Artikel top billede

Staten ændrer reglerne for digital aflevering

Statens Arkiver udsteder nye regler, der sikrer, at offentlige data og digitale dokumenter kan anvendes i fremtiden.

Det er en af Statens Arkivers fornemmeste opgaver at sikre sporene af den digitale forvaltning for eftertiden. Og nu er der indført nye regler for digitale afleveringer.

Blandt nyhederne er, at data fremover skal afleveres som XML-opmærkede data.

"XML opleves i dag som en selvfølgelighed, når det gælder udveksling af data mellem forskellige systemer. Derfor forventer vi, at myndighederne vil opleve det som en lettelse, at der ved aflevering af data til arkiv, fremover kan anvendes nogle af de samme metoder, som ved andre typer af dataoverførsler," fortæller Jan Dalsten Sørensen, chefkonsulent og projektleder for udviklingen af de nye regler.

Samtidig ændres det anvendte tegnsæt til UTF-8, og JPEG-2000 indføres som supplerende dokumentformat.

De pladskrævende TIFF'er

Netop udvælgelsen af dokumentformater til brug for arkivering har ofte været diskuteret. Statens Arkiver fastholder TIFF som det primære arkivformat for dokumenter, og netop TIFF er blevet kritiseret for at være for pladskrævende, beretter Jan Dalsten Sørensen.

"Set med arkivbriller er det imidlertid et fantastisk godt format, som opfylder alle kriterier for et format, der er velegnet til langtidsbevaring. For en række dokumenttyper, for eksempel tegninger, kort og foto, vil det dog være muligt at opnå en stor pladsbesparelse ved at vælge at aflevere dokumenterne i JPEG-2000-format frem for TIFF. Dette bliver muligt med den nye bekendtgørelse," siger han.

Som noget nyt bliver det nu også muligt at aflevere data fra geografiske informationssystemer, GIS. Der har hidtil ikke været et egnet arkivformat til GIS-data, men med udviklingen af en ISO-standard på området og en tilhørende dansk profil, vurderer Statens Arkiver, at det i dag er muligt at bevare GIS-data på langt sigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere