Artikel top billede

Ny 4G-auktion vil indbringe milliarder

Den svenske stat står til at tjene flere milliarder kroner på en ny 4G-auktion. En lignende dansk auktion er på vej.

En milliard-check ryger formentlig snart ned i den svenske stats lomme.
 
Den svenske stat har nemlig skudt en ny auktion i gang, hvor svenskerne sælger licenser til at drive mobiltjenester i det frekvensbånd, der tidligere blev brugt til det analoge tv-signal.
 
ComputerSweden skriver, at auktionen formentlig indbringer den svenske stat mellem 2,5 og 4,3 milliarder kroner.
 
Det er usikkert, hvem der deltager i auktionen, men minimum fire aktører kaster sig ind i kampen om de i alt seks blokke i frekvensbåndet. Prisen kan ryge i vejret, fordi det er muligt for hver deltager at købe to blokke. Derfor kan det ende med, at kun tre af deltagerne står med licenser i hånden.
 
De fire aktører er TeliaSonera, Telenor og Tele2's Net4Mobility, 3 samt Net 1 ejet af oligarken Leonard Blavatnik.
 
Altafgørende licenser
Licenserne til at anvende et angivet frekvensbånd er altafgørende for, at mobiloperatører kan drive forretning i et land.
 
Der er kun et begrænset frekvensspektrum, og derfor bliver det administreret af staten, som sælger retten til at sende radiosignaler i frekvensblokke.
 
Den auktion, der nu finder sted i Sverige, finder sted i 800 megahertz-frekvensbåndet, som tidligere blev brugt til det analoge tv-signal. Der er blevet plads ledig i frekvensbåndet, efter at signalet blev slukket, og derfor har staten i Sverige - ligesom i Danmark - besluttet at sælge det til mobilselskaber.
 
800 megahertz-frekvensen er en lav frekvens, hvilket betyder at radiosignaler sendt i frekvensbåndet er langtrækkende, og det er dermed et billigt frekvensbånd at udbygge i, hvis et mobilselskab ønsker at nå folk i udkantsområder.
 
Omvendt betyder den lave frekvens også, at signalet har en lavere kapacitet end de høje frekvensbånd, men det har ikke så stor betydning, da antallet af tilkoblede i udkantsområder typisk vil være lavere end i tætbefolkede områder.
 
Dansk auktion følger
Den danske regering besluttede i juni 2009, at de ledige frekvenser efter det analoge tv-sluk skal bruges til mobilt bredbånd for at sikre, at også udkantsområder får en tilfredsstillende dækning.
 
"Mit håb og min forventning er derfor, at vores beslutning vil være med til at sikre et bredt udbud af gode, billige, mobile bredbåndsforbindelser - også i yderste klitrække," udtalte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) dengang.
 
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) besluttede sammen med teleforligskredsen 25. august sidste år, at også de danske frekvenser i 800 megahertz-frekvensbåndet skal sælges på auktion.
 
Der er ikke fastsat en dato for auktionen, men ministeren forventer, at frekvenserne kan tages i brug af teleselskaberne 1. januar 2013.
 
Den svenske auktion gik i gang mandag og forventes at vare op til 10 dage. 800 megahertz-frekvensbåndet i Sverige er ifølge den svenske telemyndighed PTS allerede nu klar til anvendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere