ESDH-markedet gearer op

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. november 2005.


Billedet tegner sig anderledes end ventet på det kommunale marked for ESDH-systemer, hvor både tidspres og prispres nu giver overraskende leverandørvalg.
En omsiggribende erkendelse i kommunerne af, at et system til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) er nødvendigt for at kunne gennemføre en kommunesammenlægning og overtage sager fra amterne, sætter skub i ESDH-markedet.
Kommunernes landsforening, KL, puster nu også til ilden med en kraftig anbefaling om at sikre, at et system er på plads fra 2007.
Det seneste eksempel på kommunal ESDH-aktion er Ny Roskilde Kommune - Region Sjællands største med 80.000 borgere - som ellers havde planlagt at vente til efter sammenlægningen med at få implementeret det administrative centralnervesystem.
- Jeg har selv været bannerfører for tanken om, at vi skulle vente, fordi det er en dårlig ide at slås med et kæmpestort it-projekt i en tid med betydelig usikkerhed i organisationen, hvor vi eksempelvis i meget lang tid ikke ved, hvem kommunaldirektøren og de andre chefer bliver. Men behovet for at udveksle elektroniske journaler og dokumenter med både amtet og sammenlægningskommunen Gundsø, der har et system i drift, var ikke til at komme udenom, siger Ole Bech, der er it-chef i Roskilde Kommune.
Uden tid til at gennemføre et EU-udbud havde han to muligheder: enten en leverandør på den fællesoffentlige FESD-rammekontrakt eller en leverandør der kom under EU's tærskelværdi på 1,752 millioner kroner.
Valget faldt på et system fra den lille virksomhed FICS Danmark til 1,6 millioner kroner for en pakkeløsning til samtlige Roskildes omkring 2.000 brugere. FICS har dermed fået rygvind i de mange andre sager, hvor kommuner slås med tilsvarende overvejelser. Blandt dem Ny Aabenraa, Ringkøbing-Skjern og Kerteminde/Langeskov/ Munkebo.

FICS' administrerende direktør, Bent Marcussen, vejrer morgenluft og er glædeligt overrasket over udviklingen.
- For et år siden ventede jeg, at FESD-leverandørerne ville sætte sig på hele markedet. Det har de ikke haft held med. Det er ikke ensbetydende med, at alting falder ud til vores fordel, men at man også er interesseret i, hvad vi kan præstere, er i hvert fald positivt, siger Bent Marcussen.
Med ordren fra Roskilde har han fået sin markant største kunde og dermed en solid reference for sine systemer, der er billigere end konkurrenternes, i og med at prisen ikke fastsættes efter antallet af licenser.
Prissedlen på 1,6 millioner kroner sættes i relief af, at Roskildes nabokommune, Ny Lejre, med bare 26.000 borgere mod Roskildes 80.000, planlægger at købe et FESD-system til 3,6 millioner kroner. Her spiller det ind, at en af fusionskommunerne, Bramsnæs, var en af frontløberne i FESD-projektet.
- Alle vil have FESD-standarderne, men kun få vil have systemerne, lyder Ole Bechs kommentar. Han tilføjer, at han har fået krav om FESD-standarder føjet ind i kontrakten med FICS og i øvrigt har fået konkurrenceprøvet købet med et tilbud fra Fujitsu.
Hvad det gik ud på, ønsker han ikke at oplyse. Men Fujitsus ESDH-salg til Næstved Kommune til en pris under EU-udbudsgrænsen blev meget omtalt for prisdumping og på markedet set som en usædvanlig pris for en kommune af Næstveds størrelse. Ifølge Computerworlds oplysninger behandles EU-reglerne i denne tid meget kreativt for at komme under grænsen.

Med i spillet om ESDH-kontrakterne er også KMD, hvis system KMD Sag EDH imidlertid ikke er færdigudviklet. KMD har Roskilde også fravalgt - af netop den årsag.
- KMD tilbød os, at vi kunne blive en af de første på KMD Sag EDH, men det turde vi simpelthen ikke løbe an på, selv om de lover at have grundfunktionaliteten klar inden 1. januar 2007, siger Ole Bech. Igen med henvisning til usikkerheden i hans egen organisation, hvor mange medarbejdere ikke ved, om de er købt eller solgt, og der derfor ikke er plads til usikkerhed om et helt centralt it-system.
KMD har dog lukket aftaler om sit kommende system - eksempelvis med Favrskov Kommune (Hadsten, Hammel, Hinnerup, Hvorslev, Langaa), som i sin vurdering blandt andet fravalgte FESD-leverandøren Accenture på grund af prisen og manglende referencer og open source-systemet SB SYS på grund af omkostninger og besvær ved at vedligeholde og supportere systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere