Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC går til kamp mod statsfinansieret fiber til Læsø

Energinet.dk's beslutning om at etablere et fiberkabel til Læsø betyder nu, at TDC vil have myndigheder til at undersøge sagen.

Læs også: Staten betaler fiberkabel til Læsø trods TDC-protest

Statens elvirksomhed, Energinet.dk, lægger til august et fiberkabel ned sammen med et nyt el-søkabel fra Jylland til Læsø.
 
Det sker, selvom TDC i forvejen har et fiberkabel fra Jylland til Læsø.
 
Energinet.dk planlægger at udleje den overskydende kapacitet i fiberkablet til andre udbydere.
 
"Her bliver det i direkte konkurrence med TDC og andre udbyderes infrastruktur, og det er selvfølgelig uacceptabelt for os," siger afdelingschef Henning Sørensen fra public affairs i TDC.
 
Fiberkablet, som Energinet.dk lægger ned, koster 1,5 millioner kroner, og det undrer Henning Sørensen, at statsvirksomheden ikke kan bruge TDC's kabel.
 
"Hvis vi taler om at lægge et fiberkabel for 1,5 millioner kroner for at dække den begrænsede kommunikation i deres elsystemer, så svarer det til at etablere en højhastighedsjernbane for at levere et julekort en gang om året," siger han.
 
Ifølge teknisk chef Henrik Riis fra Energinet.dk skal statsvirksomheden bruge fiberkablet til to ting. Den ene er at etablere en telekommunikationsring mellem Danmark, Sverige og Norge til strømstyring, mens den anden grund er til hurtigt at kunne afbryde strømmen i det nye kabel, hvis der skulle ske noget kritisk.
 
Henrik Riis erkender, at TDC's fiberkabel opfylder det sidste krav, men sårbarheden vil blive øget ved at benytte TDC's kabel, vurderer han.
 
Det argument køber TDC dog ikke.
 
"Der er rigtig mange virksomheder med mindst ligeså sårbar kommunikation, der allerede i dag benytter TDC's net, så det lyder som et søgt argument," siger Henning Sørensen. 

Går videre med sagen 
TDC vil derfor gå videre med sagen til både Energistyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
 
"Vi vil kontakte myndighederne for at høre, om det her er i overensstemmelse med elforsyningsloven og konkurrencereglerne, for hvis man kan acceptere det her, så er det en åben ladeport for unfair konkurrence, der er finansieret af indtægter fra et overbeskyttet elmarked," siger han.
 
Henning Sørensen henviser til Elforsyningsloven samt bekendtgørelsen om kommuners samt Energinet.dk's deltagelse i anden virksomhed..
 
"Hvis det er nødvendigt at anlægge sådan en kommunikationskanal, og der er en restkapacitet, så er det acceptabelt at udleje den på konkurrerende vilkår, ligesom kommuner også kan gøre det. Det afgørende her er, om det er nødvendigt," siger han og tilføjer:
 
"Det er ret vigtigt at få myndighederne til at afklare, om det her ligger inden for de her regler. Hvis det her er inden for reglerne, så er det at sige, at de offentlige parter selv må bestemme, om noget er nødvendigt eller ej."
 
Ifølge Elforsyningslovens §4, stk. 2 kan Energinet.dk deltage i anden virksomhed, hvis det har nær tilknytning. Der står dog videre i bekendtgørelsen om kommuners og Energinet.dk's deltagelse i anden virksomhed, at der skal være en naturlig og snæver sammenhæng mellem elnet og den anden virksomhed, i dette tilfælde fiberkablet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere