Artikel top billede

TDC's konkurrenter skal have et mere forudsigeligt marked med priser, de kan regne med, forklarer IT- og Telestyrelsen baggrunden for at regulere TDC's fibernetværk.

Derfor skal TDC åbne sit fibernet til konkurrenterne

IT- og Telestyrelsen fortæller, hvorfor TDC's fibernetværk skal åbnes til konkurrenterne. Et af hoved-formålene er at give et mere forudsigeligt fibermarked, forklarer styrelsen.

IT- og Telestyrelsen har med virkning fra starten af december beordret telegiganten TDC til at åbne for sit fibernetværk for at skabe mere fair konkurrence på det danske fibermarked.
 
Årsagen, til at styrelsen har trukket reguleringskortet, er, at TDC med blandt andet sit køb af Dongs fibernetværk sidste november har fået alt for stor magt på bredbåndsmarkedet - og nu også på fiber. 
  
Derfor skal konkurrenterne også have mulighed for at tilbyde kunderne bredbånd og fiber på regulerede vilkår, som det også allerede gælder på kobberet og kabet-tv-nettet, mener styrelsen. 
 
"Det er ikke nok at have infrastrukturen på plads, man skal også have en stor markedsandel for, at en sådan regulering vil træde i kræft. TDC har en stor markedsandel, og nu får konkurrenterne via reguleringen mulighed for at konkurrere på mere lige vilkår," forklarer vicedirektør Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld. 
 
Styrelsen kigger TDC over skulderen
Afgørelsen om regulering vil træde i kraft fra 3. december, og på det tidspunkt skal TDC udbyde sin fiber til, hvad der kaldes "historiske omkostninger".
 
Det betyder, at TDC skal udleje sin fiber fastsat ud fra de priser, som telegiganten har betalt for at købe eksempelvis Dongs fibernetværk.

IT- og Telestyrelsen vil derefter kontrollere, om denne pris er korrekt fastsat fra TDC's side.
 
Fra 1. april 2011 bliver TDC's fiberpriser derefter reguleret efter samme principper, det også kendes fra de rå kobberpriser i den såkaldt LRAIC-model.   
 
Kritik af fiberpriserne
Så sent som i sidste måned har administrerende direktør Anders B. Christjansen fra teleselskabet Waoo langet kraftigt ud efter TDC's fiberpriser
 
"Det er dyrere at købe ind på engrosvilkår, end det er at købe det produkt, som vi sælger til slutkunderne," lød det fra Anders B. Christjansen om TDC's fiberpriser.
 
Han har også fremført det synspunkt i et høringsbrev til IT- og Telestyrelsen.
 
"IT- og Telestyrelsen skal ikke bare sørge for, at der er åbnet op, for det ligger allerede i loven. Men styrelsen skal sørge for, at det er til en pris, så man kan drive en fornuftig forretning," fortæller Anders B. Christjansen.

Tidligere har blandt andre også Telenor opgivet bredbånd i TDC's fibernetværk på grund af for høje priser.
 
Skaber forudsigelige priser
IT- og Telestyrelsen kan endnu ikke kommentere på, hvordan priserne ser ud efter den 3. december eller 1. april 2011, hvor priserne som nævnt er reguleret efter samme principper som de rå kobberpriser.
 
Styrelsen ønsker heller ikke at begynde at spekulere i, om det bliver billigere eller dyrere for konkurrenterne at leje fiber hos TDC.
 
"Hele formålet med at regulere er jo at skabe et mere forudsigeligt marked for konkurrenterne, så de har fiberpriser fra TDC, som man kan regne med vil holde sig på samme niveau i fremtiden og ikke bare på TDC's egne betingelser," forklarer Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere