Artikel top billede

WikiLeaks: USA og Sverige i tæt pirat-samarbejde

WikiLeaks: Lækkede dokumenter fra den amerikanske ambassade i Sverige tyder på, at de svenske og amerikanske myndigheder har haft et endog meget tæt samarbejde om bekæmpelse af netpirater.

Der har været megen spekulation om i hvor høj grad de svenske myndigheder blev presset af de amerikanske myndigheder og rettighedsorganisationer til at lukke den omstridte fildelingsside The Pirate Bay tilbage i 2006.

Allerede den gang blev det kendt, at USA pressede Sverige med internationale handelssanktioner, hvis ikke de svenske myndigheder ville gå ind i kampen mod den svenske BitTorrent tracker.

Nu viser lækkede dokumenter fra den amerikanske ambassade i Sverige, at de to landes regeringer også efterfølgende har arbejdet tæt sammen i kampen mod ulovlig fildeling.

Blandt andet skulle den amerikanske ambassade have afleveret en liste med seks punkter, der skulle tages hånd om af de svenske myndigheder.

For eksempel ville amerikanerne have svenskerne til at bede internetleverandørerne om at blokere for piratsider samt ansætte særlige anklagere til at tage sig af sager om ophavsretskrænkelse.

Men også flere informationskampagner imod piratkopiering i skolerne, var at finde på listen over ønsker fra USA.

Fem af de seks punkter er efterfølgende blevet efterlevet af de svenske myndigheder. Det skriver svt.se.

Benægter tæt samarbejde

Den svenske justitsminister, Beatrice Ask, benægter imidlertid, at den svenske regering skulle have følt sig presset af de amerikanske myndigheder til at stramme skruen over for internetpirater.

"De foranstaltninger, der kan træffes, så som særlige anklagere, regler og så videre, er jo ting, der diskuteres internationalt. Og det er jo tilladt at se på, hvad andre lande har gennemført. Sverige har truffet foranstaltninger til at beskytte ophavsretten, som er blevet præsenteret i Riksdagen og har modtaget positiv respons," er Beatrice Asks kommentar til svt.se.

Ville have bedre løn

Af det lækkede telegram fremgår det blandt andet, at den amerikanske ambassade har været tilbageholdende med udmeldinger og PR imod ulovlig fildeling på internettet, fordi den svenske folkestemning i overvejende grad har været imod rettighedshavernes organisationer.

Alligevel skriver den svenske ambassadør, at det er lykkedes at bevare en løbende dialog og samarbejde med den svenske regering bag facaden om det betændte emne.

Til det svarer Beatrice Ask, at det må skyldes, at de ansatte på den svenske ambassade gerne ville gøre et godt indtryk på deres amerikanske arbejdsgivere.

"Det er nok mest for at de kunne få bedre løn på ambassaden, at de skriver sådan hjem," siger Beatrice Ask.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere