Artikel top billede

Derfor kan danskerne ikke spekulere i domænenavne

Principper om rettidig omhu og ond tro kan blive vigtige brikker i fremtidens regler om god domænenavnsskik. Hvad mener du?

Læs også:

Er god domænenavnsskik blevet en uskik?

Det koster kassen at blive trukket ind i en domænesag.

På den netop overståede konference Internetdage, var reglerne om god domæneskik til diskussion. 

Et af de spørgsmål, der blev rejst fra salen var, hvorfor vi overhovedet skal have regler for god skik på domæneområdet. 
Hvorfor ikke bare lade markedskræfterne afgøre prisen på et domænenavn?  

Til det spørgsmål svarer Jane Eis Larsen, direktør i IT-Branchen, at hun frygter, at en liberalisering vil gå ud over især mindre virksomheder, der så kan risikere at skulle betale store summer til domænehajer, der opkøber domæner med henblik på videresalg.  

"IT-Branchens holdning er, at domænenavne er et begrænset semi-offentligt gode. Hvert eneste domænenavn er så at sige et monopol - der er kun en, der kan have det," siger hun.   

Orienteringsskilt

Ud fra den betragtning mener hun, at hvert domænenavn kan ses som en samfundsnyttig brik i at få internettet til at fungere, fordi der udover ejeren af domænet også er en omverden, der bruger domænenavnet som et orienteringsskilt på internettet.  

"Derfor er vi tilhængere af en aktiv regulering af, hvem der skal have domænenavnene, hvilket indebærer, at der til enhver tid er en risiko for at miste sit domænenavn," siger Jane Eis.

Ond tro eller rettidig omhu

Det forslag, Jane Eis selv stiller, til hvordan man undgår at domænenavne uretmæssigt frakendes sin ejer, handler om at indføre en regel om rettidig omhu.

Det vil sige, at det er et tungtvejende argument, at en virksomhed kan dokumentere, at den på forhånd har undersøgt markedet for domænenavne, før den tager et bestemt navn. Og omvendt at privatpersoner og andre har undersøgt, om der i forvejen findes en virksomhed med et navn, der svarer til det domænenavn, man er ved at registrere. 

"Hvis en virksomhed for eksempel starter en kæmpe markedsføringskampagne med nyt logo og nyt navn uden først at have checket om .dk domænet er ledigt, så vil jeg mene, at det er et eksempel på, at der ikke er vist rettidig omhu," siger hun. 

Vi kan lære en del af svenskerne

Gert Jacobsen fra ATZnet mener derimod, at vi kan lære af vores nordlige naboer i Sverige.

Her har man igennem en årrække afgjort klagesager ud fra et princip om ond tro. 

Det betyder at tre kriterier skal være opfyldt for at vinde en klagesag.

Dels skal klageren have en rettighed som eksempelvis et varemærke, den indklagede skal have handlet i ond tro i registreringsøjeblikket, og desuden skal den indklagede ikke have nogen rettigheder i forbindelse med domænet.  

"Det kunne måske være meget interessant at løbe nogle af de tidligere klagesager igennem og se, hvad udfaldet havde været, hvis det var de principper, man havde benyttet," siger Gert Jacobsen.

Læs også:

Er god domænenavnsskik blevet en uskik?

Det koster kassen at blive trukket ind i en domænesag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere