Artikel top billede

Formand for interesseorganisationen Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, efterlyser flere håndgribelige initiativer fra Danmarks videnskabsminister ved starten på det nye folketingsår. Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Dansk IT: Hvor er resultaterne, videnskabsminister?

Efter en god start er gassen gået af ballonen hos videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), mener Dansk IT. Nu vil vi snart gerne se nogle konkrete initiativer, lyder kritikken.

Ved indsættelsen af Charlotte Sahl-Madsen (K) som ny videnskabsminister den 23. februar vejrede den danske it- og telebranche morgenluft om mere vind i sejlene med en minister, der fra starten dikterede fuld damp fremad.
 
Men ved sidste uges åbning af folketingsåret frygter store dele af den danske it-branche, at der er blevet udpeget en ny rugbrødsmotor i Videnskabsministeriet, der er ude af stand til at dreje skuden mod horisonter med velstand og udvidet konkurrenceevne.
 
Mistroen gnaver på dækket, fordi branchen savner konkrete idéer og initiativer fra den "nye" videnskabsminister. 
 
Gassen er gået af ballonen
En af de personer, der har fulgt ministerens første 234 dage med stor interesse, er Dansk IT's formand Klaus Kvorning Hansen. Han karakteriserer Charlotte Sahl-Madsens første tid som landets videnskabsminister på følgende måde:  
 
"Charlotte Sahl-Madsen fik en flot og flyvende start med en masse gode hensigtserklæringer og udtalelser, men lige nu virker det som om, at gassen er gået noget af ballonen," forklarer Klaus Kvorning Hansen til Computerworld.
 
"Der er ingen tvivl om, at hun nu nået til et kritisk punkt i sin ministertid, og nu trænger hun til en gang ny luft, hvis de positive udmeldinger skal udmønte sig i konkrete business cases og initiativer," fortsætter Klaus Kvorning Hansen.
 
Dansk IT-formanden har personligt svært ved at få øje på konkrete udspil fra videnskabsministerens hånd udover en målsætning om bredbånd til alle inden 2020 og hensigter om at få offentlige data sat i spil.
 
Det ene initiativ er inspireret af Højhastighedskomitéens rapport fra januar, og det andet er en fortsættelse af Helge Sanders søsætninger af offentlige data i spil fra sidste år.
 
Embedsmænd med ret ryg
Flere kilder, Computerworld har talt med, ønsker ikke at stå frem med navns nævnelse i kritikken af ministeren.
 
Også selv om de har en klar holdning til, at hun allerede har været med til at forandre ting på de indre linjer, men endnu mangler at skilte med en friskplukket buket af egne idéer og noget, der kunne minde om en resultatliste til omverdenen.
 
Selv Videnskabsministeriets egen liste over ministerens resultater stopper i 2009 - altså året før Charlotte Sahl-Madsen blev udnævnt som videnskabsminister. 

Pas på Christiansborg

På den positive side har Charlotte Sahl-Madsen, ifølge en anonym kilde, på rekordtid formået at få embedsmændene i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling i Bredgade og hos IT- og Telestyrelsen i Holsteinsgade i København til at rette ryggen og skyde vildere og mere konstruktive idéer af end forgængeren Helge Sander (V).

Det forlyder også, at hun er på bedre fod med pengemændene hos Finansministeriet end den tidligere videnskabsminister.

Samtidig bliver hun generelt karakteriseret som en venlig person med en direkte og åben facon samt et smittende engagement, der stråler af innovationslyst.

Men karakteristikken af den velmenende politiker har også en slagside. For flere peger på, at hun endnu er uden de store, konkrete initiativer på samvittigheden, selv om hun er flittig til at drysse stjernestøv ud over diverse konferencer ved rutinemæssigt at tale i klichéer som, at it er løsningen på mange af samfundets og erhvervslivets udfordringer.

Opbakning trods uheldige sager

Trods savnet af videnskabsministerens virkelyst slår Klaus Kvorning Hansen fra Dansk IT fast, at it-foreningen er klar til at bakke op omkring ministeren med den stærke innovationsprofil.

Også selv om han nævner, at hun har haft en bøvlet fødsel med arvestykket NemID og en uheldig bagatellisering af udbredelsen af it-analfabetismen i Danmark fra foråret.

Opbakningen skyldes ifølge formanden fra Dansk IT, at videnskabsministeren stadig udstråler den gnist, der kan tænde innovationslysten i både den private og offentlige sektor i Danmark.

"Som person og profil er der ingen tvivl om, at Charlotte Sahl-Madsen er et godt valg som videnskabsminister, fordi hun netop brænder så stærkt for innovationen," siger Klaus Kvorning Hansen og fortsætter:

"Jeg tror egentlig også, at de gode intentioner er intakte, men jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om hun mon er blevet fanget i et trist real-politisk spil med kompromisser og taktiske overvejelser ved, at hun nu færdes på Christiansborg," siger han om ministeren, der før sin ministerudnævnelse ikke var folketingspolitiker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere