Artikel top billede

Politikens WikiLeaks-manøvre går verden rundt

Verdenspressen har fået øjnene op for, at den danske avis Politiken spejler Wikileaks' hjemmeside på Amazon-servere, som whistleblower-sitet ellers var forment adgang til.

Læs også: Dansk avis sender Wikileaks ind i Amazon-varmen

Den danske avis Politiken er blevet berømt uden for Danmarks grænser, efter dagbladet har opsat servere til at spejle web-sladrehanken Wikileaks' diplomatiske dokumenter i den såkaldte Cablegate-sag.  

Dansk spejl i tysk spejl

Wikileaks-spejlet hos den danske avis har blandt andre fået den velrenommerede tyske avis Der Spiegel til at skrive historien "Politiken spejler Wikileaks på Amazon-servere". 
 
Blandt andre amerikanske, belgiske, indiske og norske medier samt uofficielle nyhedskanaler for Wikileaks fortæller, hvordan Wikileaks takket være den danske avis er tilbage i Amazon-skyen. 
 
Politiken bliver også fremhævet i en debat på den ansete britiske avis The Guardian.
 
Her oplyser debattøren, at den danske avis dermed har tilsluttet sig andre veletablerede medier som de franske aviser Owni and Libération, der begge spejler Wikileaks på deres hjemmesider. 

Amazon er årsagen til omtale

Politiken er dog langt fra den eneste organisation, der spejler Wikileaks' Cablegate-sag.
 
Årsagen til interessen fra verdenspressen er derimod, at Politiken har valgt at spejle Wikileaks-sitet i Amazons elastiske sky, efter Amazon ellers tidligere har afvist at have Wikileaks som kunde.
 
Formodningerne i den henseende går på, at Amazon i lighed med PayPal, Visa, Mastercard og EveryDNS er blevet presset af den amerikanske regering. Endnu har ingen dog kunnet påvise den påstand. 

Forsvarer ytringsfriheden

Valget af spejlingen af Wikileaks på Amazon-servere var dog mere eller mindre tilfældigt ifølge Per Palmkvist Knudsen, it-direktør for JP/Politikens Hus. 
 
Per Palmkvist Knudsen har fortalt Computerworld, at Politiken i bund og grund har opstillet spejlet som en støtte til Wikileaks' ytringsfrihed.
 
Lige præcis ytringsfriheden var også drivkraften hos en anden dansk avis, da den i 2005 udsendte tolv tegninger af profeten Muhammed.

Den historie blev også grebet af verdenspressen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere