it-verdenen i de seneste par år, hvorimod der tidligt og midt i 2000'erne faldt den ene undskyldning og fratrædelse efter den anden i kølvandet på forskellige finansielle forbrydelser. Insider-handel og baguddatering af aktieoptioner var tilsyneladende på højeste mode.

Her får du en gennemgang af de meste berygtede sager:

Bernard Ebbers, CEO for WorldCom

Ebbers var kendt som "Telecom Cowboy'en", der til stor berømmelse opbyggede, hvad der blev den andenstørste leverandør af langdistanceopkald i USA gennem en række opkøb (heriblandt opkøbet af MCI som næsten inkluderede Sprint). Han fratrådte i april 2002 i forbindelse med en finansiel skandale, der endte med, at den vanærede chef måtte i fængsel.

Ebbers, som startede sin karriere som chef for en motel-kæde i Mississippi, blev dømt for at oppuste teleselskabets omsætning og aktiepris. I en alder af 65 rapporterede Ebbers til Oakdale Federal Correction Complex i Louisiana for at afsone sin straf på 25 års fængsel for sin rolle i WorldComs regnskabsskandale for godt 62 milliarder kroner.

John Rigas, CEO for Adelphia

Rigas var i 1952 med til at stifte Adelphia, som blev et af de største kabeltv-selskaber i USA og var en voksende spiller i telekom-branchen, før sin konkursbegæring i 2002.

Rigas fratrådte som topchef i 2002, efter han blev anklaget for sikkerhedsbrud, der endte med at gøre det af med det, der var startet som et succesrigt familieforetagende men var vokset langt over hovedet på ledelsen af det på daværende tidspunkt børsnoterede selskab. Under retssagen kom det frem, hvordan virksomheden havde opfundet tal til investorer og kreditorer (og holdt sin gæld på godt 13 milliarder kroner skjult) samtidig med at ødsle penge på dyre biler og personlige tjenester. Ikke alene endte Rigas i fængsel for sine forbrydelser, men det gjorde også hans søn Timothy, som havde været finansdirektør for Adelphia.

Time Warner Cable og Comcast endte med at overtage mange af Adelphias aktiver.

Robert McCormick, CEO for Savvis

Robert McCormick fratrådte sidst i 2005, efter American Express sagsøgte for at få sine penge for en telefonregning på godt 1,36 millioner kroner, som McCormick angiveligt havde pådraget sig ved at have ringet fra stripklubben Scores i New York to år tidligere. Savvis udtalte på daværende tidspunkt, at virksomheden undersøgte sagen samt at McCormick "ikke havde forsøgt at få Savvis til at dække den pågældende telefonregning og at Savvis ikke havde foretaget nogen indbetaling til American Express relateret til denne regning."

Der blev indgået forlig mellem parterne i 2006. Selvom McCormicks sag blegner i forhold til de andre på denne liste, så betød sagens natur, at han fik uforholdsmæssig stor medieopmærksomhed.

Flere store chef-skandaler

Joseph Nacchio, CEO for Qwest

Joe Nacchio, der første gang fik offentlighedens opmærksomhed sidst i 1980'erne for en kontant fremtræden i en reklame for AT&T, fratrådte som Qwests topchef i 2002, efter aktionærerne stillede spørgsmål ved hans årlige kompensationspakke på knap 153 millioner kroner.

I marts 2005 anklagede U.S. Securities and Exchange Commission ham og otte andre tidligere chefer for Qwest for svindel. Han blev i 2007 fundet skyldig i 19 anklagepunkter om insider-handel, der i alt løb op i 294 millioner kroner fra salg af aktier, og fik en straf på seks års fængsel.

Nacchio forsøgte stadig i juli 2010 at få yderligere strafnedsættelse, efter hans straf tidligere på året var blevet nedsat med to måneder (til fem år og 10 måneder).

Frank Dunn, CEO for Nortel

I 2004 fik Frank Dunn sparket (sammen med finansdirektøren Douglas Beatty) for sin del af en omfattende regnskabsskandale. Dunn blev anklaget af SEC for at have stået bag svindel med indtægterne for at imødekomme indtjeningsmålene, for at fabrikere overskud og for at udbetale præstations-relaterede bonusser på falsk grundlag. Derudover anklagede det canadiske ridende politi ham og andre chefer for Nortel for at forfalske regnskabsresultater og forsætligt snyde eller bedrage Nortels medlemmer, aktionærer og kreditorer. Dette tvang Nortel til at genudgive sine årsregnskaber for 2000, 2001 og 2002 samt for første og andet kvartal af 2003.

Nortels nedadgående spiral startede dog, før Dunn kom til, men hans ledelsesteam gjorde intet for at ændre virksomhedens retning, der endte i konkurs i 2009.

Greg Reyes, CEO for Brocade

Gregory Reyes fratrådte i 2005 efter storage-netværksvirksomheden offentliggjorde at have opdaget uregelmæssigheder i regnskabet i forbindelse med tildeling af aktieoptioner. Reyes blev i 2008 idømt 21 måneders fængsel og en bøde på 85 millioner kroner for svindel. I august 2009 blev hans dom dog omstødt i en appelsag på grund af embedsmisbrug fra anklagernes side. Reyes blev i juni i år ikke desto mindre idømt 18 måneders fængsel og stadig en bøde på 85 millioner kroner.

Der har været stærk opbakning til Reyes fra folk, der mener, at han blev syndebuk i en slags statslig heksejagt, og der vil sandsynligvis komme endnu en appelsag.

Sanjay Kumar, CEO for CA

Sanjay Kumar blev afsat som topchef for Computer Associates i april 2004 og erklærede sig to år senere skyldig i anklager om blandt andet forfalsket omsætning for hundredvis af millioner af dollars i licensaftaler, før aftalerne var endeligt indgået.

Adskillige andre chefer fra CA var også impliceret i den finansielle svindel. Kumar mødte i august 2007 op i et føderalt fængsel for at påbegynde afsoningen af sin 12 års fængselsstraf. Der skal betales 5,81 milliarder kroner i kompensation til ofrene af virksomhedens finanssvindel. CA har betalt de 1,28 milliarder kroner, hvilket efterlader Kumar med en gæld på 4,53 milliarder kroner.

Stephen Gardner, CEO for Peregrine Systems

Tilbage i 2002 fratrådte Stephen Gardner og finansdirektør Matt Gless efter en intern undersøgelse hos virksomheden fra San Diego af uregelmæssigheder i regnskabet for op til godt 567 millioner kroner. Virksomheden havde været en vækstkomet inden for asset management software og foretaget en række opkøb for at drive væksten.

Gardner blev i 2008 idømt over otte års fængsel og tvunget til at afstå knap otte millioner kroner i provenu fra fast ejendom og børsmægling.

Peregrine Systems endte med at indgive konkursbegæring i 2002, solgte sin Remedy-forretning til BMC, hvorefter virksomheden i 2003 genopstod fra sin beskyttende konkursstatus for blot at blive opkøbt af HP i 2005.

Oversat af Thomas Bøndergaard

 

Danske it-skandaler

Nok kan Danmark ikke konkurrere med et land som USA, når det kommer til
it-giganter, skandaler og kombinationen af de to. Men der er alligevel nogle danske eksempler, som er værd at nævne. Her kan du læse om nogle af de største miserer i den danske it-branche de sidste 10 år.

Stein Bagger, direktør for IT Factory

Ingen skandaleliste uden Stein Bagger og historien om IT-Factory.
Lavinen begyndte at rulle i december 2008, da selskabet blev erklæret konkurs, og Stein Bagger forsvandt i Dubai. IT Factory var et rent luftkastel, og sagen om den indtil da hæderkronede og prisvindende virksomhed viste sig at indeholde lidt af hvert. Der var svindel for en lille milliard kroner, rockerrelationer, overfald på en investor, en elskerinde, Finn Nørbygaards totale konkurs og en anklage mod tidligere cykelrytter Jens Veggerby for pengesmugling. For at nævne et par stykker.

I juni 2009 blev Stein Bagger idømt syv års fængsel, men sagen har siden haft et langt efterspil.

John Rasmussen, stifter og administrerende direktør for Memory Card Technology

I oktober 2008 blev stifter af it-virksomheden Memory Card Technology, John Trolle Rasmussen, der siden har smidt navnet Trolle, idømt seks års ubetinget fængsel for bedrageri, momssvindel og kursmanipulation.

Virksomheden, der producerede RAM, gik konkurs i 2001. Med det fulgte en gæld på over 600 millioner kroner og nogle meget vrede aktionærer.

Det kom efterføgende frem, at virksomhedens regnskaber var blevet pyntet med hundredevis af millioner kroner.

John Rasmussen, der gik personligt konkurs, blev yderligere sigtet for skyldnersvig for at have unddraget sin båd fra sit bo på ulovlig vis. Manglende momsbetaling af båden sørgede desuden for en anklage om momssvig.

Anders Christian Andersen, Administrerende direktør, Mondo

Den tidligere administrerende direktør for virksomheden Mondo blev i oktober 2007 fyret af bestyrelsen efter at have foretaget ulovlige handler med
Mondo-aktier.

Han blev anklaget for insiderhandel og kursmanipulation, men blev frifundet for disse anklager. Han slap med en bøde for sine ulovligheder.

Anders Christian Andersen måtte også forlade posten som formand for ITEK og en plads i Dansk Industris hovedbestyrelse. Han var i begyndelsen af forløbet ydmyg og erkendte sin fejl. Senere ændrede han kurs og krævede to millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelse af sit gamle firma.

eHuset

Det børsnoterede selskab eHuset drejede nøglen om i sommeren 2001. I februar samme år var finansdirektør Kurt Wamberg Rasmussen blevet bortvist for at fifle med regnskaberne ved at forud-fakturere for op i mod 20 millioner kroner.

I 2002 begyndte bagmandspolitiet at efterforske sagen, og
i januar 2006 blev Kurt Wamberg Rasmussen dømt for regnskabssvindel og kursmanipulation sammen med de to andre dele af leder-trekløveret.
Koncernchef Claus Erik Christoffersen blev idømt seks måneders betinget fængsel, salgsdirektør Torben Krog fik fire måneders betinget og Kurt Wamberg Rasmussen slap med tre måneders betinget fængsel.
Dommen lagde til grund, at de to andre direktører kendte til svindelen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere