Artikel top billede

Tip: Flyt supercomputerne til Island

Ved at flytte det tunge it-isenkram til områder, hvor energien er grøn og prisvenlig, kan regnekraften blive langt billigere end i dag.

Et nyt forsøg skal belyse mulighederne for at spare strøm på supercomputere. Det går i alt sin enkelhed ud på at flytte hardware-enhederne til områder, hvor strømmen er billig og grøn, og det er netop, hvad man nu forsøger i et samarbejde mellem Danmark, Island og Sverige.

På Island produceres energi ved at udnytte vand og jordvarme, hvilket gør den meget billigere samt CO2-neutral.

Data, der behandles af supercomputeren, transporteres så gennem det netop opgraderede fiber-netværk, der går mellem USA, Island og Skandinavien.

"Det banebrydende i forsøget er, at moderne internet-teknologi sammen med høje energipriser gør det muligt, og ikke mindst attraktivt, at flytte supercomputerne hen til den næsten gratis strøm på Island," fortæller Rene Belsø, der er centerleder for Danish Center for Scientific Computing (DCSC).

Den er helt gal

I første omgang vil supercomputeren blive anvendt i forskningsmiljøet til tunge beregninger. Men der er et stort potentiale i modellen, der også kan anvendes af det traditionelle erhvervsliv, fortæller Rene Belsø.

"Det giver ingen mening at placere et datacenter i et område, hvor jordpriserne og energipriserne er høje. Det er naturligvis en kontroversiel udmelding, men set fra et økonomisk og miljømæssigt synspunkt er det den rigtige løsning," vurderer han.

"I Barcelona har man eksempelvis bygget en supercomputer i en kirke midt i byen, hvilket er en helt gal placering."

Udflytning er en tendens

Udflytning af software i form af virtualisering har længe været en del af dagsordenen, og flytning af hardware bliver det næste skridt, fordi det er billigere i drift, forudsiger Rene Belsø.
Men det bliver ikke uden problemer.

"Der vil altid være universiteter og virksomheder, der mener, man skal have regnekraften inden for hjemmets trygge rammer. Der er også noget formel 1-agtigt over at have en supercomputer i kælderen. I mange tilfælde giver det mening at have computeren lokalt, men til konsum-computing er et globalt setup ganske udmærket."

Problemløsning

Forsøget skal løbe i tre år, hvor det skal belyse både tekniske og juridiske aspekter i at flytte hardware efter energien.

"Vi er allerede løbet ind i det først problem, fordi det har vist sig, at der lægges islandsk moms på vores løsning, og det er netop sådanne forhindringer, vi skal belyse," lyder det fra Rene Belsø.

Forsøget er et samarbejde mellem Danish Center for Scientific Computing (DCSC), Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC), UNINETT Sigma og University of Iceland. Selve hardwaren bliver hostet af Thor Data Center i Reykjavik.

Læs også: Island skal huse kontroversielle data fra hele verden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere