Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

YouSee holder vejret inden tvangsindgreb

Fremmede bredbåndsudbydere får fredag mod YouSees vilje adgang til YouSees kabelnet.

Fredag løfter IT- og Telestyrelsen sløret for, hvordan styrelsen ønsker at tvangsåbne YouSees kabelnet, så andre udbydere også kan tilbyde bredbånd via YouSee-kabelnettet.
 
Det har længe været kendt, at IT- og Telestyrelsen vil gennemføre det, men det er endnu uklart, hvordan det kommer til at foregå, og hvilken pris interesserede udbydere skal betale.
 
Forud har der fundet et stort arbejde sted i styrelsen med at finde frem til en prismodel, som finder den rette balance.

Prismodellen samt den tekniske løsning kommer ifølge YouSees administrerende direktør, Niels Breining, til at blive så kompleks, at den vil tage tid at evaluere.
 
"Vi kan ikke svare fredag, om det er en god eller dårlig løsning for os. Det skal vi bruge en uge på at vurdere," siger Niels Breining.
 
Udstyr med YouSee-stempel
Allerede nu er der dog nogle ting, der mere eller mindre ligger fast. Blandt andet er det lykkedes YouSee at gennemtrumfe, at udstyr som kabelmodem, som de andre udbydere skal have ind i YouSee-nettet, skal være leveret af YouSee.
 
"Vi vil have, at det bliver vores udstyr, så vi kan sikre kvaliteten i nettet," siger YouSee-direktøren, der som eksempel fremhæver, at nogle modems kan forstyrre signalet i kabelnettet. 
 
Han fortæller, at YouSee ikke har været interesseret i at blive tvangsåbnet, så andre udbydere kan tilbyde bredbånd i YouSees net, men han har set det komme, og derfor handlede det for YouSee om at påvirke processen til kabelselskabets fordel.
 
IT- og Telestyrelsen valgte at iværksætte reguleringen af YouSees net, fordi TDC, der ejer YouSee, kunne have en interesse i at slække på kvaliteten af telefonnettet ud til de husstande, der også er på YouSee-nettet.
 
TDC kunne ifølge styrelsen have den interesse, fordi TDC er tvunget til at give adgang til andre bredbåndsudbydere på telefonnettet, mens det ikke er tilfældet på kabelnettet. På den måde kunne TDC skubbe forbrugerne over på kabelnettet, hvor TDC's YouSee er eneste udbyder.
 
Topchefen hos TDC, Henrik Poulsen, samt Niels Breining har dog begge afvist, at teleselskabet og YouSee kunne finde på at koordinere udbygningen af telefon- og kabelnettet.
 
Styrelsen kom i oktober sidste år med sit første udkast til en pris for en gennemsnitsforbindelse i YouSee-nettet, og dengang endte prisen for adgang til YouSee-nettet på 50 kroner.
 
I januar kom styrelsen med et nyt udkast, hvor prisen lød på 85 kroner. Et lignende produkt på telefonnettet - kendt som kobbernettet - er 74 kroner på en delt linje med en telefon, mens prisen er cirka 110 kroner på en linje, hvor der kun er bredbånd. Nu er det interessante så, hvad prisen i den endelige afgørelse på fredag ender med.
 
"IT- og Telestyrelsen har lavet et seriøst stykke arbejde," fortæller Niels Breining.
 
"Men det ændrer ikke på, at beregningerne baserer sig på mange idealistiske antagelser fjernt fra den virkelige verden," fortsætter han.
 
Åbent til efteråret
Umiddelbart håber han på en høj pris, men han ser også fordele ved, at andre udbydere kan komme ind i YouSee-nettet.
 
"Det kan blive en konkurrencefordel, fordi nogle antenneforeninger ønsker os, der har et åbent net," siger Niels Breining.
 
YouSee er i gang med at gøre klar til, at andre skal have adgang til kabelselskabets netværk. Om tre måneder skal firmaet være klar med et standardtilbud, som andre udbydere kan benytte sig af, og om seks måneder skal udbyderne kunne rykke ind i YouSees net.
 
I og med priserne endnu ikke er fastlagt, har ingen udbyder meldt klart ud, at den vil rykke ind i YouSee-nettet. Men Telenor har tidligere udtrykt interesse for det, mens selskaber som Stofa og Telia kunne være en andre muligheder.
 
Ingen af udbyderne får dog adgang til det tekniske udstyr, der kan levere IP-tv via bredbånd. Der bliver udelukkende tale om et bredbåndsprodukt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere