Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Spionudstyr: Hvem overvåger egentlig etikken?

Eksport af dansk overvågning - og spionudstyr løber op i milliarder af kroner. Hvordan er etikken egentligt skruet sammen?

Salg af overvågningsudstyr er en milliard-forretning. Både de 'gode' og de 'onde' vil have fingre i udstyret.

Enten er målet at fange pædofile, mafia-bosser og terrorister, eller også er det at undertrykke befolkninger. 

Derfor er etik også et tema, der klæber sig til overvågningsbranchen og de it-firmaer, der eksporterer udstyret til udlandet.

Det Grenå-baserede selskab, Spectronic, der i årtier har solgt spion- og overvågningsudstyr til udlandet, er ingen undtagelse.
 
I 1999 satte dagbladet Information fokus på selskabets etik. Ifølge avisen havde Spectronic ikke godkendelser til at sælge sine overvågningsprodukter til udlandet. 

Dog endte sagen året efter skriverierne med, at Grenå Politi efter samråd med Politiets Efterretningstjeneste droppede sagen.

"PET lagde ikke op til, at der krævedes eksporttilladelser. Og på den baggrund har vi ikke fundet, at der er foregået noget ulovligt," sagde daværende politimester Jens Wacher.

Etik i højsædet

En af medstifterne, Stig Bjerring, fortæller da også i dag, at på trods af modvind i begyndelsen af selskabets levetid har det altid holdt den etiske fane højt.

"Selv på Danmarks lister over godkendte lande at handle med, fandt vi nogle, som vi sagde, 'dem vil vi ikke handle med'," fortæller Stig Bjerring.

Størstedelen af kunderne kom fra USA og Mellemøsten i begyndelsen, fortæller Stig Bjerring.

Normalt kan overvågningsfirmaer ikke fortælle om deres kunder og hvilke projekter, som de bruges til.

Men det er kommet frem, at Spectronics produkter blandt andet er blevet brugt mod mafia i Italien.

Dansk udstyr til Kina og Iran

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan andre it-firmaer tilsyneladende slet ikke har haft styr på, hvem slutkunderne er.
Eksporten gik til diktator-stater som Iran og Kina. Således kunne direktøren for selskabet Milestone Systems, der leverer overvågningssoftware, fortælle, at han ikke vidste, hvem slutkunderne er.

Ligesom ordet menneskerettigheder dengang ikke var indskrevet i selskabets licenser.

Læs mere:
[b]Mystisk softwarehus født ud af spionudstyr-eventyr

Dansk virksomhed bag hemmeligt spion-udstyr

Her er det vildeste spionudstyr - og så er det dansk

Sådan lever danske spionudstyr-rigmænd[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere