Artikel top billede

(Foto: © Corbis. All Rights Reserved. / Deborah Feingold)

20 års angreb på Windows: De første tumlende vira

Del 1: Gennem 20 år er verdens mest udbredte styresystem, Microsofts Windows, blevet bombet igennem af malware. De første angreb var simple, men skabte stor ravage.

Computerworld News Service: Pc'er med styresystemet Windows har været under belejring i 20 år.
 
Da Windows var ung, tumlede virusserne fra system til system og af og til kunne det ske, at de slettede nogle filer, som næsten altid kunne reddes, eller viste mystisk indhold på skærmen som for eksempel tallet 1.
 
I dag sker der helt andre og mere alvorlige ting.
 
Malware på Windows kan i dag låse dine data og kræve løsepenge for at frigive dem igen, eller malwaren kan fjernstyre din pc til at deltage i angreb, grave i dine filer for at finde kodeord og kreditkortoplysninger eller ligefrem få centrifuger i atomanlæg til at snurre ude af kontrol.
 
I tidens løb har malwaren på Windows indirekte affødt adskillige sikkerhedssoftwarefirmaer med milliardomsætninger, inspireret til massevis af artikler, skabt arbejde til titusindvis af it-sikkerhedsspecialister og forårsaget hundredetusindevis af nedbrud.
 
De farlige programmer har gennem årene udviklet sig løbende, og både midlerne, metoderne og målene har forandret sig med tiden.
 
Som med enhver teknologi viser den innovative tænkning vejen frem.
 
Læs videre og se, hvordan opfindsomhed og innovation har forandret hacking af Windows fra en hobby til en industri med omsætning på milliarder af kroner. 
 
Det tidlige forbryderalbum
Nogle af de mest innovative og (stadigt) udbredte malware-teknikker opstod sammen med de allertidligste versioner af Windows, hvor årene, der ledte op til Windows 3.0, skabte et stærkt fundament for den fremtidige Windows-specifikke malware.
 
Tag for eksempel VirDem, der var den første virus, som inficerede en eksekverbar fil. 
 
Ralf Burger stod bag denne virus i Tyskland i 1986.
 
Det skete ved at placere et selv-replikerende program først i en .com-fil og flytte de oprindelige instruktioner bagest. 

Kan du huske Cascade og Ghostball? Her har du dem

Den blev hurtigt efterfulgt af Cascade, som fremkom i 1987 som den første virus, der skjulte sig selv ved hjælp af kryptering.
 
Krypteringsrutinen var dog den samme i alle inficerede filer, så virusskannerne havde let ved at finde den.
 
GhostBalls (hvis kode stolt erklærede "Product of Iceland / Copyright © 1989") kombinerede to inficeringsteknikker, hvilket gjorde den til den første virus af typen multipartite eller en såkaldt blended threat bestående af flere komponenter.
 
GhostBalls vedhæftede sig selv til .com-filer og spredte sig ved at kopiere sig selv til andre .com-filer.
 
Den undersøgte også, om der skulle være en diskette i A:-drevet, og hvis det var tilfældet, kopierede den en modificeret bootsektor-virus over på disketten.
 
I et forsøg på at overvinde Cascades medfødte defekt skabte Mark Washburn i 1990 virussen 1260, der var den første polymorfe virus. 
 
Ændrer sig ofte
Virusser af denne type ændrer sig, hver gang de bliver krypteret på ny - også ofte selve krypteringsrutinen - hvilket gør det væsentligt vanskeligere at opdage dem.
 
For to andre virusser fra 1990 var det ligeledes den foretrukne fremgangsmåde til at undgå opdagelse. De to virusser, Frodo og Whale, blev kendt som stealth-virusser, fordi de var meget påpasselige med at gemme sig.
 
Frodo fik Windows til at oplyse en forkert filstørrelse på de inficerede .com-filer, så de ikke fremstod som inficerede. Whale - der stadig er den hidtil tungeste virus på ni kilobyte - brugte både Frodos teknik til at skjule sin rigtige størrelse og 1260's trick til at forandre sig. Ingen af disse to programmer gjorde rigtigt nogen skade, men begge var formidable til at skjule sig.
 
Efter 20  års udvikling gør den rige fauna af malware på Windows stadig kraftigt brug af både inficerede eksekverbare filer samt multipartite-, polymorf- og stealth-teknikkerne.
 
Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere