Artikel top billede

It-konference giver prisreduktion til kvinder

It-konference frikendes af Ligebehandlingsnævnet og fortsætter med positiv særbehandling af kvinder. "Ærgerlig udvikling," mener klager.

Der var tale om forskelsbehandling, da JAOO-konferencen sidste år forsøgte at få flere kvinder med på konferencen.

Men forskelsbehandlingen sker for at fremme ligestillingen mellem mænd og kvinder, så Ligebehandlingsnævnet afviser en klage over kønsdiskrimination.

Den afgørelse betyder, at JAOO-konferencen i år tilbyder en dags konference til nedsat pris for kvinder.

Baggrunden for Ligebehandlingsnævnets afgørelse kan læses her.

Indirekte forskelsbehandling

Afgørelsen består af to delafgørelser. Ligebehandlingsnævnet giver klageren ret i, at JAOO indirekte behandler mænd og kvinder forskelligt:

"Nævnet finder, at klager har påvist faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der foreligger indirekte forskelsbehandling på grund af køn... Tilbuddet gjaldt både for mænd og kvinder. Nævnet har lagt vægt på, at der sædvanligvis var omkring fem procent kvindelige deltagere til indklagedes arrangementer, og at indklagede forventede en meget lav deltagelse af kvinder til den aktuelle it-konference. Tilbuddet omfattede således næsten udelukkende kvinder."

Forskelsbehandling for at fremme ligestilling

Men denne indirekte forskelsbehandling er i orden, da den finder sted for at afhjælpe en meget skæv kønsfordeling.

Som Ligebehandlingsnævnet skriver i sin afgørelse:
"Efter det af indklagede oplyste var formålet med tilbuddet netop at øge antallet af kvinder på konferencen, idet der i it-branchen er en meget lav repræsentation af kvinder.
Nævnet lægger til grund, at formålet således har været at fremme ligestillingen mellem kvinder og mænd. Det har derfor været tilladt at føre den påklagede kampagne.
Klagen tages herefter ikke til følge."

Klager ærgrer sig

En af klagerne over JAOO-konferencens positive særbehandling af kvinder er Kristian Ørmen. Han er ikke tilfreds med afgørelsen og mener, det vil skabe en uheldig præcedens.
"Jeg synes, det er en utrolig ærgerlig afgørelse, og jeg er bange for, at det vil være starten på en helt forkert vej at gå for den danske it-branche," siger Kristian Ørmen og fortsætter:

"Det er et klassisk eksempel på, at ligestilling kun er et problem, når det er kvinderne, der bliver diskrimineret," mener Kristian Ørmen.

Det er it-virksomheden Trifork som er arrangør af JAOO-konferencen og her er der lettelse over afgørelsen.
Samtidigt giver afgørelsen JAOO anledning til at lancere et tilbud specielt rettet mod kvinder på dette års konference.

Arrangør fortsætter med forskelsbehandling

"Det er en lettelse at få det sort på hvidt," siger Kresten Krab Thorup, CTO hos Trifork om afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet.

Initiativet skabte megen debat og førte altså til klager over forskelsbehandling.

For ikke at komme i karambolage med loven om ligebehandling blev den gratis adgang til kvinder formuleret som, at betalende gæster kunne tage en deltager af modsat køn gratis med på konferencen en dag. Arrangørerne lagde dog ikke skjul på, at det var for at tiltrække flere kvinder til konferencen.

Kvinder et uudnyttet potentiale

Trifork tog initiativet, fordi de kunne se, at antallet af kvinder så ud til at blive rekordlavt. Efter den gratis adgang blev andelen af kvinder på hele 14 procent.

For Trifork handler det ikke så meget om forskelsbehandling, men mere om at der er et uudnyttet potentiale i den kvindelige befolkning som it-branchen kan drage fordel af.

"Det er lidt ligesom kvindefrigørelsen i 1970'erne, det gav et løft i nationaløkonomien og større potentiale. Den samme mulighed har it-branchen; det er jo nærmest kun halvdelen af befolkningen der er repræsenteret i vores branche," siger Kresten Krab Thorup og fortsætter:

"Helt overordnet tror jeg, at branchen vil være godt tjent med at få flere kvinder. Der er en masse ressourcer og evner som vi ikke får udnyttet. It-virksomhederne bliver sådan nogle nørder og teknikere der bliver kaldt ind, når der skal fikses et eller andet. Kvinder kan ofte bidrage med helhedsperspektivet i opgaven. Hvis der kommer flere kvinder ind over, så kommer der forskellige perspektiver og kompetencer ind over. Det giver en konkurrencemæssig fordel og gør det nemmere at eksportere it-know-how," siger Kresten Krab Thorup.

Prisreduktion for kvinder

Derfor vil Trifork fortsætte med det som Ligebehandlingsrådet betegner som "indirekte forskelsbehandling på grund af køn" og Kristian Ørmen betegner som "en helt forkert vej at gå for den danske it-branche".

"Der bliver en reduceret pris for kvinder én dag - og det er kun for kvinder. Vi laver et arrangement for kvinder om aftenen, hvor der er et møde i Ada it-kvindegruppen," oplyser Kresten Krab Thorup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere