Nu er 3D-fladskærmen klar til din stue

3D-tv i stuen er ikke længere fremtidssnak. Panasonic har svejset en plasma-fladskærm sammen, som er i stand til at vise 3D i full HD. Det nye tv er på vej til Danmark, og vi har kigget nærmere på det.

MÜNCHEN: Der lyder en heftig trommehvirvel fra de massive højttalere, og et lysshow sættes i gang, der minder om noget fra et lummert polsk diskotek.

På scenen står en japaner med et væg-til-væg smil og snakker engelsk med kraftig accent. Flere gange udbryder han:

- Revolution! Jeg tror, det bliver en revolution!

Og så sker det. To unge kvinder valser ind på scenen og trækker i et klæde, der afslører en fladskærm. Japaneren og kvinderne på scenen bades i blitzlys, og japaneren viser endnu mere af tandsættet.

Ved hans side står Panasonics første 3D-fladskærm, som kan vise indhold i full HD. Det seneste år har Panasonic og ikke mindst konkurrenten Sony arbejdet hårdt på at fortælle, at 3D er fremtiden.

Med præsentationen af den nye fladskærm, der snart kommer i handlen, er fremtiden nu rykket lidt tættere på.

Stort skrummel på 65 tommer

Den nye 3D-fladskærm er klar i to forskellige udgaver, og den er målrettet folk med god plads i stuen. Den fås i en 50 og 65 tommer version, der også går under de langt fra simple forkortelser TX-P65VT20E og TX-P50VT20E.

Fjernsynet er ikke baseret på LCD eller LED, men derimod plasma. Panasonic kalder selv teknologien NeoPDP, der skal signalere, at plasma er blevet endnu bedre, blandt andet til at gengive farven sort.

Ifølge Panasonic er de nye 3D-fladskærme da også udstyret med et imponerende kontrastforhold på 5,000,000:1, og det skulle være native og ikke dynamisk.

Men når det gælder kontrastforhold, har producenterne frit spil til at trylle med tallene, da der ikke ligger nogen fast standard for, hvordan det måles.

Vi så dog fladskærmen i aktion i München under en pressefremvisning, hvor der blandt andet blev vist en 3D-trailer for storfilmen Avatar og forskellige sportsudsendelser ligeledes i 3D, og det så overbevisende ud. Farvegengivelsen var flot, og 3D-effekterne fungerede fint.

Du slipper ikke for at bære specielle briller, hvis du vil opleve de tredimensionelle effekter. Det kan virke lidt irriterende at skulle iføre sig briller, og du skal regne med at investere i flere par briller, hvis hele familien skal se den samme 3D-film samtidigt.

Hvad med 3D-signalet?

Der skal en solid motor til at levere flydende HD med 3D-effekter, og til det formål bruger Panasonic en teknik kaldet 600Hz Sub-field Drive.

Kort fortalt sørger teknikken for at tilføje ekstra billeder lynhurtigt til den eksisterende film - så dit øje ikke bemærker det - og det forøger opdateringshastigheden.

Det vil sige, at 50 billeder i sekundet i en film forvandles til 600, og skærmen sørger dermed for at minimere slørede billeder, når der eksempelvis er biljagter eller andre vilde actionscener på fladskærmen.

Panasonics fladskærm viser 3D i full HD, og det svarer til en opløsning på 1920 gange 1080 pixels. Fjernsynet har adskillige tilslutningsmuligheder, der skal sørge for, at det bliver hele familiens underholdningscentral.

Det nye fladskærmsfjernsyn understøtter DLNA og kan gå på nettet via Panasonics egen indbyggede menu kaldet Viera Cast.

For at få fjernsynet til at vise 3D skal det naturligvis kunne modtage et 3D-signal. I øjeblikket er det stærkt begrænset, hvilket indhold der kan vises eller afspilles.

Sony vil dog gøre sin PlayStation 3 i stand til at vise 3D, og Panasonic er netop blevet klar med en Blu-ray-afspiller, DMP-BDT300, der også kan bruges til at sende 3D-materiale i full HD til fladskærmen.

Enkelte tv-stationer arbejder desuden på at sende i 3D, blandt andet Sky i Storbritannien. Men det er ikke sikkert, hvornår det eventuelt skulle blive muligt at modtage 3D-tv-signalerne til fladskærmen, og der er heller ikke nogen forlydender om, hvad det kommer til at koste.

Samtidig vil der det kommende år ikke blive udgivet vanvittig mange film i 3D, selv om filmstudierne i Hollywood formentlig vil forsøge at gentage succesen med 3D-filmen Avatar, der har slået adskillige rekorder, når det gælder indtjening.

Snart ude i butikkerne

3D-fjernsynet er ude i butikkerne i slutningen af april eller begyndelsen af maj, og prisen for modellen på 50 bliver 20.000 kroner, mens du må slippe 40.000 for fjernsynet på 65 tommer.

Det er ikke billigt, og Panasonic har da også smidt to 3D-briller med i pakken, så forbrugeren ikke også skal have penge op af lommen for at købe dem.

3D-fladskærmen er dermed klar til din stue - nu mangler der bare 3D-indhold.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere