Artikel top billede

Politisk gummiarm sender Danmark i 2.division

Dansk IT er sammen med Venstre og SF klar til at gøre digitalisering til en national mission. It-ordførerne opfordrer kommunerne til at udforme årlige digitaliseringsstrategier.

Læs også: Minister vil have turbo på de hotte teknologier

Der er alvorlig risiko for, at manglende politiske beslutninger om digitaliseringen sender Danmark ned i 2. division, når det handler om udvikling og vækst.

Fronterne blev skarpt trukket op, da Dansk IT sammen med it-ordførerne for Venstre og SF præsenterede rapporten "Hvornår springer Danmark ud som d-land"

Budskabet var dog med et glimt i øjet. For idemændene bag Danmark 3.0-processen, som rapporten stammer fra, havde valgt også at lave "pressevenlige" versioner af rapportens konklusioner.

Dansk IT vil ifølge formanden Klaus Kvorning Hansen bruge rapporten til at fortsætte Danmark 3.0-processen.

National strategi

Dansk IT ønsker med afsæt i Danmark 3.0-processen, at den kommende nationale digitaliseringsstrategi bliver en national mission, der gør det muligt for Danmark at springe ud som en af de første digitale nationer, et såkaldt d-land.

Et rigtigt "put a man on the moon-projekt" med henvisning til tidligere præsident John F. Kennedy, der i 1962 satte det som mål, at USA satte en mand på månen før 1970 uden at angive løsninger, budgetter eller andre praktikaliteter.

Den konklusion kunne Venstres Michael Aastrup Jensen og SF's Hanne Agersnap godt skrive under på. Og selvom de begge efterlyste mere konkrete tanker i "man on the moon-ideen", så mener de, der er behov for at gøre en målrettet indsats.

"Vi kunne jo blandt andet starte med at foreslå kommunerne at lave og tage stilling til en årlig it-strategi efter samme model, som vi har brugt med ligestilling," siger Hanne Agersnap.

En ide som, venstremanden Michael Aastrup Jensen også fandt meget spændende i diskussionen på fredagens pressemøde.

It-tænkernes tanker

De 21 it-tænkeres tanker fra idedebatten Dannmark 3.0 er nu samlet i rapporten "Hvornår springer Danmark ud som d-land?" Formålet med rapporten er at gøre det til en national mission, at udvikle Danmark til et d-land.

D-lande beskriver it-tænkerne som den nye elite af digitaliserede lande, som er det næste naturlige udviklingstrin. I d-lande er digitalisering en naturlig del af produktion, produkter, processer og kommunikation, og borgerne har digitale kompetencer, der sætter dem i stand til at skabe og formidle ny viden, ideer og produkter digitalt.

Løftestængerne

Rapporten beskriver flere strategiske løftestænger, der kan bruges til at gøre Danmark til et d-land.

Først og fremmest bør regeringen lade Danmark surfe på den globale digitaliseringsbølge ved at gøre projekt Danmark som d-land til et national samlingsprojekt.

Det betyder blandt andet, at politikerne skal tage ansvaret for de digitale fundamenter. Ligesom det industrialiserede samfund er baseret på en række infrastrukturer som veje, havne og forsyning, så vil d-lande være baseret på en række digitale infrastrukturer.

"Det noteres, at digitale fundamenter i sig selv måske ikke giver effektiviseringer og dermed kan fremvise egen business case." Samtidig slår rapporten fast, at det er statens ansvar at definere og investere i de digitale  fundamenter og stille dem til rådighed for samfundet.

Fingrene fra styrkepositioner

Til gengæld skal det offentlige holde fingrene fra det praktiske arbejde med de nationale styrkepositioner, hvor Danmark ønsker at indtage en international førerposition. Politikerne skal være med til at udpege styrkepositionerne, men efterfølgende alene sikre, at rammebetingelserne er på plads, så private virksomheder på markedsbetingelser kan udvikle, producere og profitere på styrkepositionerne.

Blandt eksemplerne på styrkepositioner i rapporten fra Dansk IT er undervisning via spil og softwareløsninger til hjemmeomsorg og egenbehandling. I det ene tilfælde kan Danmark udnytte de stære pædagogiske traditioner for leg og læring i kombination med underholdning og spil. I det andet kan mange års velfærdsydelser udvikles med digitale løsninger, der både effektiviserer produktionen og øger omsorgen og trygheden.

"Når en styrkeposition er dannet, er det svært for virksomheder i andre lande og regioner at konkurrere med virksomheder herfra." Citatet stammer fra Jørgen Rosted, der var departementschef i Erhvervsministeriet i 1999, men bruges i Danmark 3.0-rapporten til at beskrive vigtigheden af nationale styrkepositioner.

Risici giver sårbarheder

Endelig peger rapporten på behovet for digitale grundlove og strategier for at gøre Danmark til et d-land. I forbindelse med den næste digitaliseringsstrategi bør lovgivningen tilpasses, så statens sårbarhed mindskes, og borgenes retssikkerhed øges.

"Det danske samfund står over for stadig stigende teknologiske risici i form af digital sårbarhed, ligesom vi frygter, at den danske borgers rettigheder i stigende grad tilsidesættes. Dette er en uacceptabel glidebane, hvor staten i øvrigt selv er medspiller, og hvor meget tyder på, at denne udvikling desværre fortsætter i den gale retning".

Sådan skriver Dansk IT i rapporten og bruger et citat fra stifteren af selskabet Priway, Stephan Engberg:

"Hvis man i stedet designede it-systemerne med udgangspunkt i borgerens retssikkerhed og hensynet til den efterspørgselsdrevne innovation, så ville både sikkerhed, retssikkerhed og samfundsøkonomi gå op i en højere enhed."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere