Artikel top billede

Overblik: Nu smuldrer CSC-systemerne

Landets vitale it-systemer er begyndt at bukke under, mens Prosa og CSC tordner mod hinanden. Vi giver dig her et overblik over udviklingen i den hektiske konflikt.

På mandag har konflikten mellem it-virksomheden CSC og fagforeningen Prosa stået på i tre måneder.

De to stridsparter opgav forhandlingerne, og onsdag den 9. februar blev 120 ansatte lockoutet fra virksomheden med omgående virkning. CSC spærrede deres adgang til systemerne og inddrog deres adgangskort.

Stridspunkterne i konflikten er blandt andet, at CSC vil fjerne medarbejdernes tryghedsaftale, der skal sikre Prosa-medlemmerne kompensation ved fyringer, en nedsættelse af lønnen på 10 procent og en bortskaffelse af den automatiske lønregulering.

Systemerne går ned

Fordi CSC driver en meget stor del af de offentlige it-løsninger, og samtidig har mange af landets store virksomheder på kundelisten, kan Danmark rammes rigtig hårdt af den her konflikt.

Konsekvenserne er allerede begyndt at vise sig.

Skat, CPR-systemet, Statens Lønsystem og forsikringsselskabet Trygs it-systemer har allerede haft problemer med driften.

Når fredsaftalen med Prosa og CSC udløber den 1. juni er der stor fare for en storkonflikt, der muligvis kan lamme de helt centrale systemer i Danmark.

Derfor skal flere ministre i næste uge redegøre for, hvor galt det kan gå, og hvad de gør for at undgå det.

Få et overblik

Herunder har vi samlet en oversigt over de nyheder, vi har skrevet om konflikten, siden sidste overblik. Den finder du her:

Overblik: Her er CSC-konfliktens første ofre
De første medarbejdere har mistet deres job, og CSCs kunder mærker konfliktens konsekvenser. Læs her, hvordan det er nået dertil.

De tekniske problemer siden sidst

CPR-registret dropper million-kontrakt med CSC
CPR-registeret har opsagt kontrakt med CSC på grund af den verserende konflikt. Det rammer CSC's pengekasse.

Staten frygter CSC-kaos: Her er katastrofeplanen
CSC-konflikten sætter nu lønudbetalinger til mere end en kvart million danskere i fare. Se katastrofeplanen her.

Tryg advarer: CSC-konflikt får konsekvenser
Forsikringsvirksomheden Tryg advarer sine kunder om problemer, der kan opstå på grund af arbejdsnedlæggelserne i CSC.

Skat udsender falske rykkere efter CSC-strejken
Danske borgere og virksomheder risikerer at få rykkere fra Skat på grund af CSC-strejken, selv om restskatten allerede er betalt. Læs her, hvordan du skal forholde dig til de uberettigede rykkere.

CSC-konflikt lammer data-levering til over 400 kunder
CSC har på grund af arbejdskonflikten i virksomheden ikke kunnet levere vigtige data til over 400 kunder.

Regeringen trækkes ind i CSC-konflikt
En række af landets ministre skal nu redegøre for, hvor hårdt CSC-konflikten rammer Danmarks vitale it-systemer.

 

CSC politianmeldes

Prosa melder CSC til politiet
Midt i den store konflikt trækker Prosa et nyt våben: CSC meldes til politiet. Se her, hvad politianmeldelsen indeholder.

CSC efter politianmeldelse: Vi brugte nødprocedure
CSC brugte bortviste ansattes bruger-id'er som en nødprocedure, forklarer selskabet, der i øvrigt afviser alle anklager om misbrug sikkerhedsgodkendelser. 

Prosa: CSC misbruger stadig de bortvistes identitet
Ifølge CSC har selskabet kun brugt tidligere ansattes brugeradgang "i en kort overgang" og som "en nødprocedure". Men det passer ikke, fortæller Prosa.

Sådan kan CSC genbruge bortviste ansattes data
CSC's genbrug af brugernavne kan give alvorlige problemer. Men det kan faktisk sagtens lade sig gøre at genbruge brugernavne fra bortvist ansatte. Se her, hvordan det kan gøres.

CSC-sagen tvinger politiets it-afdeling til dobbeltrolle
Rigspolitiets it-afdeling undersøger Prosas politianmeldelse af CSC for misbrug af bruger-id og sikkerhedsgodkendelser. Politiet er samtidig storkunde hos CSC.

Selve arbejdskonflikten

Prosa-folk i CSC stoppet som tillidsmænd i protest
Mere end 20 tillidsrepræsentanter hos den konfliktramte virksomhed CSC har nedlagt deres tillidsmandspost. Se her hvorfor.

Prosa-tillidsmand opfordrer til ulovlig strejke
CSC raser over en e-mail fra en Prosa-tillidsmand, der opfordrer til dagens ulovlige arbejdsnedlæggelse. Det er blot en fodfejl, forklarer Prosa.

Bortvist CSC-tillidsmand til kolleger: Bliv på jobbet
Trods bortvisning efter 40 år opfordrer CSC-tillidsmand stadig kolleger til at blive på jobbet og kæmpe for en ny overenskomst med lovlige midler.

CSC-lockoutets dagbog: Har vi fået kinesiske tilstande?
Situationen spidser til blandt de lockoutede: Nogle er syge, andre har fået nye job, og det kommer som et chok, at en mangeårig kollega pludselig er død. I CSC fyres kolleger, og tyve er på spil om natten.

Ekspert: Sådan vil CSC-strejke slutte
En storstrejke hos CSC vil kun have én udgang, mener ekspert.




IT-JOB

Optum Computational Engineering ApS

SW developer

Arbit Cyber Defence Systems ApS

Systems Engineer til Cyber Defence-løsninger

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere