Digital signatur på selvangivelsen allerede i år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. februar 2003.


TDC skal sammen med blandt andre Told Skat give danskerne digital signatur. Den er klar allerede i marts, når de første selvangivelser sendes ud. De første certifikater kan fås via tast-selv-koden på selvangivelsen for 2002, hos TDC eller via portalen www.virk.dk

DIGITALT DANMARK
Det bliver TDC, der i samarbejde med blandt andre ToldSkat skal levere gratis digital signatur-certifikater til alle danskere. Det blev endelig afgjort i går, da administrerende direktør Henning Dyremose underskrev kontrakten sammen med videnskabsminister Helge Sander.

Forud var gået et EU-udbud i form af en projektkonkurrence, hvor spændingen indtil sidste weekend var stor. Først for mindre end en uge siden stod det klart, at TDC førte på point i forhandlingerne med ministeriet foran konsortiet PBS, KMD og DMdata.

- Det har været en meget vanskelig afgørelse. Vi modtog to absolut gode tilbud og to gode løsningsforslag, men vi fandt TDC bedst, og den beslutning støttes af bestyrelsen for Den Digitale Taskforce, siger videnskabsminister Helge Sander.
ToldSkat har budt ind på at være med til det praktiske arbejde med at udbrede digital signatur til virksomheder og borgere. ToldSkat er allerede i kontakt med 800.000 borgere og over 100.000 virksomheder, der i dag benytter digitale services.

- De første digital signatur-certifikater kan udstedes allerede om seks uger, når selvangivelserne sendes ud, ved hjælp af tast-selv-koden på selvangivelserne for 2002. Det betyder, at danskerne allerede i år kan indsende deres selvangivelse med digital signatur, siger TDC's administrerende direktør Henning Dyremose.

I maj kommer Erhvervs- og Økonomiministeriet på banen med et tilbud til alle danske virksomheder via portalen www.virk.dk.

TDC vil selv om kort tid tilbyde at opgradere alle dets over en million e-mail-brugere til digital signatur. Senere udstrækkes tilbuddet til indehaverne af de 6,7 millioner kundeaftaler hos teleselskabet.

- Vi opererer med et værtsprogram, hvor vi selv, ToldSkat og andre virksomheder med store online-programmer kan udstede certifikaterne, siger markedsdirektør i TDC Totalløsninger Morten Brøgger.

- I den forbindelse vil vi meget gerne i tæt dialog med PBS-konsortiet om et eventuelt samarbejde, så udbredelsen kan gå endnu stærkere, siger Morten Brøgger.

TDC som dynamo
Henning Dyremose glædede sig ved underskrivelsen af kontrakten til at slå svenskerne i brugen af digital signatur allerede til marts, "ligesom vi allerede har slået dem i ADSL, når de nu slår os i håndbold".

Bag denne spøg ligger den sandhed, at det ikke er pengene i selve projektkonkurrencen, der er interessante for TDC, men at så mange som muligt bruger signaturen så meget som muligt.

- Vi vil gerne være dynamo, og vi er gode til det. Infrastuktur og kommunikation er vores kernekompetence, og vi har selv al den nødvendige ekspertise i huset, siger Henning Dyremose.

- Vi er interesserede i at øge den elektroniske kommunikation, siger markedsdirektør Morten Brøgger, TDC.

TDC og Videnskabsministeriet har aftalt, at målet er 350.000 brugere efter år et, 700.000 brugere efter år to, en million efter år tre og 1,3 millioner brugere efter de fire år, som kontrakten løber. Den kan i øvrigt forlænges.

Udbuddet
TDC får som vinder 40 millioner kroner til at rulle en standardiseret digital signatur ud til alle danskere.

Når Videnskabsministeriet i alt bruger 50 millioner kroner på opgaven, er det for at skabe et grundlag for digital forvaltning og dermed effektivisering af den offentlige sektor, som markedet ikke selv har været i stand til at skabe.
I udbuddet har Videnskabsministeriet lagt vægt på betalingsmodellen, hurtig og bred udrulning, anvendelsesmuligheder til både offentlige og private, indholdstjenester samt teknik og interoperabilitet.

Ministeriet har ifølge Glenn Leervad-Bjørn, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen, lagt vægt på, at digital signatur-certifikaterne og support skal være gratis for borgerne.

- Vi er ikke færdige med at regne på prisen for private virksomheder, der gerne vil udbyde tjenester, men det bliver en fast pris, og den bliver meget konkurrencedygtig. Retningslinierne står i den aftale, vi har underskrevet, siger Morten Brøgger, TDC.

TDC skal som led i aftalen blandt andet lave et borger-site med vejledninger, information og links til indholdstjenester og drive en gratis helpdesk- og supportfunktion for private.

Inden sommerferien skal videnskabsminister Helge Sander have fjernet de lovgivningsmæssige barrierer for digital signatur. Det foregår i folketingssalen, hvor 88 lovændringer i 21 love skal vedtages.

Boks:
Digital Signatur Light med OCES-certifikater
Videnskabsminister Helge Sander satte efter fire måneder på posten handling bag sin forgænger, Birte Weiss', tanke om digital signatur
Light til alle danskere og udskrev den 3. maj sidste år en projektkonkurrence om digital signatur. 50 millioner kroner blev afsat til formålet. Digital Signatur Light er en pragmatisk løsning, indtil det bliver muligt teknisk og især økonomisk at implementere en chipkortbaseret løsning.
For at fremme udbredelsen af digitale signaturer og etablere en standard på området skabte Videnskabsministeriet forud for udbuddet OCES-standarden (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service).
OCES-certifikaterne er softwarebaserede og kan produceres og anvendes billigere end hardwarebaserede certifikater. OCES-certifikatet kan principielt anvendes til digital signatur i al kommunikation mellem myndigheder, virksomheder og borgere på kryds og tværs.

Billedtekst:
Videnskabsminister Helge Sander og TDC's administrerende direktør Henning Dyremose skrev i går kontrakt
om digital signatur til danskerne.
Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere