Artikel top billede

Så meget sparer det offentlige med open source

En ny analyse fra IT- og Telestyrelsen klarlægger hvor stort potentiale, der er i udvikling og genbrug af open source-komponenter i statslige it-projekter.

200 millioner kroner.

Så mange penge ligger der potentielt og venter på at blive sparet, hvis man skal tro indholdet i en ny analyse fra IT- og Telestyrelsen.

Analysen ser på potentialet for statslige it-projekter ved at udvikle og genbruge systemelementer som open source.

Der er indsamlet informationer fra 128 projekter i 12 forskellige myndigheder, og de data er blevet kategoriseret i fem undergrupper, hvor der er stort potentiale ved at udvikle og dele generelle systemelementer som open source, så de efterfølgende kan genbruges i andre statslige projekter.

Potentialeområderne er defineret til at være: Database-/registreringsløsninger, ESDH, indberetning, portaler og sagsbehandling.

De første 100 millioner kroner

Ud fra myndighedernes tal og med en forudsætning om, at staten så også genanvender komponenterne, har man analyseret sig frem til, at der kan spares et sted mellem 78 og 97 millioner kroner.

De knap 100 millioner kommer alene fra udvikling og genbrug af centrale systemelementer.

Potentialerne ved at genbruge større systemkomplekser og eksisterende komplette open source-løsninger er således ikke undersøgt i rapporten.

Yderligere 100 millioner kroner

Udover at beskrive potentialet ved open source, analyserer rapporten også potentialet ved at gennemføre statslige it-projekter efter mere agile udviklingsmetoder.

Dette potentiale udgør yderligere mellem 97 og 122 millioner kroner.

Samlet set kan der således, ifølge IT og Telestyrelsen, effektiviseres på lige i omegnen af 200 millioner kroner.

Er i gang

I statslige it-projekter findes der allerede erfaringer med at genbruge open source-komponenter, som er udviklet af andre offentlige myndigheder.

Som eksempler peger analysen på Navision Stat og IndFak, der genbruger open source-komponenter fra NemHandel, og at VisKort genbruges hos blandt andre Naturstyrelsen og DMI.

Hele rapporten kan hentes på Digitaliser.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere