Artikel top billede

Nu begynder alle problemerne med Windows XP

Manglende support på Windows XP og Office 2003 vil give mange virksomheder problemer i de kommende år.

Computerworld News Service: It-brugerne vil opleve flere stærke trends i de kommende år, men en af de mest markante bliver migrationen fra Windows XP og Office 2003, efterhånden som support-slutdatoen rykker nærmere.

Gartner har netop udgivet sin årlige rapport over de 10 vigtigste it-trends.

Den blev præsenteret under virksomheden Symposium/ITExpo konference, og analysefirmaet peger for eksempel på, hvordan datacentrene vil blive mindre, efterhånden som brugerne skifter til cloud-services.

Men det mest presserende problem bliver nok alligevel Microsofts afvikling af supporten til de to populære produkter.

Supporten til Windows XP og Office 2003 vil blive afviklet i april, 2014.

Selvom migrationen til nye styresystemer kun kommer ind som nummer syv på listen, mener David Cappuccio, der er analytiker hos Gartner, at det sandsynligvis vil vise sig som et kritisk problem for en hel del mennesker.

"Måske vil man finde sig selv i en situation, hvor migrationen over en periode på flere måneder bliver det vigtigste projekt i organisationen," forklarer David Cappuccio.

"Det er en gammel sandhed, at man ikke kan malke den samme ko for evigt," siger han med en hentydning til det meget populære styresystem.

"XP-brandslukning"

Matt Holmes, som er systems manager for Johnson County Community College, som ligger i staten Kansas, mener, at Windows-migrationen "helt bestemt" er et problem.

"I løbet af sommeren har vi skulle gennemføre en del 'brandslukning', fordi vi havde nogle Windows XP SP2-maskiner, der skulle opgraderes til Service Pack 3 i forbindelse med, at supporten blev afviklet," forklarede Matt Holmes, som var til stede under konferencen.

"Det kom lidt som en overraskelse for desktop-support-folkene."

Skolen planlægger at migrere til Windows 7, tilføjede han.

Her er de 10 vigtigste trends

Her er Gartners liste over de ti vigtigste it-trend i de kommende år:

1. Virtualisering 'af alt'

Trenden ligger fortsat højt på enhver liste af denne type, fordi området hele tiden udvider sig.

"Fremtidens datacenter vil være fuldstændigt virtualiseret," mener David Cappucino. Herunder finder man desktop-virtualisering, særligt i takt med at brugerne vil anvende forskellige enheder til at få adgang til desktoppen.

"Spørgsmålet er, hvordan du vil levere den oplevelse, som brugerne har behov for, på den enhed, som brugerne har adgang til, på et bestemt tidspunkt," forklarer han.

2. Datamængder

Datamængden forventes at stige med 800 procent i løbet af de kommende fem år, og heraf vil 80 procent bestå af ustruktureret data.

Derfor vil der i høj grad blive behov for gode management-værktøjer, der kan vurdere, hvor vigtige de forskellige informationer er, ligesom det vil blive vigtigt at udvikle værktøj, der kan få mest muligt ud af data.

"Hvordan kan jeg tage informationerne og få noget brugbart ud af dem?" siger David Cappuccio.

3. Energi og grøn it

Grøn it har været med på listen i flere år, og emnet ligger stadig i toppen, ikke mindst fordi den amerikanske miljøstyrelse giver området mere og mere opmærksomhed.

Herunder finder man forbedret automatisering og overvågning, som specielt handler om at begrænse det antal mandetimer, det kræver at køre rutineoperationer.

4. Unified communications og samarbejde

Unified communications og samarbejde vil blive nøgletrends specielt i forhold til yngre ansatte. Den næste generations medarbejdere bruger sms'er til at tale med hinanden. Og sådan vil det også være i fremtiden, siger David Cappuccio.

5. Horisontal tænkning

Det vil være vigtigt at skabe en medarbejderstab, som ikke er begrænset til et vertikalt fokus. Medarbejdere som "ved, hvordan man tænker tingene i sammenhæng," vil være kritiske for organisationen.

6. Open source-samarbejde

Samtidig med at kommunikationsløsningerne bliver samlet internt, vil det være vigtigt at finde en måde at anvende eksterne netværk til samarbejde.

7. Windows XP-migration

Skiftet fra Windows XP bliver kritisk, jo tættere vi kommer på datoen for afviklingen af supporten til XP og Office 2003, skriver Gartner. Nogle softwareleverandører vil ikke teste software på XP efter i år, og det vil blive et almindeligt problem i 2012.

8. Datatæthed i computere og datacentre

Datatætheden bliver stadigt større, efterhånden som brugerne begynder at pakke datacentrene tættere i stedet for at bygge nye. Udviklingen vil blive hjulpet på vej af fordoblingen af kerner hvert andet år og den stadigt mere udbredte brug af væskekøling.

9. Cloud computing

Flere tjenester vil ryge op i skyen. "Jeg er overbevist om, at datacentrene vil blive mindre inden for de næste fem år," siger David Cappuccio. "It-cheferne "er ved at falde for ideen om opsplittede miljøer," forklarer han.

10. Fabric computing

Fabric computing kan beskrives som en samlet infrastruktur, der integrerer server, storage og netværkssystemer.

David Cappuccio fortæller, at nogle anser det for at være leverandørernes nye metode til at skabe et såkaldt "vendor-lock-in," hvor virksomhederne bliver gjort afhængige af en enkelt leverandør, men han er ikke enig og peger på, at brugerne i så fald ikke vil ønske den slags løsninger i længden.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere