Sådan snyder du som i Hollywood

Det kræver ikke meget mere end en almindelig pc og et DSLR-kamera at skabe film, der ligner noget fra Hollywood - og som endda ender i biografen. Se en masse vilde eksempler her.

Sådan snyder du som i Hollywood

Omkring fire millioner kroner. Så meget har det kostet at skabe biograffilmen Monsters, der er redigeret i instruktøren Gareth Edwards' soveværelse og filmet i Mexico med blot to skuespillere og en lille håndfuld hjælpere.  

Selv om filmen er skabt med et skrabet budget, ser den ikke specielt billig ud. Tværtimod.

Der er både tanks, jagerfly og rumvæsener med i filmen, men de er alle sat ind, efter at Gareth Edwards kom hjem med optagelserne og begyndte at redigere det hele sammen:

"Det er ganske enkelt helt fantastisk, at man i dag med en almindelig pc kan skabe en Hollywoodfilm," siger Max Hagelstam, der er videoekspert og Business Development Manager hos Adobe, der står bag videoredigeringsprogrammerne Premiere Pro og After Effects.

Det er netop nogle af de programmer, som Gareth Edwards har brugt til at svejse sin film sammen digitalt. Selv om det er i dag er muligt at skabe en Hollywoodfilm med almindeligt it-udstyr - og rent faktisk få den i biografen - kræver det alligevel en god portion talent at få det hele til at fungere:

"Gareth Edwards er vanvittig dygtig, og han har arbejdet med videoredigering på BBC i flere år," forklarer Max Hagelstam, der især peger på, at Edwards kan nogle helt utrolige tryllekunster foran computerskærmen, men at han samtidig kender sine begrænsninger, så effekterne ikke kommer til at se amatøragtige ud.

Her er en video, der viser, hvor simpelt et setup, Gareth Edwards brugte, da han skabte sin biograffilm Monsters:

Gareth Edwards er dog ikke den eneste, der har grebet muligheden for at skabe film med de mest utrolige effekter med simpelt udstyr.

I slutningen af 2009 dukkede videoen Ataque de Pánico! op på YouTube, og den handler om Montevideo i Uruguay, der angribes af rumskibe og gigantiske robotter. 

Folk flygter, mens hovedstaden bombarderes i et inferno af laserstråler og eksplosioner.

De utrolige effekter er udelukkende skabt med hjælp fra computeren, men de er så imponerende udført, at Hollywoods filmselskaber angiveligt kappedes om at få en aftale i stand med instruktøren, Fede Álvarez.

Det endte med, at han scorede en aftale med Ghost House Pictures og har fået et budget på over 150 millioner kroner til at skabe en ny science fiction-film. 

Se videoen Ataque de Pánico! her:

Den nemme vej til succes: DSLR

Ud over avancerede redigeringsprogrammer på computeren har især udbredelsen af digitale spejlreflekskameraer, DSLR, med HD-videofunktion kickstartet en bølge af film af høj kvalitet.

Både amatører og professionelle filmskabere har taget kameraerne til sig i en sådan grad, at det er kommet helt bag på kameraproducenten Canon

Som udgangspunkt var videofunktionen egentligt tiltænkt fotojournalister, men filmfolk er begejstrede for måden, som kameraerne er i stand til at give et filmisk udtryk, blandt andet takket være muligheden for at skifte objektiver, justere dybdeskarpheden og få flotte slørede baggrunde, der ligner noget fra Hollywood. 

I dag optages flere af DR's programmer endda med spejlreflekskamera, eksempelvis satireserien Rytteriet. 

Bilbomber og meteornedslag

Eksplosionen af småfilm optaget med DSLR-kameraer har imponeret Max Hagelstam, og han er især begejstret for en flok unge svenskere, der står bag Crazy Pictures.

De er næsten lige gået ud af gymnasiet, men med et Canon 5D Mark II og raffineret videoredigering har de allerede gjort sig bemærket på YouTube.

"Det er virkelig godt, og filmene indeholder ofte et twist. Jeg begyndte selv at filme tilbage i 1988, og jeg kan blive helt misundelig på de unge i dag, der har så gode værktøjer til rådighed," siger Max Hagelstam. 

Her er Crazy Pictures' bud på en trailer for film, der nok aldrig bliver til noget:

På nettet findes utallige eksempler på vilde effekter som bilbomber, meteornedslag og drabelige skuddueller med masser af blod, der er skabt med hjælp fra computeren.

Websiden videocopilot.net har eksempelvis produceret flere pædagogiske guider, der viser, hvordan du skaber dine egne Hollywoodeffekter med hjælp fra et videoredigeringsprogram. 

Det er med til at gøre det nemmere for filminteresserede at beherske de ofte avancerede videoredigeringsprogrammer og skabe film med flotte effekter: 

"Jeg tror, vi kommer til at se mange flere film som Monsters, der ser rigtig dyre ud, selv om de er skabt med et lille budget," siger Max Hagelstam.

Se de professionelle i aktion

Mens et stigende antal ivrige amatører lægger deres pc-skabte film på YouTube, har Hollywood og filmindustrien også optrappet brugen af computere. Her er et par videoer, der giver et indblik i, hvordan dine øjne snydes.

Her er det den amerikanske tv-serie Boardwalk Empire, der foregår i 1920'erne, og som har fået hjælp fra computeren til at ramme tidsånden fra dengang:

Kan du huske Saving Private Ryan? Den storslåede krigsfilm med den imponerende landgang ved Omaha Beach, hvor der blev brugt 1.000 statister. Men kan det hele kopieres med blot tre mand, et videokamera og et godt redigeringsprogram? Se det overraskende resultat her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere