Googles forskningsdirektør har danske aner

Interview: Googles forskningsdirektør, Peter Norvig, havde en dansk far. Selvom han har levet hele sit liv i USA, har han bevaret et tæt forhold til Danmark.

Annonce:
Annonce:

Peter Norvig blev født i 1956. Han bor i Palo Alto, Californien, tæt på Googles hovedkvarter, sammen med sin kone og to teenagedøtre.

Han har været forskningsdirektør i Google siden 2006, og fra 2002-2005 var han chef for Search Quality og dermed ansvarlig for kerne-algoritmerne i Google

Han har tidligere været leder af Computational Sciences Division på NASA's Ames Research Center.

Peter Norvig er Ph.D. i datalogi fra Berkeley, 1986, og står bag flere end 50 publikationer inden for datalogi. De fleste handler om kunstig intelligens, og han er mest kendt for at have skrevet bogen Artificial Intelligence: A Modern Approach, der anvendes til undervisning på flere end 1.100 universiteter over hele verden.

Privat interesserer han sig bl.a. for fotografering og cykling.

Peter Norvig
Peter Norvig blev født i 1956. Han bor i Palo Alto, Californien, tæt på Googles hovedkvarter, sammen med sin kone og to teenagedøtre.


Peter Norvig har været forskningsdirektør i Google siden 2006, og fra 2002-2005 var han chef for Search Quality og dermed ansvarlig for kerne-algoritmerne i Google
.
Han har tidligere været leder af Computational Sciences Division på NASA's Ames Research Center.


Han er Ph.D. i datalogi fra Berkeley, 1986, og står bag flere end 50 publikationer inden for datalogi. De fleste handler om kunstig intelligens, og han er mest kendt for at have skrevet bogen Artificial Intelligence: A Modern Approach, der anvendes til undervisning på flere end 1.100 universiteter over hele verden.

Privat interesserer han sig bl.a. for fotografering og cykling.


Google
Virksomheden blev stiftet af Larry Page og Sergey Brin i september 1998. Adminstrerende direktør er Eric Schmidt. Hovedkvarteret ligger i Mountain View, Californien.


Søgemaskinen Google er kernen i firmaet, som dog også tilbyder en lang række andre tjenester som mail, kontorpakker og korttjenester.


Selskabet beskæftiger 21.805 personer på verdensplan. Årsomsætningen i 2009 lød på omkring 130 milliarder danske kroner og overskuddet på næsten 40 milliarder kroner.


Søgemaskinerne
Ifølge statistikselskabet Net Applications har Google i dag en global markedsandel på 83,34 procent. Andenpladsen går til Yahoo med 6,32 procent, tredjepladsen til Baidu (kinesisk) med 4,96 procent og fjerdepladsen til Microsofts Bing, der har 3,25 procent af alverdens søgninger.

Læs også:
Peter Norvig: Sådan gør Google idéer til virkelighed

Googles forskningsdirektør: Man skal turde fejle

Da Computerworld første gang tager kontakt til Googles forskningsdirektør med en formodning om, at navnet Peter Norvig må rumme en dansk historie, bekræftes det i retur-mailen.

"My father was Danish, although his name was originally, Nørvig, not Norvig. I'm not related to the real estate guy," skriver Peter Norvig og henviser til den danske ejendomsmægler af samme navn.
 
Senere i telefonen er det dog tydeligt, at han skam ved mere om Danmark, end at han har en kendt ejendomsmægler som navnebror.

"Min far var dansker. Han kom til staterne efter Anden Verdenskrig for at læse matematik på University of Minnesota. Han mødte min mor på skibet på vejen herover."

"Hun havde været på ferie efter lige at være blevet færdig med high school. Efter mødet på båden holdt de kontakten i et stykke tid indtil de endte med at være sammen," fortæller Peter Norvig.

Besøger ofte Danmark
Selvom han kan enkelte danske gloser som ugedagene og et "venlig hilsen," så kan Peter Norvig ikke prale med at kunne føre en dansk samtale.

"Det er nok meget tæt på at være mit ordforråd. Min fars holdning var, at han var i et nyt land, så han ønskede at tale det nye sprog og lærte os ikke rigtig dansk. Min mor lærte at tale dansk, så de brugte det lidt som et privat sprog, og hvis de havde talt det oftere, havde vi sikkert også forsøgt at lære det, men det gjorde de ikke."

Alligevel føler den 53-årige forskningsdirektør fra Google sig fortsat knyttet til Danmark.

"Jeg har været tilbage (i Danmark, red.) en række gange og kommer der omkring hvert andet eller tredje år for at besøge mine slægtninge," siger han.

Læs også:
Peter Norvig: Sådan gør Google idéer til virkelighed

Googles forskningsdirektør: Man skal turde fejle


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDC Hosting A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få succes med sourcing

Sourcing er en af de vigtigste strategiske discipliner i moderne it-drift. Uanset om du overvejer at in- eller outsource og hvad enten det er globalt eller lokalt, så kræver det viden og styr på aftaler og kontrakter. Læs mere

Whilborgs Konferencecenter - 2750 BallerupDatasikkerhed

Aldrig tidligere har det været mere afgørende, at vores it-systemer og data er sikre, for aldrig tidligere har vi været så afhængige af data. Og aldrig tidligere har vores data og systemer været så udsatte med så mange indgangsveje og muligheder for at blive ramt: Cloud, mobilbrug, BYOD samt virksomhedernes ofte meget fragmenterede it-infrastruktur med mange forskellige applikationer på kryds og tværs har givet mange nye kanaler ind til virksomhedernes netværk og systemer. Læs mere

Comwell Hotel Aarhus - 8000 AarhusSkygge-it

Mange it-afdelinger kæmper for at håndtere det kontrol-tab, der følger med, når medarbejdere og afdelinger begynder at anskaffe egne it-løsninger, som ikke nødvendigvis er koordineret eller godkendt af it-afdelingen. På dette How To seminar får du overblik over værktøjer og metoder til at håndtere skygge-it, så du genvinder kontrollen og minimerer it-sikkerheds-risikoen. Læs mere

Wihlborgs Konferencecenter - 2750 BallerupComputerworld
For få år siden var IP-telefoni det mest hotte: Nu smutter kunderne igen
Leverandørerne af IP-telefoni oplevede først et sandt boom af kunder, mens tele-teknologien var på alles læber. Nu forsvinder kunderne igen.
CIO
Ny CIO til Pandora - henter top-CIO fra GN Store Nord
Smykkegiganten Pandora henter ny CIO fra GN Store Nord. Han skal stå i spidsen for at opbygge en global it-organisation.
Channelworld
Atea spiller central rolle i nye anholdelser i it-bestikkelsessag: 3A-it afviser ethvert kendskab
3A-it peger fingeren mod Atea i bestikkelsessagen, hvor 27 mennesker fra blandt andre Forsvarets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet og Udenrigsministeriet er sigtet for at modtage bestikkelse.
White paper
Støt produktiviteten med virtuelt samarbejde
Virtuelle samarbejdsløsninger kan være med til at øge produktivitet og samarbejde internt i virksomheden og eksternt med kunder og samarbejdspartnere. Bliv klogere på collaboration i dette White paper, skrevet af Computerworld.