Artikel top billede

Foto: Agata Urbaniak

Lysteknologi og sensorer kan skabe super-tomater

Deling af gen-data har et stort potentiale inden for fødevare-produktion og sundhed.

Eksponentiel forståelse

Visionen blev præsenteret på Next af Rob Nail, som er udviklingschef på Singularity University. En efteruddannelsesinstitution i Silicon Valley, som er stiftet for at give ledere fra hele verden en forståelse af, hvad der sker, når udvikling sker eksponentielt i stedet for lineært, som de fleste af dagens ledere er uddannet med.

"Uddannelsesforløbet består af 470 timers planlagt aktiviteter med 160 talere og en stor opgave. Opgaven går ud på at skabe positiv effekt for en milliard mennesker i løbet af de næste 10 år," siger Rob Nail.

Mad var et af emnerne i det seneste forløb på Singularity University. Et hold på seks studerende skabte i deres opgave Agropolis et bud på, hvordan produktionen af basis-fødevare kan foregå i lukkede økosystemer uden jord i byerne.

Teknologien
Teknologien er omdrejningspunktet. Udviklingen af lysteknologi og sensorer på planter skal sikre den automatisering, som er nødvendig for at udnytte bioteknologiske fremskridt til skadedyrskontrol og genmanipulation.

"Til gengæld får vi løst nogle af verdens store udfordringer som vandforbruget. 87 procent af verdens knappe drikkevandsressourcer bliver i dag brugt til fødevareproduktion. Agropolis-projektet vil reducere vandforbruget med 90 procent, " fortæller Rob Nail.

"38 procent af jordens areal eller cirka 800 millioner hektar bliver brugt til jordbaseret landbrug, der føder godt seks milliarder mennesker. I 2050 er vi 10 milliarder mennesker. Hvis vi skal bruge den samme mængde jord, skal vi bruge yderligere 190 millioner hektarer. Det kan ikke lade sig gøre," siger han.

Er du bekymret for, at maden skulle blive lidt kedelig, så er det ikke noget problem. Den amerikanske kok Homaro Cantus molekylær-køkken var et andet emne på Next.

Homaro Cantu eksperimenterer med smagsudvikling i de mest ekstreme former - blandt andet spiseligt papir. Med køkkenkunstner som i hans Moto Restaurant, bliver det stadig en oplevelse at gå på restaurant i en hydroponisk tid.

Læs også: Er du klar til den ultimative udfordring af privatlivet?

Fremtidens hospitaler

Udfordringerne

For Ester Dyson, medstifter af ICANN, er der eksempler nok på, at vejen frem er anvendelse af personlige data. Men hun ser også problemerne.

"Det er oplagt, at viden er skræmmende. Når du ved, hvilke sygdomme du kan risikere at få, så pådrager du dig et ansvar for at gøre noget - for viden er ansvarspådragende," siger Ester Dyson.

Når først gen-data bliver delt, kan politik for forretning også komme til at handle om, hvad der kan betale sig at ofre på dig.

Skal du have en kur til 10 millioner kroner, hvis du er et dårligt liv? Skal du betale højere skat på alkohol, hvis du er disponeret for kræft i leveren?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere