Artikel top billede

Så hårdt har japansk jordskælv ramt it-firmaerne

En lang række internationale it-virksomheder blev hårdt ramt af det japanske jordskælv. Se her, hvordan de har det nu - et par uger efter katastrofen ramte dem.

Computerworld News Service: Virksomheder med produktion i Japan er i fuld gang med at genopbygge fabrikker og få styr på medarbejderne i efterdønningerne efter jordskælvet og den efterfølgende tsunami, der ramte landets østkyst 11. marts.

Jordskælvet, der målte 9.0 på Richter-skalaen, dræbte sammen med tsunamien mere end 9.000 mennesker og medførte omfattende skader på bygninger og fabrikker langs hele Japans østkyst.

Enkelte fabrikker er oppe at køre igen nu, men gentagne blackouts og transportproblemer skader stadig Japans forsyningskæde.

HP: Alle ansatte er i sikkerhed
Hewlett-Packards kontor i Sendai, som lå i nærheden af jordskælvets epicenter, blev udsat for omfattende ødelæggelser og er stadig lukket i dag, fortalte virksomheden tirsdag i en underretning til U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).

HP's kontorer i Tokyo fik ingen skader, fortæller virksomheden, som stadig er i gang med at vurdere situationen. Alle medarbejdere er desuden i sikkerhed, meddeler HP.

I papirerne til de amerikanske myndigheder fortæller HP desuden, at virksomheden fik sine komponenter som LaserJet printermotorer og toner fra partnere i Japan.

Virksomheden omtaler det som en "situation i udvikling."

En talsmand fra HP afviser at udtale sig om, hvorvidt leveringen af printermotorer og toner er blevet påvirket af jordskælvet og tsunamien og siger i stedet, at virksomheden ikke vil kommentere yderligere i forhold til SEC-papirerne.

Betydelige skader

Texas Instruments fortæller, at virksomhedens produktionsanlæg i Miho har lidt betydelige skader, men at man arbejder på at genoprette produktionen, som forhåbentligt vil være tilbage på normalt niveau i midten af juli.

TI vurderer desuden, at produktionen på en anden fabrik i Aizuwakamatsu kan nå det normale niveau i midten af april.

TI's tredje fabrik i Hiji blev ikke udsat for ødelæggelser og kører allerede nu med fuld kapacitet.

Læs også:

Sådan fikser japanerne jordskælvsramte net-kabler

Jordskælv kan påvirke it-branchen i mindst et halvt år

Jordskælv ødelægger jordens smartphone-produktion

Katastrofen i Japan hæver prisen på dit it-udstyr

Japans ofre misbruges til at lokke penge fra dig

Japans internet har overlevet jordskælvet

Sony lukker fabrikker - så hårdt ramt er Fujitsu

Sony har tidligere meddelt, at produktionen vil blive midlertidigt nedlagt på adskillige fabrikker, der producerer tv, camcorders, digitale kameraer og andet udstyr, i hvert fald indtil 31. marts, på grund af problemer med at få adgang til råmaterialer og komponenter.

I en research-note udsendt mandag, fortæller IHS iSuppli at to japanske virksomheder - Mitsubishi Gas Chemical Co. and Hitachi Kasei Polymer - vil genoptage produktionen af printkort om to uger.

Printkort er kritiske komponenter i produkter som pc'er, smartphones og digitale ure.

Store skader på Fujitsus bygninger

Fujitsu fortalte i en meddelelse i sidste uge, at virksomheden vil genoptage den rekruttering af medarbejdere, som oprindeligt var planlagt til 1. april og 1. juni.

Virksomheden led store skader på bygninger og produktionsfaciliteter i distrikterne Iwate, Miyagi og Fukushima.

En del japanske chip-producenter er stadig påvirkede af strømnedbrud og problemer med infrastrukturen, nu mens de forsøger at produktionen tilbage på et normalt niveau.

Shin-Etsu Chemical, der er en stor udbyder af silicium wafers, fortalte i sidste uge, at to af virksomhedens fire fabrikker nu er oppe at køre igen, og at man er i fuld gang med at få overblik over skaderne på de sidste to.

Lukningen af wafer-fabrikkerne kan komme til at påvirke produktionen af DRAM i løbet af de følgende måneder, siger Mike Howard, der er ledende analytiker af DRAM hos iSuppli.

Den japanske DRAM-producent Elpida Memory, som indkøber wafers til DRAM fra fabrikker på Japans østkyst, kan risikere at tage længerevarende skade, mener Mike Howard.

Epida har muligvis adgang til et internt lager af wafers og kan på den måde fortsætte produktionen, men fremtidige nedbrud kan skade produktionen på lang sigt.

Elpida fortæller, at et anlæg til chiptest og produktion beliggende i det nordøstlige Japan nu er tilbage i produktion efter et strømbrud, som ellers midlertidigt lukkede fabrikken.

Virksomhedens hovedproduktionsanlæg i Hiroshima, som lå langt fra epicentret, er stort set uskadt.

Ifølge iSuppli sad Elpida i 2010's fjerde kvartal på 13,4 procent af markedet for DRAM målt på international omsætning.

En af verdens største producenter af NAND flash, Toshiba, har endnu ikke udtalt sig om jordskælvets betydning. Men i sidste uge fortalte virksomheden, at den vil følge Tokyo Electric Power Co.'s anmodning om at spare på strømmen i forbindelse med drift.

Prisen på NAND flash og DRAM steg umiddelbart efter jordskælvet, og situationen er stadig ustabil, siger analytikere.

Det er svært at vurdere de langsigtede konsekvenser, hvis produktionen af NAND flash går ned i Japan, siger Mike Yang, der er ledende analytiker hos iSuppli. Det meste af verdens NAND flash-produktion foregår i Sydkorea, fortæller han.

Der er risiko for, at prisen på produkter som USB-drev eller SD-kort kan stige en smule, vurderer Mike Yang.

På grund af deres langvarige forbindelser med leverandørerne vil det være muligt for pc-producenterne at dæmme op for prisstigninger på solid-state drev, som også er pris-sensitive.

"Kun tiden vil vise, hvordan priserne kommer til at se ud," siger Mike Yang.

Læs også:
Sådan fikser japanerne jordskælvsramte net-kabler

Jordskælv kan påvirke it-branchen i mindst et halvt år

Jordskælv ødelægger jordens smartphone-produktion

Katastrofen i Japan hæver prisen på dit it-udstyr

Japans ofre misbruges til at lokke penge fra dig

Japans internet har overlevet jordskælvet

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere