Artikel top billede

Nu begynder den offentlige jagt på it-svage danskere

Digitale milliardgevinster går fløjten, når befolkningen ikke magter selvbetjeningsløsninger og helt simple it-opgaver. Derfor skal de svages it-kompetencer kortlægges og opgraderes. Læs her hvordan.

Læs også: Danskerne tvinges til online-selvbetjening i 2012

Læs også: Hvordan lokker vi danskerne til online-selvbetjening?

De it-svage danskere skal findes, kortlægges og undersøges for, hvorfor de ikke benytter sig af tilbuddene i den fagre, digitale verden.
 
"It-kompetencer er afgørende for den fremtidige vækst og velfærd. Vi skal have så mange med på it-vognen som muligt," udtaler videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Først og fremmest for at den enkelte kan få glæde af de muligheder, som it giver, men også for at kunne høste de økonomiske gevinsterne af den omfattende digitalisering," lyder det fra videnskabsministeren som en del af udmøntningen af hendes egen strategiplan, Digitale Veje til Vækst.   
 
For at bakke konkret op om udsagnene har IT- og Telestyrelsen således for nyligt sendt et udbud på gaden, hvor styrelsen efterlyser udførelsen af etnografiske/antropologiske studier af forskellige danskeres behov, motivation og barrierer for at anvende og lære at anvende it.
 
"Herudover skal det belyses, hvordan de bedst lærer at anvende it, og hvordan de kan motiveres til at fortsætte anvendelsen og selv tage initiativ til at udvikle deres kompetencer," skriver styrelsen i sin opgavebeskrivelse.
 
De selvhjulpne it-danskere
Antropologiske studier bliver kernen i projektet, hvor den økonomiske ramme i udbuddet lyder på 900.000 kroner.
 
For de penge skal projektgruppen med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistisk, hvor styrelsen på forhånd har indhentet viden om danskernes it-færdigheder, få besvaret flere og mere uddybende spørgsmål. 

Det drejer sig blandt andet om spørgsmål vedrørende motivationsfaktorer for de it-svage danskeres reelle kompetencer og oplevede barrierer for at lære om it.
 
Også selv om IT- og Telestyrelsen allerede nu har en fornemmelse af, hvem der bruger eller ikke bruger it.
 
"Vi ved også, at mange af dem, der ikke anvender it, heller ikke oplever et behov for at lære det. Hvad, vi derimod ikke ved, er, hvorfor de ikke mener at have et behov, og hvordan de eventuelt vil kunne motiveres til at bruge it i fremtiden," skriver IT- og Telestyrelsen i sit udbudsmateriale.
 
Styrelsen ønsker med undersøgelsen også at opnå konkret, dokumenteret viden om, hvordan de it-svage danskere bedst lærer at bruge it, så de bliver digitalt selvhjulpne.
 
Fra personas til partnere
Resultatet af feltstudierne skal munde ud i vejledninger og personas, der rammer målgrupperne ind, og som siden kan benyttes til blandt markedsføring af digitale tilbud rettet mod it-svage danskere.
 
For at sikre at projektets resultater og viden rent faktisk også bliver brugt, har IT- og Telestyrelsen allieret sig med Dansk Industris it-organisation, ITEK, og også fagforeninger som Dansk Metal, 3F og HK.
 
Støtteorganisationerne er valgt ud fra, at IT- og Telestyrelsen allerede på nuværende tidspunkt ved, at it-svage danskere blandt andet findes hos deres medlemmer.
 
Derfor er Ældresagen og Ældremobiliseringen også blandt de partnere, som IT- og Telestyrelsen har et samarbejde med, fordi mange ældre har svært ved at arbejde med computere.
 
Hele formålet med samarbejdet er således, at samarbejds-organisationerne på den anden side af undersøgelsen kan følge op på projektets konklusioner og konkret benytte konklusionerne til at hæve it-niveauet i Danmark.

Læs også: Danskerne tvinges til online-selvbetjening i 2012

Læs også: Hvordan lokker vi danskerne til online-selvbetjening?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere