Artikel top billede

Nokia-chef: Vi står på afgrundens rand

Nokia står på en brændende platform. Uden dristige træk risikerer selskabet at gå ned, mener topchef Stephen Elop. Nu kommer den store oprydning.

Læs også:
Din næste Nokia-mobil kan blive låst til Microsoft

Massevis af cheffyringer kan være på vej i Nokia

Nokia kæmper for at stoppe faldet fra verdens tinder

Nokias nye topchef, Stephen Elop, varsler markante ændringer i det store selskab.

Det er seks måneder siden, at han overtog tømmerne i selskabet, og han er nu færdig med sin gennemgang af Nokia.

Og hans konklusion er klar: Nokia står på en 'brændende platform', skriver han i et memo, som han ifølge engadget.com har udsendt til Nokias medarbejdere.

Og derfor er det tvingende nødvendigt, at selskabet redefinerer sig selv og finder en ny og dristig vej, som kan føre til fremtidens succes. Nokias problemer kan du læse mere om her.

Apple giver hovedpine

Stephen Elop lægger ikke skjul på, at Apple står ganske centralt i Nokias hovedpine.

"Apple har bevist, at forbrugerne gerne vil købe dyre telefoner, og at udviklerne gerne vil bygge applikationer, hvis bare telefonerne er designet rigtigt. Apple har ændret markedet og ejer i dag hele markedet for high-end telefoner," skriver han.

Mest alvorligt er dog, at Nokia ikke har formået at barsle med et modtræk, selvom konkurrenterne har presset på fra alle sider.

"Vi er faldet bagud, vi har misset store trends, og vi har spildt tiden. Vi har troet, at vi traf de rigtige beslutninger, men kan nu se, at vi pludselig er flere år bagude," mener topchefen.

Han gør opmærksom på, at den første iPhone så dagens lys i 2007, mens Android nu er mere end to år gammel. Nokia har endnu ikke en telefon, der nærmer sig.

Det går alt for langsomt

Nokias smarte styresystem, MeeGo, skulle være udfordreren, men det går alt for langsomt, mener Stephen Elop. Han peger på, at Nokia faktisk risikerer kun at have en enkelt MeeGo-telefon på markedet i slutningen af 2011.

Det samme gælder styresystemet Symbian.

"Symbian har vist sig at være et vanskeligt miljø at udvikle i, hvis man vil imødegå de voksende krav fra forbrugerne," skriver han.

Det fører til langsommelighed i udviklingen.

"Vi vil blive ved med at sakke længere og længere bagud, hvis vi fortsætter som hidtil, mens vores konkurrenter vil komme længere og længere foran," lyder det fra Stephen Elop.

Kampen om mobilmarkedet er blevet en kamp om økosystemer, der indeholder både hardware, software, udviklere, applikationer, annoncer, søgemaskiner, sociale applikationer, unified communications og meget andet.

Økosystemer er våbnet

"Vores konkurrenter napper ikke markedsandele fra os med telefoner. De tager dem med deres komplette økosystemer. Det betyder, at vi skal beslutte, om vi vil bygge, katalysere eller blive en del af et økosystem," skriver han.

Der er store forventninger til Stephen Elop, der på fredag skal mødes med en række analytikere og investorer.

Her spekuleres der i, at han vil præsentere en redningsplan, der har hans tidligere arbejdsgiver, Microsoft, placeret i en central rolle. Læs mere om planerne her.

Se Stephen Elops memo i Engadget her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere