Artikel top billede

"Det var udspekuleret og orkestreret direkte imod os," siger koncerndirektør Claus Hougesen fra Atea om svindlen i IT Factory. Men Atea fortsatte samhandlen trods mistanke om urent trav.

Atea blæste på egen advarsel om IT Factory

Først anmeldte Atea i Danmark IT Factory til Skat for mistanke om momssvindel. Siden handlede et svensk Atea-selskab med fupfabrikken for 94,6 millioner kroner.

På trods af en henvendelse til Skat i sommeren 2007, fordi en dansk Atea-direktør undrede sig over IT Factorys moms-håndtering, fortsatte samarbejdet mellem Atea i Sverige og IT Factory.

Således var samhandlen mellem et svensk Atea-selskab og IT Factory i 2008 på i alt 94,6 millioner kroner.

Det fremgår af kurators stævning mod bestyrelsen og KPMG, som Computerworld er i besiddelse af.

I den aktuelle erstatningssag, hvor kurator kræver op imod en milliard kroner af KPMG og 30 millioner kroner af IT Factorys tidligere bestyrelse, bliver et af omdrejningspunkterne om de stævnede overså flere advarsler, end så mange andre i den omfattende erhvervsskandale. 

Koncerndirektør Claus Hougesen fra Atea forklarer, at det var den daværende økonomidirektør i koncernens danske datterselskab Martin Trolle, der anmeldte IT Factory.

"Derefter stoppede al samhandel i Danmark. Men i Sverige fortsattte det uden Martin vidste noget som helst om det," siger Claus Hougesen.

Han oplyser, at informationen om at få stoppet samhandlen med IT Factory simpelthen aldrig nåede til det svenske selskab, hvor man ikke anede uråd omkring den danske partner.

Svensk Atea-samhandel for 227,7 millioner 
Handlen med it-produkter, der for hovedpartens vedkommende viser sig at være fiktive, foregik mellem IT Factory og selskabet Atea Sverige AB i årene 2007 og 2008, hvor selskabet i øvrigt er IT Factorys næststørste samhandelspartner.

I alt udgjorde samhandlen de to år 227,7 millioner kroner, ifølge kurators stævning.

"Denne avance udgør typisk 2 %, idet der imidlertid for en enkelt transaktion synes at være tale om, at avancen udgør hele 8 % af det oprindelige fakturabeløb," skriver kurator om svenskerne udbytte af samarbejdet. 

Handlen med det svenske selskab er, ifølge kurator, cirkulær, som beskrevet omkring handlen med norske A-Vision AS.

Ifølge stævningen vedrører salgsfakturaerne udstedt til A-Vison AS og Atea Sverige AB fra IT Factory enten IBM licenser eller licenser, "som i henhold til fakturateksten er udviklet og ejet af IT Factory".

Teknologidirektør: Fiktive produkter
Kurator Boris Frederiksen har bedt tidligere teknologidirektør Carsten Sjørup hjælpe med at skabe overblik over hvad fakturaer fra de skandinaviske faktura til leasingselskaberne og fakturaerne fra IT Factory til  de nordiske selskaber dækker over.

"Som det fremgår af de udarbejde notater, synes der for næsten samtlige fakturaers vedkommende at være tale om enten IBM licenser, der må antages at være fiktive, eller licenser til produkter, som enten ikke eksisterer eller ikke var/er færdigudviklede og bragt i omsætning."

"En mindre del af de pågældende fakturaer vedrører hardware i form af servere mv." fremgår det af stævningen.

De to nordmænd bag A-Vision blev i første omgang sigtet i sagen, men siden droppede politiet sigtelserne grundet "beviset stilling". De er siden rodet ind i en ny grumset affære.

Den kan du læse mere om her

Ingen personer tilknyttet Atea Sverige AB har nogensinde været sigtet i sagen.

Det var planlagt imod Atea

Og Claus Hougesen, der i øvrigt sad i bestyrelsen for Atea Sverige AB, afviser da også blankt, at man kendte noget som helst til, at produkterne var fiktive.

"Det var udspekuleret og orkesteret direkte imod os. Vi havde ingen anelse om, at det var fiktive produkter," siger han.

Han har derfor også svært ved at se, hvad Atea konkret kan gøre fremadrettet for at undgå at blive misbrugt igen i lignende situation.

Omvendt har sagen da mindet alle om, at den her slags skrupløse svindlere findes, forklarer Claus Hougesen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere