Artikel top billede

Fiber i Norge er et rent blodbad

Et forsøg på at bygge en fiberinfrastruktur i Norge er endt i stribevis af regnskaber med rød bundlinje. Forretningen hænger simpelthen ikke sammen, forklarer analytiker.

Røde tal. Næsten over hele linjen.

Det er status i den norske fiberbranche.

Teleanalytiker Tore Aarønæs fra analysefirmaet Norsk Telekom fortalte i går om tilstanden i den norske fiberbranche på bredbåndskonferencen Nordic Broadband Forum 2010 i Bella Center i København.

Hans firma har gennemgået regnskaberne i den norske fiberbranche, og ifølge Norsk Telekoms analyse kører kun tre til fire af de 75 norske fiberselskaber med positiv drift.

"De profitable fiberselskaber er dem, der graver fiberen ned og udlejer den," forklarede Tore Aarønæs.

Med de mange røde resultater minder de norske tilstande om de danske, hvor det også har vist sig svært for en række fiberselskaber at tjene penge. MidtVest Bredbånd gik konkurs sidste år, mens millionerne fossede ud af selskabet Dansk Bredbånd, inden det blev solgt i midten af juni.

Norske fiberselskaber forregnede sig

Tore Aarønæs forklarede, hvordan de norske fiberselskaber ofte har fejlvurderet prisen for at koble en kunde på, ligesom de overså, at bredbåndspriserne og dermed også omsætningen per kunde ville falde.

Blandt andet havde de norske fiberselskaber beregnet, at det ville koste 20-30.000 kroner at koble en bruger på, men ofte endte det på 50.000 kroner eller derover. Samtidig faldt bredbåndspriserne.

"Det virker simpelthen ikke. Man skal ikke have læst økonomi for at regne det ud," sagde Tore Aarønæs.

Han henviste til et regnestykke, hvor et fiberselskab tager 100 kroner per måned. Det bliver til 1.200 kroner på et år, hvoraf halvdelen går til indhold. Det vil sige, at 600 kroner er tilbage til at forrente investeringen - de 50.000 kroner.

"Det er fint for kunderne, men det er ikke fint for
aktionærerne," fortalte han.

Nordic Broadband Forum 2010 fortsætter i dag, onsdag, hvilket er konferencens anden og sidste dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere