Artikel top billede

Derfor skal du bruge din bærbare pc med omtanke

Virksomheden Fyserhverv oplever ofte, at medarbejdere selv skipper eksterne hjælpemidler til deres bærbare, selvom et fravalg potentielt kan skade kroppen.

Hvis du dagligt benytter en computer i dit arbejde, er der en god sandsynlighed for, at det er en bærbar en af slagsen. Ellers bliver det måske snart.

Marianne Sørensen, der er uddannet fysioterapeut og indehaver af virksomheden Fyserhverv, der blandt andet hjælper virksomheder med arbejdspladsvurderinger og ergonomitjek, fortæller, at hendes ansatte ser flere og flere bærbare computere, når de er ude.

Ifølge hende er virksomhederne, de møder, generelt gode til at tilbyde eksternt tastatur, mus og dockingstation. Derimod sker det ofte, at medarbejderne selv ignorerer reglerne. 
 
"Vi oplever faktisk ofte, at det er medarbejderne, der siger nej tak til eksternt tastatur og mus, og det er måske fordi, de ikke kender konsekvenserne af at sige nej," fortæller Marianne Sørensen. 

Manglende brug af eksternt tastatur og mus er, sammen med for lang tid foran skærmen, de hyppigste fejl FYSerhverv ser ude hos virksomhederne.

Stadig lige farlige 

Forkert brug af de bærbare pc'er kan ifølge Marianne Sørensen føre til flere forskellige gener.

Hun forklarer, at de konkret ser folk få ondt i nakke nakke- og skulderregionen, underarmene, håndled og hænder samt hovedpine.

"Nogen mærker ret umiddelbart, at de får ondt. Men andre kan måske have brugt en bærbar i flere år, før de pludselig begynder at få ondt i nakken. Man kan ikke skære generne over én kam. Der er individuelle forskelle på mennesker, og når vi arbejder som fysioterapeutiske konsulenter, foretager vi en individuel vejledning og vurdering," siger hun.

Niels Martinsen, der er muskuloskeletal fysioterapeut ved Bene-Fit Osted Fysioterapi, forklarer, at de bærbare giver grobund for en række dårlige arbejdsstillinger.

En af fælderne er, at man kommer til at sidde og kigge meget nedad, fordi skærmen er fastlåst til pc'en.

"Derudover inviterer en bærbar pc til, at man kan sidde med den alle mulige steder, så ofte sidder folk i sofaen eller sengen. Det skaber nogle uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, som ikke kan lade sig gøre ved den stationære. Og touchpad'en på den bærbare gør fingrenes arbejdsmåde mere fastlåst og krampagtig, end hvis man sidder med en mus, mousetrapper eller hvad folk nu bruger på kontoret," fortæller han.

Fleksibiliteten er også en styrke

Få tilfælde i praksis

Set i forhold til risikoerne forbundet med de bærbare enheder, ser de to fysioterapeuter sjældent folk med skader, der direkte kan linkes til brug af en bærbar pc.

"Teoretisk kan jeg se rigtig mange faldgruber ved bærbare pc'er i forhold til stationære. Men i praksis ser jeg faktisk ikke skader," fortæller Niels Martinsen, der ikke umiddelbart kan huske tilbage på nogen, hvor han har kunnet se, at skaden skyldtes en bærbar.

"Det kan godt være, at hvis man gik ind og lavede noget statistik, hvor man reelt målte de faktiske tal, ville der være mange flere," siger han.

Marianne Sørensen fra FYSerhverv kan heller ikke berette om nogen tilfælde fra deres virksomhedsbesøg.

Fleksibilitet og muligheder

Niels Martinsen har et bud på, hvorfor han ikke har set nogen i sin konsultation. Der er også positive sider ved de bærbare.

"Når jeg holder oplæg og hjælper på arbejdspladser, præker jeg meget om afveksling og skiftende arbejdsstillinger. Der er man meget mere fleksibel med sin bærbare pc. Du kan slænge dig i din sofa, sidde rigtig fint ved dit skrivebord eller sætte den i din dockingstation og arbejde som om det var en stationær pc. Så man har selvfølgelig nogle flere muligheder," siger han.

Han nævner også jobtilfredshed, som en faktor de kan spille ind.
 
"Hvis folk sidder hjemme og arbejder, og de på den måde kan flexe deres arbejde ud i løbet af hele dagen, så kan den jobtilfredshed måske godt smitte lidt af på antallet af symptomer eller klager," fortæller han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere