Artikel top billede

Tip: Flyt supercomputerne til Island

Ved at flytte det tunge it-isenkram til områder, hvor energien er grøn og prisvenlig, kan regnekraften blive langt billigere end i dag.

Et nyt forsøg skal belyse mulighederne for at spare strøm på supercomputere. Det går i alt sin enkelhed ud på at flytte hardware-enhederne til områder, hvor strømmen er billig og grøn, og det er netop, hvad man nu forsøger i et samarbejde mellem Danmark, Island og Sverige.

På Island produceres energi ved at udnytte vand og jordvarme, hvilket gør den meget billigere samt CO2-neutral.

Data, der behandles af supercomputeren, transporteres så gennem det netop opgraderede fiber-netværk, der går mellem USA, Island og Skandinavien.

"Det banebrydende i forsøget er, at moderne internet-teknologi sammen med høje energipriser gør det muligt, og ikke mindst attraktivt, at flytte supercomputerne hen til den næsten gratis strøm på Island," fortæller Rene Belsø, der er centerleder for Danish Center for Scientific Computing (DCSC).

Den er helt gal

I første omgang vil supercomputeren blive anvendt i forskningsmiljøet til tunge beregninger. Men der er et stort potentiale i modellen, der også kan anvendes af det traditionelle erhvervsliv, fortæller Rene Belsø.

"Det giver ingen mening at placere et datacenter i et område, hvor jordpriserne og energipriserne er høje. Det er naturligvis en kontroversiel udmelding, men set fra et økonomisk og miljømæssigt synspunkt er det den rigtige løsning," vurderer han.

"I Barcelona har man eksempelvis bygget en supercomputer i en kirke midt i byen, hvilket er en helt gal placering."

Udflytning er en tendens

Udflytning af software i form af virtualisering har længe været en del af dagsordenen, og flytning af hardware bliver det næste skridt, fordi det er billigere i drift, forudsiger Rene Belsø.
Men det bliver ikke uden problemer.

"Der vil altid være universiteter og virksomheder, der mener, man skal have regnekraften inden for hjemmets trygge rammer. Der er også noget formel 1-agtigt over at have en supercomputer i kælderen. I mange tilfælde giver det mening at have computeren lokalt, men til konsum-computing er et globalt setup ganske udmærket."

Problemløsning

Forsøget skal løbe i tre år, hvor det skal belyse både tekniske og juridiske aspekter i at flytte hardware efter energien.

"Vi er allerede løbet ind i det først problem, fordi det har vist sig, at der lægges islandsk moms på vores løsning, og det er netop sådanne forhindringer, vi skal belyse," lyder det fra Rene Belsø.

Forsøget er et samarbejde mellem Danish Center for Scientific Computing (DCSC), Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC), UNINETT Sigma og University of Iceland. Selve hardwaren bliver hostet af Thor Data Center i Reykjavik.

Læs også: Island skal huse kontroversielle data fra hele verden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere