Test: Cykelcomputeren der kender dig bedre end din kone

Garmin Edge 500 fylder mindre end en æske tændstikker, vejer som et hønseæg og er smækfyldt med spændende funktioner. Vi har testet den avancerede cykelcomputer.

Cykelcomputeren der kender dig bedre end din kone

Målet med Garmins GPS-baserede cykelcomputer Edge 500 var, at den ikke måtte fylde ret meget, men alligevel have masser af funktioner.

Tour de France-holdet Team Garmin står bag mange af ideerne, og resultatet er en cykelcomputer, der fylder mindre end en æske tændstikker, vejer godt 56 gram og er spækket med smarte funktioner.

Den udgave, vi har til test, er med al ekstraudstyret, hvilket ud over cykelcomputeren er pulsmåler og kadencemåler. Har man i forvejen et pulsbælte, kan det fint bruges.

Selve cykelcomputeren er meget nem at montere på cyklen med de medfølgende gummiringe/elastikker, som bruges til at sætte beslaget fast på styret.

Computeren klikker fast, når man drejer den en kvart omgang, og så sidder den rigtig godt og hopper ikke af, selv når du giver den gas på mountainbiken ud over skrænter og hop.

Der følger to beslag med, så man kan eksempelvis have et på racercyklen og et på mountainbiken, og det er en rigtig smart detalje.

Kadencemåleren er til gengæld ikke sådan lige at flytte rundt på, men den er alt andet lige også kun relevant på racercyklen.

Sværere med kadencen

Det er lidt mere omstændeligt at montere kadencemåleren. Man skal i hvert fald have god tid og måske flytte lidt rundt på de forskellige sensorer og magneter for at sikre, at afstanden ikke bliver for stor. På min cykel krævede det en lille tynd træklods for at få sensoren på pedalarmen tæt nok på boksen monteret på baggaflen.

En oplagt forskel på en traditionel cykelcomputer og den GPS-baserede er, at når man baserer hastighed og distance på satellit-signaler frem for en sensor, der tæller hjulomgange, så er nøjagtigheden større, og der er ingen ledninger at rode med. Man slipper også for fejlkilder som en forkert angivet hjulstørrelse.

Jo jo, der findes skam også ledningsfrie cykelcomputere, men de fleste har nu stadig ledning fra styret og ned til sensoren på forgaflen. Og en traditionel ledningsfri cykelcomputer baserer sig ikke på satellitsignaler, men på de mål og specifikationer brugeren angiver.

Det er afgørende vigtigt, at Edge har fundet satellitterne inden afgang, for ellers virker ingen af de andre funktioner såsom hastighed, stigning, forbrænding af kalorier med mere. At få hul igennem til signaler fra himlen kan godt tage op mod et minut og ind imellem to, så skynd dig at tænde Edge, så snart du er ude i det fri.

Lav dine egne ruter

En fin facilitet er, at man kan downloade ruter. Enten nogle, man selv har strikket sammen på computeren, eller man kan vælge at køre i andres hjulspor.

Edge viser dig, hvor du befinder dig i forhold til ruten og også, hvor lang tid det varer, før du er ved målet.

En mulighed er også at opsætte forskellige baner. Man kan for eksempel lægge sin tur til arbejdet ind som en bane, og så kører man mod en 'virtuel konkurrent' og kan se kompasretning og ruten på den lille skærm, og om man er foran eller bagud i forhold til den virtuelle konkurrent.

Man kører som udgangspunkt altid mod den tidligere bedste omgangstid på den pågældende bane/rute. Det betyder, at efter en dag med go'e ben og medvind bliver det svært at forbedre tiden eller bare følge med, men det er underholdende, og lige pludselig er man fremme.

Som hovedregel er det ret nemt at se, hvad der står på skærmen, men hvis solen skinner direkte på Edge, bliver det pludselig temmelig svært at se, hvad skærmen viser på grund af genskin.

Så må man flytte rundt på sig selv, og det er lidt irriterende.

Imponerende mængde data

Alt andet lige er cykelcomputeren et fantastisk instrument, og det er imponerende, hvor mange data der konstant samles op, men brugsværdien kan selvfølgelig diskuteres.

For eksempel har jeg svært ved at se, hvad jeg skal bruge udviklingen i temperaturen til i løbet af min tur. Den er faldet en grad eller to, og hvad så? Men jeg er også bare almindelig motionist, mens Edge 500 i høj grad retter sig mod mere professionelle cykelryttere, der gerne analyserer det omfattende datamateriale foran computeren.

Disse digitale muligheder udfolder sig gennem et program, der hedder Garmin Connect. Via Garmin Connect kan den enkelte cykelrytter eksempelvis hente en tidligere rute ned i Edge 500 og justere farten op med for eksempel fem procent.

Den lille gummiflap, der skal trykkes på plads for at dække over mini usb-indgangen (dataporten), kan godt være lidt svær at få på plads. Og det bliver nok ikke bedre med tiden, hvilket kan gå hen og blive et problem i det lange løb al den stund, at Garmin gør opmærksom på, hvor vigtigt det er at tørre al fugt væk fra dataporten.

Risikoen for fugt i revnen stiger selvfølgelig markant, hvis ikke gummiproppen sidder, som den skal, så sørg for, at gummiet er på plads, inden du går i aktion.

60 siders manual

Hvis ikke pulsmåleren er aktiv af sig selv, skal man holde Enter/Menu-knappen inde i tre sekunder og så ind i Indstillinger og så Cykelindstillinger og så scrolle ned til puls og vælge Scan igen, hvis pulssensoren er sluttet til.

Det kan være svært at huske, og det er i hvert fald rigtig træls, hvis man har knoklet som en gal i timevis og så ikke har fået de data med hjem, som man regnede med.

Der kan indtastes flere profiler, og her er det selvfølgelig oplagt at have dels sin racercykel, dels sin mountainbike registreret. At taste data ind og finde ud af det hele er ret nemt, når man sidder med næsen i manualen. Det kræver lidt øvelse at holde styr på det hele, men det er klart, at når man lægger funktioner, der kræver en manual på 60 sider, ind i en lille rektangulær cykelcomputer med bare fire knapper, så skal der trykkes en del på de stakkels knapper for at finde rundt i det hele.

Somme tider flipper pulsmåleren lidt ud og viser forkert. Den anden dag nåede min puls op på 203 på vejen ud og 197 på vejen hjem, og så hurtigt kører maskineriet altså ikke længere, når man har rundet de 50.

Respekt for 'low battery'

Cykelcomputeren har samme antenne som Garmins bil-GPS'er, og for det meste holder den lille cykel-GPS signalet på trods af eksempelvis træer og bygninger, der kan skygge for satellitsignalerne.

Bemærk - hvis du bliver advaret om 'low battery', så gem straks din tur. Hvis Edge når at gå helt død, ryger alle data for den aktuelle tur, øv.

Summa summarum: Med Edge 500 når Garmin nye højder i afdelingen for GPS-baserede cykelcomputere. Og når det er sagt, har Edge 500 stadigvæk en del at tilbyde, som jeg ikke har fundet ud af endnu.

Edge 500 får fem ud af seks mulige herfra. Et rigtig godt produkt, der lever op til de forventninger, vi har vænnet os til at have til Garmins fitness-produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere