Artikel top billede

Samme år som Richard Stallman etablerede Free Software Foundation sendte Microsoft deres første operativsystem på gaden. Kampen var i gang. [Skærmdump: Wikipedia]

25-års fødselsdag: Sådan så det første Windows ud

Det er 25 år siden, at Windows første gang blev sendt på gaden og siden gjorde Microsoft til et af verdens mægtigste it-selskaber. Her kan du se, hvad styresystemet krævede af computeren i 1985.

Den 20. november 1985 lancerede et lille it-selskab med navnet Microsoft et produkt, der siden er blevet et af historiens mest kendte.

På denne dato så Windows 1.0 for første gang dagens lys. 16-bit-systemet var firmaets første forsøg på at lægge en multi-tasking brugerflade på pc-platformen.

25 år efter er vi oppe på version 7, og Windows dominerer i dag markedet for operativsystemer på pc.

Selskabet har udviklet sig til et af verdens største og gjort grundlæggeren, Bill Gates, til en af verdens rigeste mænd.

Microsofts chef-udvikler, Ray Ozzie, har rodet i arkiverne og fundet den første pressemeddelelse for Microsoft 1.0 frem. Det kan man læse mere om på hans blog.

I pressematerialet kan man blandt andet læse om de strenge krav, der blev stillet til computeren for at køre Microsofts første operativsystem.

Maskinen skulle være produceret af IBM eller Compaq og være forsynet med mindst 256 kb hukommelse.

Hvis man ville have en ekstra lækker edb-oplevelse, blev det dog anbefalet, at fartmonstret var udstyret med 512 kb hukommelse og en harddisk.

Til sammenligning kræver Windows 7 mindst en CPU på én GHz, én gigabyte hukommelse og 16 gigabyte ledig harddiskplads.

Pris på 1000 kroner

I forbindelse med lanceringen af Windows 1.0 lagde Microsoft programmerne Write og Paint med i pakken - uden beregning.

Helt gratis var det dog ikke, for man skulle slippe 99 dollar, eller 500 kroner, for hele herligheden.

Computerworld i Sverige har, efter at have regnet på tallene og justeret for 25 års inflation, fundet frem til, at det i dag ville svare til, at pakken kostede omkring 196 dollar eller 1032 danske kroner.

Paint og Write, der har skiftet navn til Wordpad, er stadig med i Windows-pakken.

I denne video kan man få en fornemmelse af brugerfladen og funktionerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere