Artikel top billede

Her ses en ældre version af Acrobat.

Ny Adobe Reader X er sikrere og enklere

Adobe har givet sin PDF-software en større overhaling. Både Reader X og Acrobat X er nu mere sikre og har enklere brugergrænseflader.

Computerworld News Service: Adobe har udgivet en ny version af sin software til læsning af PDF-dokumenter med nogle større ændringer:

Reader X versionsnummereres nu i romertal, har en strammere sikkerhed og browserudgaven har en væsentligt reduceret brugergrænseflade. Adobes software til oprettelse af PDF'er, Adobe Acrobat, er ligeledes blevet opgraderet.

"PDF bruges overalt, og vi ønsker at sikre, at vi har det bedste værktøj til brug af og interaktion med PDF'er," siger Rick Brown, der er Adobes seniorproduktchef for Acrobat.

Ligesom chefer fra virksomheden tidligere har antydet, så er Reader X indlejret i en såkaldt sandkasse for at begrænse den adgang, som PDF-baserede scripts kan have til brugerens styresystem.

Det reducerer den angrebsflade, som PDF'er ellers typisk giver. PDF-læsere bruges i stigende grad af hackere som platform for angreb.

"Hvis der sker noget skadeligt i forbindelse med denne klientsoftware, så er du nu langt bedre beskyttet, da den kører i et sandkassemiljø," forsikrer Brown.

Ny grænseflade

Adobe vurderer, at 50 procent af alle PDF'er åbnes direkte i browseren. Visning af en PDF i en browser giver dog to sæt brugergrænseflader, da PDF-kontrolmulighederne er indlejret i browservinduet under browserens egne kontrolmuligheder.

Denne "indlejrede grænseflade" har været forvirrende for nogle af brugerne, særligt hvis de ønskede at udføre opgaver såsom at udskrive dokumentet, forklarer Brown.

Med den nye, minimale grænseflade kan grundlæggende funktionalitet - såsom udskrift, søgning eller navigering i dokumentet - foretages direkte fra browserens normale menupunkter eller genveje. "Der sker, hvad man forventer, så man ikke bliver forvirret," lover Brown.

Indtil videre har Adobe vist, at denne nye, minimale grænseflade fungerer sammen med browserne Firefox, Internet Explorer og Safari, men den er endnu ikke helt kompatibel med Chrome. Brugere, der savner den gamle tilgang, kan vælge at få vist den klassiske grænseflade i stedet.

Vil hoste PDF'er

Udover disse funktioner vil Adobe begynde at tilbyde en ny service via Reader, som vil gøre det muligt for brugerne at dele PDF'er ved hjælp af et websted hostet af Adobe.

Brown argumenterer for, at det kan være lettere at bruge denne service frem for at e-maile PDF'er, som er i risiko for at blive stoppet af firewalls, og som jo på normal vis vil forbruge lagerplads hos brugerne.

Denne service vil også tilbyde et sæt funktioner, der er svære at efterligne med e-mail såsom evnen til at generere rapporter over hvem, der har åbnet et dokument, og evnen til at indstille en tidsperiode, hvori dokumentet kan åbnes.

Sådan kommer Acrobat til at se ud

Samtidig med denne opgradering af Reader har Adobe også givet sit PDF-flagskab en overhaling. Adobe Acrobat har også fået versionsnummerering i romertal, hvor den nye version hedder Adobe Acrobat X.

En af de større nye funktioner hedder Actions. Den gør det muligt for administratorer at opsætte et tilpasset workflow, som vejleder brugeren gennem en række handlinger i processen med at oprette PDF'er. Eksempelvis kan en organisation opsætte en Action for at rense PDF'er for metadata, før de udgives.

Acrobat X gør øget brug af Adobe Flash. I løbet af de sidste få opdateringer har Adobe udvidet PDF'er til at kunne indeholde ikke blot tekst og billeder men ligeledes lyd, video, 3D-billeder og anden medieindhold.

Til denne nye udgivelse af Acrobat medfølger et antal Flash-skabeloner, der kan bruges som interaktive indholdsfortegnelser i PDF'er med varieret indhold. Avancerede brugere kan anvende udviklingsmiljøet Adobe Flex til at bygge endnu flere specialtilpasninger, fortæller Brown.

Acrobat er fuldt ud integreret med Microsoft SharePoint, hvilket gør det muligt for Acrobat-filer at nyde godt af alle de samme privilegier som Microsoft Office-filer, påpeger Brown.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere