Artikel top billede

Teleselskaber: Spejl bare løs af WikiLeaks

Du kan bare gå i gang med at spejle WikiLeaks, lyder det fra teleselskaberne. Et massivt cyberangreb kan dog betyde lukning for at skåne netværket.

Læs også:

Du kan ryge i spjældet hvis du spejler WikiLeaks.

Det vælter frem med WikiLeaks-støttesider.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.

Danske teleselskaber har ingen problemer med at erhvervs- eller privatkunder sætter en server op med et spejlet site af Wikileaks.org for at støtte den internationale whistleblower-organisation, der efter den såkaldte Cablegate-sag er under kraftig beskydning på nettet.
 
På internationalt plan er 1.005 domæner nu på den officielle liste over spejlingssider hos Wikileaks, der i øjeblikket benytter organisationens Schweiziske domæne som hovedside.
 
I øjeblikket har fire danske domæner sat spejlsider op af den omdiskuterede wikileaks.org, der efter udbruddet af informationskrigen efter lanceringen af lækkede diplomatiske telegrammer har mistet hovedsitet på nettet.
 
Hertil kommer det danske domæne wikileaks.dk, der primært arkiverer tidligere indhold af den Wikileaks organisationens hovedside.  
 
Kun dommerkendelse kan stoppe indhold
Hos landets største teleselskab TDC oplyser advokat Christian Fröhlich, at selskabet intet problem har med kunder der vælger at spejle Wikileaks.     
 
"Vi vil som udgangspunkt ikke forholde os til hvilket indhold kunderne bruger deres forbindelse til," siger han.
 
Og tilsyneladende vil det kun være en dommerkendelse der kan få selskabet til at skifte mening på dette punkt.
 
"Hvis der af en eller anden årsag opstår en forbudssag, hvor der bliver nedlagt forbud mod denne kunde der bruger sin forbindelse, jamen så vil vi selvfølgelig rette os efter det," siger Christian Fröhlich.
 
Wikileaks har efter offentliggørelsen af de diplomatiske telegrammer den 28. november gentagne gange været ramt af heftige cyber-angreb. Samtidig blev en spejlingsside hos det svenske Piratparti efter weekenden ramt af et lignende angreb.

En It-advokat har overfor Computerworld udtalt, at personer som vil spejle Wikileaks bør tænke sig om to gange.   
 
Massivt angreb kan lukke forbindelsen
Skulle dette ske for en TDC-kunde med egen server i parcelhuset eller lejligheden har TDC en kattelem i kundevilkårene, som skal beskytte resten af firmaets netværk.
 
"Vi tager i vores vilkår forbehold for, at hvis kundens forhold belaster vores netværk,  så har vi af tekniske grunde mulighed for at afbryde forbindelsen," siger Christian Fröhlich.
 
Han kan dog ikke udtale sig om, hvorvidt et cyberangreb på en kundes server med en spejlingsside af Wikileaks vil få virksomheden til at benytte denne mulighed. 

Teleselskabet 3 har den samme linje overfor spørgsmålet om spejling af Wikileaks som konkurrenten.

Her fortæller kommunikationschef Knud Løkke Rasmussen, at selskabet helt grundlæggende ikke blander sig i, hvad kunderne bruger deres forbindelse til. Derfor er der heller ikke her problemer ved at spejle Wikileaks internetside. 
 
"Og hvis vi skal blande os i noget, så skal der møde nogle mennesker op med en kendelse i hånden," siger Knud Løkke Rasmussen til Computerworld. 

Læs også:

Du kan ryge i spjældet hvis du spejler WikiLeaks.

Det vælter frem med WikiLeaks-støttesider.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.

Vil jage angribere af kunders servere

Læs også:

Du kan ryge i spjældet hvis du spejler WikiLeaks.

Det vælter frem med WikiLeaks-støttesider.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.

Hos konkurrenten Telia fortæller juridisk chef Jens Ottosen-Støtt, at han generelt ikke ser nogen hindringer i firmaets kundeaftaler i forhold til kunder der hoster en spejling af Wikileaks på en server som har forbindelse til internettet via en Telia-forbindelse.
 
"Det kan komme noget an på indholdet, men generelt vil jeg sige nej," siger Jens Ottosen-Støtt.

Han fortæller, at han indtryk ikke er, at indholdet af Wikileaks næppe involverer danske interesser.
 
"Og vi ville ikke drømme om at gennemgå indholdet med henblik på at finde ud af det," siger Jens Ottosen-Støtt.
 
Skulle der alligevel være nogen som henvender sig til teleselskabet om problemer med indholdet på en eventuel spejlserver, ville Telia henvise vedkommende til at få indholdet stoppet af rettens vej.
 
"Det er ikke noget, vi umiddelbart ville agere på. Så skulle det være meget, meget tydeligt og meget, meget groft," siger han. 

Vil jage angribere af spejlsider

Risikoen for eventuelle angreb på Telia-kunders spejlingsservere er tilsyneladende noget selskabet tager meget alvorligt.    
 
"Det vil jeg kalde et indgreb imod den frie trafik, og det ville jeg synes var betænkeligt. Og hvis der var en myndighed der stod bag noget sådant, så ville jeg da synes at det var en særdeles tvivlsom handlemåde," siger Jens Ottosen-Støtt.
 
Derfor vil Telia ifølge Jens Ottosen-Støtt forsøge at finde baggrunden for et eventuelt angreb og finde ud af hvem der står bag.
 
"Det er da klart, at hvis det (angreb, red.) kommer et bestemt sted fra, så vil vi da forsøge at isolere det sted, så det ikke kan få adgang nogen steder hen," siger han.
 
Dermed vil selskabet holde hånden under kunden og hjælpe, forklarer den juridiske chef.
 
"Ja, indtil det er bevist at kunden gør noget ulovligt," siger Jens Ottosen-Støtt, der dog fortæller, at dette kan ændre sig hvis angrebet bliver kritisk. Det kan blive så voldsomt, at vi må ofre én for at tilgodese alle de andre," siger han.  

Læs også:

Du kan ryge i spjældet hvis du spejler WikiLeaks.

Det vælter frem med WikiLeaks-støttesider.

Derfor spejler Prosa Wikileaks' hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere