Artikel top billede

Derfor frygter webudviklere krig om videoformater

Dansk webudvikler frygter en fragmenteret video-fremtid, efter Google har meldt ud, at selskabet i lighed med Mozilla fremover ikke vil understøtte video-standarden H.264.

Læs også: Microsoft satser på H.264-formatet men freder Flash

Videoen er blevet world wide webs nye killerapplikation, og trafikmængderne er inde i en evig eksplosion på nettet - ikke mindst på grund af de levende billeder på videotjenester som Youtube og via net-nyhedernes daglige forsøg på at være on the spot

Men mens vi nyder videoerne på pc'en og på smartphonens mindre skærm, er der i kulisserne en krig under opsejling om fremtidens videoformat på nettet. 

For med den næste udrulning af world wide webs byggesten, HTML5, har Google gjort det klart, at selskabet ikke vil inddrage video-codecs'et H.264 i sin Chrome-browser. 

Derimod vil søgeselskabet udelukkende koncentrere sig om videoformatet WebM, og møder opbakning fra Mozilla, der står bag Firefox-browseren. 

Modsat står sværvægtskonkurrenter som Microsoft og Apple, der begge sværger til H.264 video-codecs'et. Blandt andet Apple undgår på den måde at bruge Flash på iPad og iPhone, efter selskabet er raget uklar med Adobe.

Ikke kun et spørgsmål om penge

Både WebM og H.264 er open source-baserede med den lille hage, at H.264 er patent-berørt og derfor kan koste penge at benytte helt frem til 2038, hvor patentet udløber. 

Google fastslår dog på sin Chromium-blog, at det ikke kun er at spørgsmål om at betale for H.264, der får søgeselskabet til kigge mod WebM. 

"Vigtigere er overvejelserne omkring innovationshastigheden og hvilke motiver, der driver udviklingen [...] Når teknologi-beslutninger er indhyllet i incitamenter til at indsamle patentudgifter, så er prioriteterne mindre klare, og hele processen tager længere tid," skriver Mike Jazayeri, product manager for Chrome, blandt andet på sin blog.

Tvunget til flere formater

Den danske senior frontend-udvikler, Mikkel Staunsholm fra web-bureaet Creuna, vurderer, at Googles satsning i høj grad hænger sammen med opkøbet af On2 for en halv milliard kroner, hvor video-codecs'et VP8 har en helt speciel betydning for WebM-formatet.

"Endnu er det en teoretisk kamp mellem WebM og H.264, fordi det handler om HTML5. Jeg skyder på, at dette først får betydning om minimum to år, selv om der allerede sker en masse på mobilerne med HTML5 og ikke mindst med Microsofts lancering af Internet Explorer 9 senere på året," siger Mikkel Staunsholm. 

Hvis ingen af parterne når til forståelse med hinanden, så vil der ifølge Mikkel Staunsholm tegne sig en bøvlet fremtid for udviklere, der arbejder med video. 

"Uden at ville lyde religiøs vil de fleste nok bruge H.264, fordi man på den måde kan køre Flash, der stadig er det mest udbredte format. Ellers vil man optimere til alle platforme, hvis man har en medieserver, hvor man kan køre flere codecs'er igennem," fortæller Creuna-udvikleren. 

Mikkel Staunsholm forklarer dog, at en medieserver hurtigt kan blive en ret bekostelig affære i licenser, hvis man kun har mindre kampagner at rive i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere