Artikel top billede

Offentligt ansatte tror it-skandalerne fortsætter

De mest it-trængte statslige myndigheder mener ikke, at en mere centraliseret styring hjælper en tøddel på deres it-projekter.

I foråret har staten meldt ud, at den er klar til at slå bremsen i over for lavinen af offentlige it-skandaler.

Det skete med den stort anlagt bremseklods i form af rapporten "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten".

Men måske er det endnu for tidligt at glæde sig over, at offentlige danske it-skandaler er noget, vi læser om i historiebøgerne frem for i dagsaktuelle nyheder.

For statens initiativer til at bremse it-skandalerne møder absolut ikke fuld opbakning ude på de offentlige kontorer, viser en undersøgelse, som Rambøll Management og Dansk IT står bag i bogen "IT i Praksis 2010".

Rambøll-undersøgelsen tegner derimod et billede af, at mange statslige medarbejdere ikke for alvor tror på, at skandale-tendensen kan vendes med en mere centraliseret styring af projekterne, som den tværministerielle arbejdsgruppe og regeringen ellers lagde op til i forårets rapport.

Halvdelen tror ikke på centralisering
52 procent af de statslige myndigheder med de værste it-resultater gennem de sidste mange år mener eksempelvis slet ikke, at det vil øge professionaliseringen at etablere et statsligt projektkontor, som skal sørge for, at erfaringer og værktøj bliver genbrugt på tværs af ministerier og styrelser.

48 procent af de it-svageste ministerier og styrelser mener samtidig ikke, at det hjælper en døjt at centralisere portfolio-styringen af de statslige projekter.

Det tolker Rambøll Mangement og Dansk IT som et tegn på en generel modløshed hos de it-svage statslige myndigheder, som ellers har mest brug for at stramme op på deres it-projekter.

"De myndigheder, som har mest brug for at få løftet deres evner til at digitalisere, ser ikke, at anbefalingerne rammer deres behov for udvikling. Der udestår derfor en stor formidlingsopgave for at sikre opbakning," hedder det i rapporten, hvor i alt 65 statslige virksomheder fra ministeriernes departementer, statslige styrelser og institutioner har svaret.

Hård medfart til Statens IT
Også den statslige it-drift og -support mellem ni af de mest it-parate ministerier i staten, kendt under navnet Statens IT, får drøje hug med på vejen fra de statslige institutioner.

Således forventer kun tre procent af respondenterne, at Statens IT vil bidrage til billigere drift på kort sigt. Det tal ligger på 46 procent på den lange bane, mens 29 procent af de adspurgte slet ikke forventer billigere drift.

52 procent forventer samtidig, at Statens IT ikke vil forbedre udviklingen af forretningen, mens 20 procent mener det vil kunne ske på længere sigt.

Omkring en fjerdel af de adspurgte har svaret "ved ikke" på spørgsmålene om, hvorvidt Statens IT vil forbedre den tidligere decentraliserede it-drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere