Artikel top billede

Idé: Det offentlige skal kunne forære dine data væk

Oplysninger om din offentlige gæld, lønindkomst og uddannelsesniveau kan i fremtiden havne i hænderne på kommercielle firmaer.

Der er flere kontroversielle forslag i IT- og Telestyrelsens rapport fra konsulentselskabet Zangenberg & Company, som handler om milliard-potentialet i frigørelsen af offentlige data, og som er baseret på udtalelser fra el-sektoren. 
 
Blandt andet lægger rapporten op til, at det offentliges viden om danskernes gæld, bopæl og uddannelsesniveau skal kunne indhentes af byggebranchen. 

På den måde kan branchen målrette markedsføringen bedst mod mulige kunder for at indfri et indtjeningspotentiale på helt op mod 20 milliarder kroner om året. 

Om det potentiale reelt skal sættes i spil, er det op til blandt andre IT- og Telestyrelsen at vurdere.
 
"Nogle af potentialerne i rapporten ligger lige til højrebenet, mens vi på andre områder må gå mere i dybden for at finde ud af, hvad der skal til for at frigive data, og om vi overhovedet kan frigive data," forklarer kontorchef Cecile Christensen fra IT- og Telestyrelsen til Computerworld.
 
Salg af din gæld til kommercielt brug?
Er I ude på at sælge folks privatliv til kommercielle virksomheder?
 
"Nej, vi er ikke ude på at sælge folks privatliv til nogen. Det kan være, at nogle personrelaterede data kan anonymiseres på en måde, så de stadig giver værdi uden at gå på kompromis med sikkerhed."
 
Hvorfor bliver de personhenførbare løsninger efterlyst, hvis de reelt aldrig bliver frigivet?
 
"De er mange penge værd, og vi ønsker at diskutere, om dele af dette potentiale kan realiseres uden at kompromittere sikkerheden eller privatlivets fred."
 
Hvis I giver data til byggebranchen, hvad forhindrer så alle mulige andre brancher i at få fingrene i meget personlige oplysninger om danskerne?
 
"Vi foreslår ikke, at der stilles personfølsomme oplysninger til rådighed for nogen. Men hvis vi har nogle gode, anonyme og sikre data, så skal de selvfølgelig bruges, hvor de er relevante, og det gælder alle uanset branche."
 
Samtykke med NemID
IT- og Telestyrelsen understreger, at data, der kan spores tilbage til enkeltpersoner, ikke kommer i spil.
 
Derfor skal du ikke umiddelbart være urolig for, at oplysninger om din offentlige gæld pludselig bliver uploadet og udstillet på nettet i løbet af natten.

Derimod kan eksempelvis samlede data om flere personers gæld i en boligblok måske blive videregivet.
 
"Analysen (rapporten fra Zangenberg & Company, red.) dokumenterer muligheder og potentialer, og derefter skal vi vurdere, hvilke forslag der kan sættes i gang med det samme, eventuelt med nye løsninger, sikkerhedsmodeller eller politiske tiltag - og om der er nogen, der ganske enkelt ikke kan lade sig gøre," siger Cecile Christensen.
 
Hun peger i samme åndedrag på, at samtykke-erklæringer fra borgerne er en mulighed for at stille folks oplysninger til rådighed for borgere og virksomheder, så det ikke sker henover hovedet på dem.
 
"En samtykke-model kan gå på, at den enkelte borger selv vælger, hvilke data han/hun vil frigive. Vi har netop udgivet et diskussionspapir om nye sikkerhedsmodeller, der viser hvordan dette kan ske."
 
"Man kan sagtens forestille sig ét samlet register over tilstandsrapporter i Danmark, og der er der jo ikke noget personhenførbart. Men der kan jo selvfølgelig være en masse mennesker, der ikke ønsker deres hus' tilstandsrapport udstillet på nettet."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere