Retssagerne står i kø

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. august 2006.


I kølvandet på konkursen i Memory Card Technology A/S har retssagerne nærmest stået i kø mod stifteren John Trolle og
revisionsfirmaerne. De første retsmøder holdes i næste måned - præcis fem år efter konkursen.

Når John Trolle 12. september sætter sig til rette på anklagebænken, starter retsopgøret omsider for at placere ansvaret for konkursen i Memory Card Technology.
Den samlede gæld i MCT var på 630 millioner kroner, hvoraf bankerne tegnede sig for langt hovedparten. Konkursboet efter MCT blev opgjort med udgangen af 2005 og gav en dividende på omkring 40 procent. Resten af kreditorernes penge var tabt, og aktionærernes værdier forduftet.

Kuratorerne, som forsøger at rydde op i konkursboet, har rejst erstatningskrav mod såvel bestyrelsesmedlemmerne som de to revisionsfirmaer Ernst & Young og PriceWaterhouseCoopers, der analyserede MCT forud for den planlagte notering på Nasdaq.
Trods en udvidet og tilbundsgående analyse af hele koncernen gav revisorerne 1999/2000-regnskabet en blank påtegning, hvilket harmonerer dårligt med virksomhedens reelle tilstand.
Ifølge kurator tilsidesatte ledelsen og revisorerne deres forpligtelser. De er nu stævnet ved Vestre Landsret, hvor boet kræver en erstatning på 100 millioner kroner til kreditorerne. Denne sag ventes tidligst for retten i 2008.
Der er nemlig også rejst en sag mod MCT-revisorerne ved revisorernes eget branche-
disciplinærnævn, fordi de to revisionsfirmaer angiveligt så igennem fingre med MCT's oppustede varelagre og fiktive tilgodehavender på et millionbeløb i dollars. Denne sag skal være afgjort, inden man går videre med den civile erstatningssag.
Sluttelig rejste Bagmandspolitiet i december 2005 tiltale mod tre personer fra Memory Card Technology for bedrageri, skyldnersvig og momssvig af særlig grov karakter. Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf til alle tre.
Ifølge anklageskriftet fik John Trolle og en tidligere økonomidirektør bankerne til at hæve firmaets kreditloft til 820 millioner kroner ved at foretage "uberettigede opskrivninger af varelageret og omsætningen samt ved at angive fiktive tilgodehavender."
Efter flere udskydelser indledes det første retsmøde i denne sag ved Københavns Byret 12. september 2006. Strafferammen er op til otte års fængsel, men John Trolle nægter sig skyldig og satser på en total frifindelse.

John Trolle er også anklaget for skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed, fordi han tilsyneladende solgte en båd til mindst 4,7 millioner kroner uden om sit personlige konkursbo.
Ifølge anklagemyndigheden tilbagedaterede MCT-stifteren en aftale til september 2000 og overdrog båden vederlagsfrit til en person, der også er tiltalt i sagen.
John Trolle overdrog også 13.000 Danionics-aktier til N.N., som rettelig skulle være endt i konkursboet efter J.T. Holding A/S, der var John Trolles personlige holdingselskab. Endelig har John Trolle i flere omgange overført godt syv millioner kroner til konti tilhørende en unavngiven XX. Også disse penge burde kreditorerne i boet have haft.
I kølvandet på nedturen ændrede Memory Card-stifteren sit navn til det mere anonyme John Rasmussen, men er fortsat mest kendt som John Trolle.

Første del af oprydningen efter MCT blev afsluttet i januar 2005, hvor konkursboet efter J.T. Holding A/S blev opgjort med en dividende på 13 procent af kreditorernes tilgodehavender på 117 mio. kr. Til gengæld mangler hele retssagen om stifterens ansvar i konkursen.
Foreløbig har Københavns Byret afsat 100 dage til sagen. En dom kan tidligst ventes næste år, og med ankemuligheden kan der gå endnu længere tid.
Memory Card Technology er nok en saga blot i dansk erhvervsliv, men det sidste kapitel om ansvaret mangler endnu at blive skrevet.

Graftekst
kursfald Aktiekursen på Memory Card Technology steg støt efter børsintroduktionen og nåede 450 kroner. Med dårlige resultater og faldende tillid til ledelsen styrtdykkede aktiekursen og nåede under 50 kroner inden konkursen og afnoteringen fra Københavns Fondsbørs.

OriginalModTime: 24-08-2006 13:12:20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere