Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Mobilselskabet 3 sikrer sig omstridt 4G-licens

IT- og Telestyrelsen oplyser tirsdag, at mobiloperatøren 3 er eneste budgiver i kampen om en ledig 4G-tilladelse.

Nu er det afgjort.
 
Mobilselskabet 3 løber af sted med den ledige tilladelse til at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet.

IT- og Telestyrelsen havde planlagt en auktion for de to frekvensbånd sidst i denne måned, men den tidligere annoncerede auktion udebliver. 3 er nemlig det eneste selskab, der har tilmeldt sig auktionen.
 
"Da der ikke er andre tilmeldte til auktionerne, vil IT- og Telestyrelsen udstede både 900 megaertz-tilladelsen og 1800 megahertz-tilladelsen til Hi3G Denmark ApS (3, red.), såfremt selskabet betaler tilladelsespriserne," skriver IT- og Telestyrelsen i en pressemeddelelse.
 
Dermed får 3 mulighed for at udbyde mobilt bredbånd i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Førstnævnte er især interessant for udkantsområder, fordi antenner kan række længere i dette frekvensbånd. Dermed kan teleselskabet billigere udbygge mobilnet i tyndt befolkede områder.
 
Betaler minimumspris
Prisen for licenserne er sammenlagt 12 millioner kroner, hvilket er den minimumspris, som IT- og Telestyrelsen tidligere har fastsat.
 
"Den realistiske minimumspris og det faktum, at vi ikke skal ud i en fordyrende auktion betyder, at vi som teleselskab kan koncentrere os om at gøre det, vi er bedst til og helst vil - nemlig at have fokus på skabe det bedste mobilnetværk for danskerne," siger administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 i en pressemeddelelse.
 
Tilladelsen har været meget omstridt, fordi IT- og Telestyrelsen inddragede frekvensblokke i båndene fra Telia og TDC uden at give kompensation.
 
Styrelsen fandt det nødvendigt at inddrage frekvensblokkene, fordi det ifølge styrelsen ville være konkurrenceforvridende, hvis 3 ikke fik mulighed for at skaffe sig frekvensblokke i 900 og 1800 megahertz-frekvensbåndet. Omfordelingen er blevet kaldt refarming.
 
Telia og TDC var blevet tildelt frekvensblokkene, før 3 kom ind på det danske telemarked. Dengang var de låst til traditionel mobiltelefoni, men fra næste år kan de også bruges til mobilt bredbånd. Eksempelvis via LTE-teknologien, som af mange betegnes som 4G.

Desuden har Telenor kritiseret, at minimumsprisen blev sat til 12 millioner kroner. Det var ifølge Telenor næsten en foræring og misvisende i forhold til, hvad Telenor, TDC og Telia for nylig betalte for frekvenser i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. De betalte hver mere end 300 millioner kroner.

Det har ikke været muligt for TDC, Telia og Telenor at byde ind, fordi de i forvejen sidder inde med blokke i de nævnte frekvensbånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere