Googles forskningsdirektør har danske aner

Interview: Googles forskningsdirektør, Peter Norvig, havde en dansk far. Selvom han har levet hele sit liv i USA, har han bevaret et tæt forhold til Danmark.

Annonce:
Annonce:

Peter Norvig blev født i 1956. Han bor i Palo Alto, Californien, tæt på Googles hovedkvarter, sammen med sin kone og to teenagedøtre.

Han har været forskningsdirektør i Google siden 2006, og fra 2002-2005 var han chef for Search Quality og dermed ansvarlig for kerne-algoritmerne i Google

Han har tidligere været leder af Computational Sciences Division på NASA's Ames Research Center.

Peter Norvig er Ph.D. i datalogi fra Berkeley, 1986, og står bag flere end 50 publikationer inden for datalogi. De fleste handler om kunstig intelligens, og han er mest kendt for at have skrevet bogen Artificial Intelligence: A Modern Approach, der anvendes til undervisning på flere end 1.100 universiteter over hele verden.

Privat interesserer han sig bl.a. for fotografering og cykling.

Peter Norvig
Peter Norvig blev født i 1956. Han bor i Palo Alto, Californien, tæt på Googles hovedkvarter, sammen med sin kone og to teenagedøtre.


Peter Norvig har været forskningsdirektør i Google siden 2006, og fra 2002-2005 var han chef for Search Quality og dermed ansvarlig for kerne-algoritmerne i Google
.
Han har tidligere været leder af Computational Sciences Division på NASA's Ames Research Center.


Han er Ph.D. i datalogi fra Berkeley, 1986, og står bag flere end 50 publikationer inden for datalogi. De fleste handler om kunstig intelligens, og han er mest kendt for at have skrevet bogen Artificial Intelligence: A Modern Approach, der anvendes til undervisning på flere end 1.100 universiteter over hele verden.

Privat interesserer han sig bl.a. for fotografering og cykling.


Google
Virksomheden blev stiftet af Larry Page og Sergey Brin i september 1998. Adminstrerende direktør er Eric Schmidt. Hovedkvarteret ligger i Mountain View, Californien.


Søgemaskinen Google er kernen i firmaet, som dog også tilbyder en lang række andre tjenester som mail, kontorpakker og korttjenester.


Selskabet beskæftiger 21.805 personer på verdensplan. Årsomsætningen i 2009 lød på omkring 130 milliarder danske kroner og overskuddet på næsten 40 milliarder kroner.


Søgemaskinerne
Ifølge statistikselskabet Net Applications har Google i dag en global markedsandel på 83,34 procent. Andenpladsen går til Yahoo med 6,32 procent, tredjepladsen til Baidu (kinesisk) med 4,96 procent og fjerdepladsen til Microsofts Bing, der har 3,25 procent af alverdens søgninger.

Læs også:
Peter Norvig: Sådan gør Google idéer til virkelighed

Googles forskningsdirektør: Man skal turde fejle

Da Computerworld første gang tager kontakt til Googles forskningsdirektør med en formodning om, at navnet Peter Norvig må rumme en dansk historie, bekræftes det i retur-mailen.

"My father was Danish, although his name was originally, Nørvig, not Norvig. I'm not related to the real estate guy," skriver Peter Norvig og henviser til den danske ejendomsmægler af samme navn.
 
Senere i telefonen er det dog tydeligt, at han skam ved mere om Danmark, end at han har en kendt ejendomsmægler som navnebror.

"Min far var dansker. Han kom til staterne efter Anden Verdenskrig for at læse matematik på University of Minnesota. Han mødte min mor på skibet på vejen herover."

"Hun havde været på ferie efter lige at være blevet færdig med high school. Efter mødet på båden holdt de kontakten i et stykke tid indtil de endte med at være sammen," fortæller Peter Norvig.

Besøger ofte Danmark
Selvom han kan enkelte danske gloser som ugedagene og et "venlig hilsen," så kan Peter Norvig ikke prale med at kunne føre en dansk samtale.

"Det er nok meget tæt på at være mit ordforråd. Min fars holdning var, at han var i et nyt land, så han ønskede at tale det nye sprog og lærte os ikke rigtig dansk. Min mor lærte at tale dansk, så de brugte det lidt som et privat sprog, og hvis de havde talt det oftere, havde vi sikkert også forsøgt at lære det, men det gjorde de ikke."

Alligevel føler den 53-årige forskningsdirektør fra Google sig fortsat knyttet til Danmark.

"Jeg har været tilbage (i Danmark, red.) en række gange og kommer der omkring hvert andet eller tredje år for at besøge mine slægtninge," siger han.

Læs også:
Peter Norvig: Sådan gør Google idéer til virkelighed

Googles forskningsdirektør: Man skal turde fejle


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få bedre performance på forretningskritiske applikationer

Nutidens virksomheder drives af it og specielt software. Bliv opdateret på, hvordan brugen af APM kan hjælpe og understøtte overgangen til en softwaredefineret forretning. Læs mere

Wihlborgs Konferencecenter - 2750 BallerupIngen ved hvordan fremtidens computervirus ser ud

Tirsdag d. 31. maj 2016 sætter vi fokus på it-sikkerhed med udgangspunkt i Microsofts teknologier. Her har du mulighed for at møde en række indlægsholdere, der vil inspirere dig til, hvordan du i praksis beskytter dig bedst muligt og hvorfor det er vigtigt at tage truslerne alvorligt - både i it-afdelingen og på direktionsgangen! Læs mere

Microsoft Danmark - 2800 Kongens LyngbyThe Mobile Wave 2016

På Computerworlds Mobile Wave konference d. 2. juni bliver du opdateret på de nye, hotte mobil-trends og får et indblik i de nye løsninger og teknologier. Oplev internationale talere og konkrete danske cases. Alt sammen helt gratis. Læs mere

Scandic Sydhavnen - 2450 København SVComputerworld
Den næste iPhone bliver kedelig - men så sker der noget virkelig interessant
ComputerViews: Til næste år sker der noget interessant med iPhonen, og derfor kan iPhone-brugere gøre klogt i at vente med at udskifte den gamle iPhone.
CIO
Sådan fik Johnny Vad reduceret it-nedetiden fra 37.000 timer til næsten nul på et enkelt år
Ved at overvåge it-leverandørernes præstationer røg antallet af spildte arbejdstimer ned fra 37.000 til ganske få timer på et enkelt år. "Det er ganske enkelt og uhyre effektivt," fortæller it-chefen, der fik ideen.
Comon
Stortest af antivirusprogrammer: Microsofts sikkerhedsprogram havner helt i bunden
Microsoft havner helt i bunden af denne antivirustest. I den modsatte ende af skalaen klarer en russisk produceret sikkerhedspakke sig bedst. Læs en sammenlignende test af 19 antivirusprogrammer her.
Channelworld
Dansk HP-direktør efter opsplitning: Her er HP's fremtidsplan i Danmark
Interview: Opsplitningen af it-mastodonten HP har givet større frihed til at hjælpe kunder og forhandlere, siger den danske chef for HP's pc- og print-firma, HP Inc. Han spår, at markedet for mobile devices kommer til at drive fremtidens vækst og innovation.
White paper
Har du styr på din print og dokument sikkerhed?
Læs i dette white paper hvordan du kan sikre dig mod at dine printere og data bliver kompromitteret og hvordan din virksomhed skal efterleve EU's nye persondataforordning.