Guide: Den bedste sikkerhed på din computer

Er al snakken om virus-trusler og sikkerhed på computere lidt for uoverskuelig at finde rundt i? Så læs denne Q&A og bliv klogere på, hvordan du sikrer din pc.

Den bedste sikkerhed på din computer

Har du ikke helt styr på virus, sikkerhed, malware? Ved du, hvad du egentlig skal have af sikkerhed på din computer, og hvad du skal gøre, hvis der alligevel kommer en virus i din maskine?

Hvis ikke så klik videre og læs denne Q&A om sikkerhed på pc'en.

Vi forsøger at besvare nogle grundlæggende spørgsmål og giver dig tips til programmer og viden, der er relevant i forhold til at sikre din kære computer.

Overdrevet virussnak

Er det ikke lidt overdrevet med alt det sikkerhed på computeren, jeg kender da ikke nogen, der har fået virus?

Du kender måske heller ikke nogen, der har haft indbrud i hjemmet eller fået stjålet bilen, men derfor låser du jo alligevel begge dele, når du forlader dem. Man er nødt til at tage nogle forholdsregler for at sikre sin computer, og en af dem er at have sikkerhedsprogrammer installeret.

Og det er ikke kun virus, som findes på nettet. Der er også spyware, som henter informationer om din netbrowsing, trojanere, som åbner bagdøre i din pc, og forskellige programmer, der kaprer din browser for at sende dig ekstra reklamer.

Samtidig viser de mere end 12.000 spørgsmål i
Eksperten.dk's virus-kategori, at folk får meget snavs ind på deres computer.

Risiko for virus

Skal jeg være bekymret for at få virus?

Der er ingen grund til at rende rundt og være bekymret, hvis du tager dine forholdsregler: Hav sikkerhedsprogrammer på computeren, vær skeptisk overfor det, du klikker på og de websider, du besøger, og åbn ikke alle filer, du kommer i nærheden af.

Brug samtidig din netbank med omtanke og skriv aldrig pinkoder, kontonumre etc. i Messenger-chats for eksempel.

Frem med dankortet?

Skal jeg betale for en sikkerhedspakke eller vælge en gratis løsning?

Er du ny i computerverdenen, kan der være god mening i at købe en fuld sikkerhedspakke. Her får du typisk anti-virus, firewall, anti-spam med mere.

Med sådan en pakke installeret har du den grundlæggende sikkerhed, der kræves, og en fordel ved sådanne pakker er, at de ofte giver mulighed for support, hvis du løber ind i problemer.

Det kan du nemlig ikke forvente at få, hvis du benytter dig af gratis programmer - til gengæld kan du så sammensætte en sikkerhedsløsning uden at bruge en krone.

Sidste år interviewede vi en sikkerhedsekspert, der var imponeret over gratis-løsningerne, der måske har den ulempe, at produkter fra forskellige producenter ikke arbejder helt så godt sammen som en fuld pakke.

Hent gratis anti-virus

Hvor kan jeg finde de gratis sikkerhedsprogrammer?

I PC Worlds download-sektion ligger der en lang række gratis sikkerhedsprogrammer, der kan hentes. Men udbuddet er stort, og der findes naturligvis mange flere programmer til at sikre din computer.

Du kan læse en lidt ældre test af gratis anti-virus her. Testet kan inspirere til at vælge det rette program.

Vi tester naturligvis også betalingspakker,
her kan du læse vores seneste stortest.

Opdater programmer

Nu har jeg installeret sikkerhedsprogrammer på min pc, kan jeg gøre mere?

Det er vigtigt, at du opdaterer dine programmer på computeren - særligt mindre programmer, som du måske ikke tænker så meget over i det daglige.

Du kan scanne dine programmer for sikkerhedshuller med dette software.

Der findes flere forskellige løsninger til at holde dine programmer opdateret.

Derudover er der en del andre praktiske skridt, du kan tage, for at sikre din private pc. Kim Guldberg har på Eksperten.dk lavet en meget populær guide.

Læs guiden til at sikre din private pc her.

Spyware, ad-aware og phishing

Hvad er spyware, ad-aware og phishing?

Spyware, phishing, malware. Der er mange navne og betegnelser i sikkerhedsverdenen, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er hvad, og hvad det enkelte betyder.

Men hvis du læser denne artikel, bliver du meget klogere på, hvad for eksempel en keylogger og en trojaner er.

Fjern en virus

Hvordan slipper jeg af med en virus?

Er din pc først blevet inficeret med skadelige programmer, skal du handle med det samme.

Du får typisk en idé om angrebet, hvis din computer opfører sig underligt, hvis den kører meget langsomt, fordi den bruger ressourcer på noget, du ikke kender, eller hvis der kommer mange pop-up reklamer.

Uanset hvad er det tydeligvis på tide med en god gang storvask. I denne artikel finder du links til, hvordan du fjerner orme, trojanere og spyware.

Du bør også læse Søren Kristoffersens glimrende guide til at fjerne malware fra Eksperten.dk. Guiden indeholder en trin-for-trin guide til at slippe af med ondsindet software.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere