Artikel top billede

Sådan tjener du på at kende dine kunder

Kend dine bedste kunder og pas på dem. Uden BI ved du ikke, hvor guldfuglene sidder i forretningstræet. Og så ved du heller ikke, hvem der skal fordres med hvad og hvornår.

BI kan i dag i høj grad bruges til at fremme en performance­drevet kultur i en virksomhed.

Som uundværligt element i CRM-, SCM- og kundetilfredsheds-systemer, kan en BI-løsning hjælpe med at afsløre, om der er utilfredse kunder i butikken, så der kan sættes ind med det samme, inden utilfredsheden breder sig og begynder at kunne aflæses på salget og i sidste ende bundlinjen.

"BI er jo beslutningsstøtte-værktøjer, der for eksempel er afgørende, når et telefirma kører en kampagne for mobiltelefoner på nettet. Hvis konkurrenten skifter pris, kan man ikke selv vente en dag. Man skal vide det med det samme, have et system, der kan håndtere ændringer hurtigt, og reagere straks," fortæller Georg Morsing, som er uddannelsesdirektør i SAS Institute.
 
Det er heller ikke nok for en virksomhed bare at kunne konstatere, at den har masser af kunder. Det er lige så vigtigt at vide, hvilke kunder man tjener penge på. Det åbner muligheden for at sætte ind med en ekstra indsats over for guldfuglene i reden.

"Alt dette kræver, at en virksomhed kan anvende alle sine data, og her kommer BI naturligt ind billedet," mener Peter Suhr, som er konsulent i analysehuset Gartner.
 
Han udpeger hastighed som den store parameter. Ingen vil eller kan i dag vente i flere uger på rapporter, der har betydning for forretningen. Business intelligence i realtid er på vej.

Og rapporterne kommer hurtigt i dag. Ledelsen i den verdensomspændende fødevarekoncern Nestlé modtager BI-rapporter hver uge, som de reagerer taktisk på, nævner Peter Suhr.

"I dag er det blevet mere klart for virksomhedsledere, hvad man rent faktisk skal bruge business intelligence til. Virksomhederne er bedre klar over, hvad de ønsker at opnå med en BI-løsning. Skal det bruges til supply chain, eller handler det om kundetilfredshed?" forklarer han.
 
Hovedtendensen inden for BI er ifølge Georg Morsing at lave de mange data om til viden, og det skal ske både hurtigt og mobilt.

"Vi vil se en online-verden, hvor data fødes og bearbejdes samme sted. Det er datawarehousing i realtid. Hos mange kører data warehousing-processen som en daglig foreteelse. Det vindue vil man gerne have lukket og få processen ned på 10 minutter eller mindre."
 
Datawarehousing i realtid
Business intelligence står meget højt på dagsordnen, både i analysehusene og ude i virksomhederne, fortæller Gartner-konsulent Peter Suhr.

Faktisk er business intelligence Gartners største search-område overhovedet, og Gartner-analytikerne interesserer sig særligt for BI-strategier og kompetencecentre.
 
"Virksomhederne har enormt mange datakilder, man gerne vil kunne udnytte og reagere på. Derfor har de investeret mange penge i BI gennem tiden, også uden rigtig at have fået værdi for pengene."

Det vil formentlig ændre sig snart, når de mobile løsninger kommer skyllende ind over os. BI vil fremover i høj grad handle om at give brugerne adgang til værktøjer på mobile enheder, der kan søge direkte i databaserne.

Gartner ser fire store tendenser i øjeblikket.

Ud over allestedsnærværende cloud computing taler Gartner også om social computing og context aware computing, der kort fortalt handler om, at man ved, hvor brugeren eller kunden er, og at man kan indrette sig efter det.

Endelig er der pattern based strategy, der handler om, at virksomhederne skal kunne reagere meget hurtigt selv på meget små markedssignaler eller for eksempel på klager over et produkt eller en bestemt service.

Excel lever

Og mens alle de smarte BI-løsninger buldrer af sted med løfter om forretningsmæssig fremgang og forbedret strategisk overblik, sidder mange virksomhedsledere stadig og kigger på Excel-ark, og Excel er faktisk front-end i mange BI-løsninger.

Det er ikke nødvendigvis dårligt. De forkromede BI-løsninger er nemlig ikke nødvendige, hvis du ellers kan overskue din forretning. Til gengæld skal man også være stort set alene om det.

"BI giver mening i de fleste virksomheder, men virksomhederne kan også være så små, at det ville være overkill at skrue en analysemodel oven på," siger Georg Morsing.
 
Så hvornår ved man, at tiden er kommet til at forlade Excel og regnearkenes uendelige rækker?

"Hvis én person kan overskue det hele selv, er der ikke brug for BI. Det er først, når flere personer er inde over, det kan komme på tale," mener Morsing.

Det kan også afhænge af, hvilke produkter virksomheden fremstiller eller sælger. For eksempel er BI nødvendig, når opgaven er kritisk, og man skal sikre sporbarheden.
 
"Hvis man som virksomhed skal godkendes af FDA (food and drug administration, red.) til at levere for eksempel lægemidler i USA, så vil du ikke kunne bruge Excel som en del af din supply chain. FDA tror ikke på Excel-arket. For man kan jo bare fylde kolonnerne ud. Data skal være dokumenterbare," siger Peter Suhr fra Gartner.

Intelligente forretningsløsninger

Meget BI anvendes som værktøj for virksomhederne til at lave forretning ud af data om kundernes adfærd og købemønstre. Som altid i købmandsverdenen handler det om at sikre forretningen et mersalg, skabe bedre service, der sikrer kundeloyalitet, og udvikle nye målrettede produkter mod stærke købesegmenter.
 
"Business intelligence-løsninger bliver derved operationaliseret, så de går fra at være monitoreringsløsninger til at være intelligente forretningsløsninger, for eksempel ved at bruge aCRM, analytical custom relationship management, og data mining," siger Jan Skov, som er partner og direktør i BI-konsulentvirksomheden d60.

Han ser business intelligence, der smelter sammen med forretningsløsninger, som en af de store tendenser de kommende år.

"Virksomheden opbygger en stor videnbase i forretningens datawarehouse. Den viden kan forretningen kapitalisere på ved at gøre den tilgængelige i alle forretningens salgs- og kundesystemer, det man kalder Pervasive Business Intelligence," siger Jan Skov.

BI-løsningerne skal tilfredsstille en organisations mange lag af interessenter. Fra topledelsen, der skal have et dagligt hurtigt overblik, til analytikere, der skal kunne lave dybdegående analyse af virksomhedens udvikling.
 
"BI skal være virksomhedens performance management-system," siger Jan Skov.

Han peger samtidig på, at datamining er hastigt på vej frem, fordi omkostningerne til at udvikle og implementere datamining-projekter er faldet i takt med, at teknologien er modnet over de seneste år.

"Og så skal BI-projekter ledes af forretningen. Alle forretningens interessenter skal løbende være med til at definere og opbygge den BI-løsning, der er relevant for den enkelte organisation," mener Jan Skov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere