Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC: Unødvendigt at tvangsåbne YouSee-nettet

IT- og Telestyrelsen har nu åbnet YouSee-nettet for andre udbydere, men TDC ser det som et unødvendigt tiltag.

Andre bredbåndsselskaber skal have adgang til at tilbyde bredbånd via TDC's YouSee-kabelnet.
 
Det har længe været kendt, og TDC har hele tiden argumenteret, at indgrebet fra IT- og Telestyrelsen er unødvendigt i forsøget på at skabe mere konkurrence.

Fredag løftede styrelsen så sløret for, hvad det kommer til at koste for en TDC-konkurrent at udbyde bredbånd via YouSee-nettet.
 
Prisen for en gennemsnitsforbindelse kommer ifølge TDC's beregninger til at lyde på cirka 99 kroner, hvilket er 13 procent lavere end en gennemsnitsforbindelse på det gamle telefonnet, kobbernettet. Det vil sige cirka 99 kroner på kabelnet mod 114 kroner på kobbernettet.
 
"Vi havde selvfølgelig hellere set, at prisen var højere, men selve det med at tage den i relation i kobberprisen er i virkeligheden ikke speciel relevant," siger direktør for jura og regulering i TDC, Miriam Hvidt.
 
Hun henviser til, at udgifterne forbundet med de to infrastrukturer er forskellige. Men det er endnu for tidligt at vurdere, om prisen - for TDC - er fornuftig, forklarer hun.
 
"Der skal ske en masse yderligere analyser og den påvirkning, det vil få, vil afhænge af, hvad vores konkurrenter har af strategiske prioriteter, om deres systemer kan spille sammen med vores og så videre," siger Miriam Hvidt.
 
IT- og Telestyrelsen besluttede i december 2009, at andre bredbåndsudbydere skulle ind i nettet. En beslutning, som TDC aldrig har været enig i.
 
"Vi er reguleret på kobbernettet, og det er tilstrækkeligt til at skabe den konkurrence, der er behov for på dette marked (bredbåndsmarkedet, red.)," argumenterer Miriam Hvidt.
 
Potentiel risiko
Styrelsen fandt det nødvendigt at tvangsåbne YouSee-nettet, fordi TDC i teorien kunne undlade at opgradere kobbernettet, som er åbent for alle, hos de husstande, hvor YouSee er til stede. På den måde kunne TDC tvinge kunder væk fra kobbernettet og over på kabelnettet.
 
"Vi kan da godt se, at den logik kunne være der, men vi kan ikke se, at der er nogen indikation af, at vi har gjort det," siger hun.
 
Derfor ser hun ikke tiltaget fra styrelsen som proportionalt med den konsekvens, som det har.
 
YouSee har 1,2 millioner kunder, hvoraf halvdelen af dem er i antennenet, som TDC ikke ejer. Reguleringen omfatter dog også antenneforeninger, der har en aftale med YouSee, og den del af IT- og Telestyrelsens afgørelse har TDC hevet til en civil domstol. Det skete 25. november 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere