Artikel top billede

Teleselskaber har igen udleveret gamle logningsdata

Politi og myndigheder har - igen - fået udleveret logningsdata, efter at data burde være slettet af teleselskaberne. Få forklaringer her.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata

Danske teleselskaber har igen i 2009 udleveret logningsdata om danskerne til politiet, selvom data for længst burde have været slettet.

Det fremgår af en afrapportering om myndighedernes brug af loggede data i 2009, indsamlet på grundlag af den omdiskuterede logningsbekendtgørelse.

Lognings-bekendtgørelsen betyder, at informationer om danske borgere, virksomheder og myndigheders tele-, internet- og mail-trafik siden den 15. september 2007 har skullet gemmes af danske tele- og internetselskaber i et år.

Det slog daværende justitsminister Lene Espersen (K) i 2007 fast i et ministersvar et paragraf 20-spørgsmål i forbindelse med den massive debat under indførelsen af logningsbekendtgørelsen.

Ballade om mystiske logningsdata

Det er ikke første gang, at politiet får udleveret data om danske borgere, virksomheder og myndigheder, selvom data for længst burde være slettet.

Sidste år gav afsløringen af teleselskabernes udlevering af logningsdata ældre end 12 måneder således anledning til kritik fra eksperter i persondata, organisationer, og politikere som undrede sig over, hvorfor teleselskaberne gemte logningsdata, som burde være slettet efter et år.

I første omgang havde teleselskabernes interesseorganisation svært ved at forklare de 37 udleveringer af logningsdata.  

Gemmer data i fem år
Senere havde teleselskaberne fundet forklaringen på, hvorfor logningsdata tilsyneladende blev gemt længere end de tilladte 12 måneder.

Forklaringen var, at den såkaldte bogføringslov betyder, at teleselskaberne i fem år skal gemme data, som er stort set er identisk med logningsdata.

Forskellene på de to typer data er marginale, og den største forskel ligger i muligheden for at vide, præcis hvilken internetside en kunde har besøgt på nettet. 

Fire måneder senere offentliggjorde justitsministeriet så en liste over, hvilke teleselskaber der gemmer logningsdata i mere end 12 måneder. Der skete i en længe ventet redegørelse til Datatilsynet om de mystiske logningsdata.

Læs også:
Teleselskaber fordobler udlevering af logningsdata




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere