Artikel top billede

Ny WiFi-standard gør det muligt at skrotte kablerne

En helt ny WiFi-standard tilbyder trådløse data-overførsler direkte fra enhed til enhed med langt højere hastigheder, end vi kender det fra Bluetooth.

WiFi Direct er navnet på en ny standard, som nu vil kunne findes i kommercielle produkter og dermed gøre det muligt at overføre større datamængder mellem enheder uden brug af kabler eller modem.

Det er lige præcis et år siden, at WiFi Alliance, der blandt andre tæller Intel, Cisco, Microsoft og Apple, fortalte, at man var på vej med WiFi Direct.

Nu meddeler alliancen så, at man er begyndt at certificere kommercielle produkter til den nye standard.

På overfladen minder WiFi Direct til forveksling om Bluetooth-teknologien, men dykker man lidt ned i specifikationerne, gemmer der sig anderledes interessante anvendelsesmuligheder.

Mange brugsscenarier

Da Direct udnytter de gængse 820.11a, b og n-standarder til overførslen, understøttes der hastigheder på op til 250 Mbps over en afstand på op til 200 meter.

Det vil gøre teknologien oplagt til at overføre musik, videoer og billeder mellem smartphones, at være fælles om spiloplevelser uden brug af modem eller kabler, ligesom også dokumenter og PowerPoint-præsentationer vil kunne overføres mellem eksempelvis en computer og en projektor eller printes via trådløs overførsel.

Der bliver ifølge WiFi Alliance alene i år solgt næsten 300 millioner WiFi-enablede enheder til kunder rundt omkring i verden, og inden nytår vil de første Direct-certificerede produkter også være på hylderne. 

WiFi Direct-produkter kan også kobles sammen med ældre WiFi-enheder. Direct anvender sikkerhedsprotokollen WPA2.

Dræber ikke Bluetooth

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan har tidligere vurderet, at WiFi Direct og Bluetooth fint vil kunne sameksistere, selvom der er tale om overlap i visse situationer.

"Jeg tror bestemt ikke, at det her tager livet af Bluetooth. De to teknologier supplerer hinanden rigtig godt," sagde han og forklarede videre:

"Bluetooth har et næsten ekstremt lavt strømforbrug, som WiFi slet ikke vil kunne nå ned på. Men rækkevidde-mæssigt er også stor forskel på de to standarder. Går det højt, så rækker Bluetooth en 10-15 meter, mens en rækkevidde på 80-100 meter på WiFi ikke er ualmindeligt."

Mens Bluetooth typisk anvendes til at forbinde mobiltelefon og headset, eller til at koble højtalere, tastaturer og mus trådløst til pc'en, så vil WiFi Direct kunne anvendes i situationer, hvor det er større datamængder, der skal udveksles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere